Majstorović odveo Srbiju na megdan Litvaniji za svetsko zlato 1Dejan Majstorović (Levo) i Mihailo Vasić. Foto: EPA-EFE

Predvođeni sjajnim Dejanom Majstorovićem, basketaši Srbije pobedili su domaćina Belgiju plasiravši se tako u finale Svetskog prvenstva u basketu 3×3 (17:12). Srbija je došla u priliku da se u Antverpenu bori za peto planetarno najsjajnije odličje sa Litvanijom od 21.30.

Željni su bili Belgijanci revašna, s obzirom na to da su u Tokiju ostali bez olimpijske medalje jer su poraženi od Srbije u borbi za bronzu.

Imali su, čini se, idealne uslove za tako nešto; ne samo što se Svetsko prvenstvo održava u Antverpenu, već je i činjenica da su četvorica Belgijanaca upravo iz tog grada i da su i zbog toga imali frenetičnu podršku.

Basketaši Srbije, u novom ruhu, sa dvojicim igrača bez prevelikog iskustva u nacionalnom dresu i debitantom u liku Strahinje Stojačića, odlično su započeli duel za plasman u finale.

Poveli su sa 5:2, nateravši domaćina da se u ranoj fazi meča optereti faulovima.

Srbi su se opredelili da preuzimaju u odbrani i maksimalno motre na Vervota, ubedljivo najboljeg basketaša Belgije.

Stekao se utisak da se basket odvija u skladu sa namerama srpkih igrača, međutim, samo jedan kratak period diskomunikacije u odbrani doveo je do toga da Belgija preko Depaja i De Valka napravi seriju od 4:0.

Naši momci loše su čitali načine otvaranja Belgijanaca od lopte, pogotovo nakon blokada u leđa od igrača sa loptom.

Bojazan je bila veća kada je Belgija povela sa opipljivih 6:9, međutim, iskustvo sjajnog Vasića za posledicu je imalo pravovremene pasove ka njemu pod košem, koje je momak sa iskustvom studiranja u Americi i igranja košarke „preko bare“ pretvarao u vezane poene za povratak na posed zaostatka.

Kada je Majstorović pogodio drugu dvojku vrednu izjednačenja 10:10 domaćin je sve više strahovao da mu se može ponoviti scenario iz Tokija.

Nisu se libili „orlovi“ da nastave sa sličnim stilom igre; Vasić je manirski okrenuo čuvara za 11:10 na 1:32 do kaja basketa, a zatim je na scenu stupio najbolji šuter među basketašima u ovom trenutku.

Ne može se reći da je „pržio mrežice“ od starta basketa, ali je u presudnom trenutku Majstorović naterao čuvara da ga faulira na šutu za dva poena.

Vezanim bacanjima povećao je razliku na 14:10 na 51 sekund pre isteka 10. minuta.

Izbačen iz zone komfora, Vervot je odmah potom nerezonski pokušao da izazove šok reakciju kod publike i saigrača, ali bezuspešno.

Majstorovićev deveti poen vredan prednosti 15:11 imao je i težinu definitivne kapitulacije Belgijanaca.

Srbija je na dominantan način, bez poraza, uspela da se plasira u finale Svetskog prvenstva i time već napravi ogroman iskorak, s obzirom na to da je na poslednjem Mundobasketu ostala bez odličja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari