Maroko deklasirao Belgiju; fudbaler Dejana Stankovića junak nacije 1EPA-EFE/Georgi Licovski

Maroko je na dobrom putu da postane najveći hit na Mundijalu u Kataru. Remi sa Hrvatskom u prvom kolu bio je uvertira velikog iznenađenja koje su danas napravili. Golovima Sabirija i Abuklalamatirali pobedili su Belgijance i došli u poziciju da se u poslednjem kolu Grupe F bore za lidersko mesto – 2:0 (0:0).

„Vic“ kojim su „prevarili“ Kanađane, nije upalio u meču sa Marokom. Iako je selektor Belgije, Roberto Martinez  promenio formaciju, zaigrao sa trojicom u napadu, izvršivši i tri kadrovske promene u startnoj postavi, efekat nije bio produktivan za zvanično treću reprezentaciju na svetu.

Jesu Belgijanci diktirali tempo, kao reprezentacija sa tehnički plemenitijim igračima u manevru, to se i očekivalo.

Teško su, pak, stvarali šanse, probijali po bokovima, a čini se i da pozicija na kojoj je igrao De Brujne nije bila u dosluhu sa njegovim tehničkim kvalitetima.

Maroko je sa Onahijem, Amrabatom i Amalahom delovao poprilično stameno i disciplinovano u manevru, oslanjajući se na tehničke i brzinske sposobnosti Hakimija i Žijeha, po bokovima.

Vrlo dobru partiju pružio je i Bufal, naročito u drugom poluvremenu, svestan da je brži i tehnički sposoban da se nameri na Menijea i Alderverleda.

Odusustvo Lukakua veoma se osećalo, kako je vreme prolazilo. Bez vrhunskog špica, Belgija je bila nedorečena u poslednjoj trećini napada.

Istovremeno, pokazala je i defanzivnu nesigurnost prilikom prekida. Već pred kraj prvog poluvremena, Maroko je mogao do vođstva, međutim smušena reakcija fudbalera Belgije u branjenju prekida i još lošija intervencija Kurtoe nisu bili kažnjeni, s obzirom na to da je prilikom gola Žijeha Sais bio u ofsajdu, a uticao je na igru.

Odnos snaga ostao je nepromenjen u nastavku meča. Belgija je gradila igru, obigravala oko gola Maroka, međutim ni ulaskom Mertensa nije uspevala da napravi višak po bokovima, niti da pasom u dubinu izbaci Batšuaija u prazan prostor.

Taktika Maroka bila je daleko jasnija i jednostavnija. Čekao je afrički predstavnik, koji ima brojnu zajednicu u Kataru (više od 30.000 Marokanaca na stadionu Al Tumama), priliku iz tranzicije illi prekida i dočekao je u 73. minutu.

Prethodno je selektor Regraui napravio dobre i, ispostaviće se, vizionarske izmene.

Upravo je rezervista Sabiri, inače fudbaler Sampdorije, koju s klupe vodi Dejan Stanković, postao junak nacije načinom na koji je izveo slobodnjak.

Gotovo iz iste pozicije, samo sa suprotne strane terena, u odnosu na mesto na koje je Žijeh postavio loptu pred kraj poluvremena, uputio je oštar centaršut. Na loptu je, ponovo, želeo da naleti Sais, time je opet omeo nesigurnog Tiba Kurtou, koji je lošom intervencijom samo ukrasio gol Sabirija.

Opšti delirijum na stadionu nije bio utišan posle dobre šanse Vertongena, naprotiv. Razigrani, Marokanci su stvorili još dve dobre šanse, od kojih je poslednja bila važnosti podebljanog vođstva.

Žijeh se driblingom poigrao sa Kastanjom, a na njegov pas nalateo je Zakarija Abuklal i rutinski matirao najboljeg golmana današnjice.

Fudbaler Tuluza uveličao je žurku koja će kod njegovih sunarodnika trajati, sasvim sigurno, do poslednjeg meča u grupi i duela sa Kanadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari