Meč karijere za tinejdžera: Đoković sa Muzetijem u osmini finala Rolan Garosa 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Novak Đoković će u osmini finala Rolan Garosa igrati protiv devetnaestogodišnjeg italijanskog tenisera Lorenca Muzetija.

Plasman u četvrto kolo otvorenog prvenstva Francuske, naš teniser ostvario je pobedom protiv Litvanca Ričardasa Berankisa (3:0), dok je Italijan do susreta sa trenutno prvoplasiranim igračem na ATP listi došao posle trijumfa nad „zemljakom“ Markom Ćekinatom, savladavši ga sa 3:2. Biće to Novakovo dvanesto uzastopno učešće u fazi „16 najboljih“ na Rolan Garosu, što predstavlja novi rekord pariskog grend-slema u toj kategoriji.

Protiv Muzetija, Đoković do sada nije igrao i to bi mogao da bude signal za nešto ozbiljniji pristup pripremi meča. Jesu Novak i Lorenco imali nekoliko sparing-treninga u Monte Karlu (zajedničko prebivalište), što će donekle olakšati posao stručnom štabu našeg tenisera, kada bude analizirao način igre italijanskog tinejdžera.

Lorenco Muzeti spada u grupu izuzetno talentovanih igrača koji su u u mlađim kategorijama već osvajali neki grend-slem trofej. Italijan je u juniorskoj konkurenciji pobedio na Australian Openu i ovo mu je tek druga seniorska sezona. Relativno brzo je „upao“ u TOP 100 na ATP listi. Na turnir u Parizu došao je rangiran kao 76, da bi u meč sa Đokovićem ušao kao 60, pobedivši u prva tri kola: Gofana, Nišiotija i Ćekinata.

Nesporna je ogromna razlika u kvalitetu i iskustvu između Đokovića i Muzetija, ali je u takvim situacijama neophodno uzeti u obzir ambiciju tenisera u naletu, pritom potpuno rasterećenog. Lorenco je već upisao nekoliko jakih „recki“ u poslednje vreme. Pali su : Dmitrov, Gofan, Gulbis, Nišikori, Švarcman, Vavrinka…

Zna to dobro Novak, te mu je procena narednog protivnika, odnosno težine duela sa njim, rutinska.

„Muzeti igra sa mnogo spina i što je bitno da se zna, igra brzo. Dobri su mu i bekhend i forhend udarci. Solidan je i na mreži. Jednostavno svestran je igrač. Rekao bih čak da je bolji na tvrdim podlogama, ali ovde je pokazao da mu ni šljaka ne predstavlja problem. On jednostavno nema šta da izgubi i moraću dobro da se pripremim za taj meč. Tražiće taj duel od mene visok nivo igre, siguran sam“, rekao je Đoković.

Muzeti je, najavljujući susret u osmini finala bio nešto emotivniji.

„Osećam napetost jer igram protiv najboljeg tenisera na svetu u ovom trenutku, ali ako ćemo iskreno, to je ono za šta se spremam od detinjstva. Sav napor i žrtvovanje, sada su nagrađeni. Ne preostaje mi ništa, nego da uživam u meču i potrudim se da pobedim Đokovića“.

Pobednik meča između Đokovića i Muzetija igraće u četvrtfinalu protiv Matea Beretinija.

Federer odustao od Rolan Garosa

Organizatori Rolan Garosa saopštili su da se Rodžer Federer povukao sa takmičenja, posle tri pobede i plasmana u osminu finala. Tako je Italijan Mateo Beretini izborio mesto u četvrfinalu, bez borbe i u narednom meču igraće protiv pobednika duela Đoković-Muzeti. Federer je posle operacije i duge pauze, baš u Parizu prvi put uspeo da veže dve pobede. Taj niz, najduži ove sezone, nastavio je i trećim uspehom u duelu sa nemačkim teniserom Dominikom Keferom. Švajcarski teniser, ranije je najavio da će njegov nastup na Rolan Garosu zavisiti od potreba pripreme za naredni grend-slem, Vimbldon.

Velika seča favorita

Ovosezonski Rolan Garos, relativno brzo je ostao bez velikog broja nosilaca u obe konkurencije. Do osmine finala, takmičenje u Parizu završila su sedmorica, od šesnaestorice igrača određenih da budu nosioci, dok je u konkurenciji teniserki „seča“ bila još drastičnija. Od 16 igračica koje su imale status nosioca, njih 12 je ispalo već na polovini turnira. U muškoj konkurenciji, Dominik Tim i Andrej Rubljov, četvrti i sedmi nosilac, ispali su u ranoj fazi turnira, dok je kod teniserki, knjiga spala na tri „slova“, te bi do titule lakše nego ikada mogle da dođu Sofija Kenin, Serena Vilijams i Iga Švjontek.

Teniski 3×3

Prvi put od 1968. godine kada je tenis postao profesionalan, Italija će imati trojicu tenisera u osmini finala jednog grend-slem turnira, a trojica „musketara“ su: Janik Siner, Lorenco Muzeti i Mateo Beretini. Siner i Muzeti su devetnaestogodišnjaci, što posebno diže cenu uspeha italijanskog tenisa. Ali, nije samo plasman u četvrto kolo trojice njihovih igrača kuriozitet koji je u Italiji izazavao oduševljenje. Istorijski podvig prati i upečatljiva kombinacija protivnika koji će ih sačekati u borbi za plasman u četvrtfinale.. Muzeti je „dobio“ Đokovića, Siner- Nadala, a Beretini Federera, koji je u međuvremenu odustao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari