Mbape vredi kao četiri "Dedinje 2" 1 EPA-EFE/Christophe Petit Tesson

Najnoviji podaci švajcarske istraživačke grupe CIES Fudbalska opservatorija potvrđuju svu apsurdnost tokova u planetarno najpopularnijem sportu.

Parametri korišćeni u pomenutoj analizi fudbalskog tržišta (starost igrača, učinak, napredak u karijeri, trjanje ugovora) otkrili su da Kilijan Mbape ima najveću novčanu vrednost u svojoj kategoriji, jer bi njegov transfer iz Pari Sen Žermena u ovom trenutku vredeo 205, 6 miliona evra.

To što je reprezentativac Francuske ovog proleća u zadnjem trenutku odustao od prihvatanja ponude Reala i ostao u napadu Svetaca ne umanjuje gorak ukus činjenice da su vlasnici klubova i njihovi sponzori spremni da potroše hrpu novca na pojedince u kopačkama – druga je priča koliku im zaradu ovi donesu – jer pomenuti golgeter, primera radi, košta koliko izgradnja i opremanje „Dedinje 2“.

Nova, moderna zgrada Instituta za kardiovaskularne bolesti u Beogradu trebalo je da košta 40 miliona evra, ali je predsednik Aleksandar Vučić na njenom otvaranju, ove godine, saopštio da je završni račun za ovaj, srpskom zdravstvu preko potrebni, objekat iznosio „ukupno 50 miliona evra“.

Odmah posle Mbapea, koji je potpisao novi trogodišnji ugovor sa osvajačem Lige 1, na spisku najskupocenijih igrača nalaze se strelac Realovog odlučujućeg gola u finalu poslednje Lige šampiona, Vinisijus, sa 185,3 miliona evra i ekskluzivno letnje pojačanje Mančester sitija, Erling Haland, čija procenjena vrednost iznosi 152,6 miliona u istoj valuti.

Inače, Kilijanov klupski kolega Nejmar još drži trenutni rekord što se tiče vrednosti ostvarenih transfera. Francuski prvak ga je 2017. godine platio Barseloni 222 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari