Mat Zvezde u petnaest sekundi 1Foto: BETA KK CRVENA ZVEZDA/DS)

Završnica koja bi zainteresovala i one koji na profesionalni sport gledaju iz „filozofske perspektive“.

Kada se činilo da se nalaze u slepoj ulici i da pri rezultatu 78:81 na 26 sekundi do kraja meča neće imati kud već da stegnu ruku boljem, košarkaši Crvene zvezde uspeli su u onome što se ni trenerski, ali ni deskripcijski ne može dočarati.

Čak ni činjenica da je u tom momentu došlo do prekida prenosa nije umanjila draž samoj drami koja je kulminaciju doživela kada je Lazić promašio drugo bacanje; Lojd uhvatio loptu a Volden fauliran za 81:81 na 15 sekundi do kraja utakmice.

Cedevita Olimpija je imala poslednji napad i garantovan produžetak, međutim Peri je na tri sekunde neshvatljivo izgubio loptu, Lojd je pas prosledio ka Simonoviću koji je na dve sekunde smišljeno promašio drugo bacanje, svestan da u tako kratkom vremenu Blažić neće biti brži od poslednjeg zvuka sirene koji je označio fantastičan preokret (82:81) vredan trijumfa težine ostanka u trci za prvo mesto na kraju regularnog dela ABA lige.

U samo četiri dana, košarkaši Zvezde pronašli su način da se čak dva puta izvuku iz zagrljaja rivala i grogirani duele završe na nogama, a ambicije još uvek vežu za lidersko mesto pred početak plej-ofa. Prvo je Igokea u nedelju mislila da je dovoljno snažno nokautirala crveno-bele u poslednjim sekundama utakmice, a potom večeras Cedevita Olimpija, da je udarcem u bradu na 26 sekundi poslednjeg minuta meča za kaparisanje drugog mesta u doigravanju, ostavila velikog rivala bez snage i daha.

Čak i bez dvojice isuviše važnih igrača – Nnoka i Jagodić Kuridže, Zvezda je upornošću „rođenih pobednika“ preživela obe fantastične završnice i iz pozicije podređenog u tri poslednja poteza matirala direktne takmace u igri za plej-of ABA lige.

Bio je to prvi od dva odložena meča istih rivala, a već u nedelju, ali u Ljubljani, Cedevita Olimpija imaće priliku da pokuša da se revanžira crveno-belima. Da će meč biti efikasan i ispunjen preokretima, serijama i poenima bilo je jasno i laicima. U odsustvu Nnoka i Jagodić Kuridže Davidovac je bio primarno rešenje na mestu krilnog centra, poziciji sa koje je u većem delu meča bio prevaga za crveno-bele.

Zvezda je gotovo u potpunosti uspela da zaustavi igru na otvorenom terenu Ljubljančana, ali je očekivano imala puno problema sa njihovim šutem sa distance. Dve trojke sa osam metara Lojda raskravile su njegove saigrače, svesne da će gosti produkciju zasnivati na šutevima za tri poena. Gotovo na svaki dobar napad domaćina, kvalitetan protok lopte i egzekuciju, napravljenu seriju, uprkos ranim izlascima iz bonusa u prve dve četvrtine, Ljubljančani su odgovarali šutem sa distance.

I Zvezda je bila šuterski raspoložena; sa sedam, odnosno devet trojki gostiju viđen je šuterski festival u prvom poluvremenu, s tim da je domaćin maksimalno materijalizovao čak devet izgubljenih lopti rivala, koje je pretvorio u 17 datih poena. Opterećen ličnim greškama, verovatno najbrži igrač lige u driblingu, Peri se probudio u nastavku, u kojem je viđen nešto drugačiji pristup obeju ekipa zasnovan na kontroli ritma.

Očekivano, procenti šuta za tri opadali su kako se meč bližio kraju a razlika ostajala na posed ili maksimalan dva, uglavnom na strani domaćina. Ljubljančani su iz centralnog pika konstantno dijagonalama „gađali“ najbolje šutere, dok je Peri lako probijao prvu liniju odbrane. Simonović je sa dve trojke održavao minimalnu prednost, međutim kada je Rupnik pogodio za 75:75 tenzija se povećala, toliko da poena gotovo da nije bilo sve dpo poslednjeg minuta u kojem je Zvzeda sačuvala sve što je izgradila na leđima Davidovca (17p), Lojd (19p)a i Voldena (13p, 7as).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari