Meč lopta u Dablinu 1Foto: STARSPORT

Osnaženi ubedljivom pobedom protiv Moldavije, uz remi Irske i Gruzije (1:1), fudbaleri Srbije otputovaće u Dablin, gde će u utorak odigrati najvažniju utakmicu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018.

Iako im se put ka Rusiji lepo otvorio, ni selektor Slavoljub Muslin, ni igrači ne žele previše da kalkulišu i najavljuju da će protiv Iraca tražiti tri boda.

– Rezultat iz Tbilisija je dobar, ali nećemo kalkulisati u Dablinu. Ići ćemo i tamo na pobedu, kao što smo u celom ciklusu do sada. Važno mi je da smo bili efikasni i da nemamo povređenih igrača. Još smo daleko, samo smo korak bliže Rusiji. Imam ideju za tim u Dablinu, možda samo za jednog igrača imam nedoumicu – istakao je Muslin u subotu.

Pred naredni meč Srbija je na tabeli prva sa 15 bodova dok dva manje ima Irska koja je protiv Gruzije brzo povela golom Dafija da bi potom Kazaišvili u 34. minutu izjednačio. Na drugoj strani Muslinova ekipa je protiv Moldavije pokazala još ubedljiviju igru u odnosu na prvu utakmicu, te golovima Gaćinovića, Kolarova i Mitrovića, uz još nekoliko izglednih šansi, obezbedila rutinski trijumf. U trci za plasman na SP uključio se i Vels koji je savladao Austriju minimalnim rezultatom golom 17-godišnjeg debitanta Bendžamina Vudburna, pa četiri kola pre kraja ima 11 bodova.

Utakmica u Dablinu vrlo lako može biti presudna za plasman na Mundijal na kome reprezentacija Srbije nije učestvovala od 2010. godine. Irci će morati da se iskupe za neočekivani remi protiv Gruzije, pa je veliki pritisak na njihovoj strani.

– Sigurno da je veliki pritisak na njima, ali i na nama je, kada god igrate za reprezentaciju, uvek je pritisak. U svakom slučaju, da su oni i pobedili u Gruziji, utakmica bi bila ista – teška. Dobro je što smo zadržali prvo mesto i ojačali, osamili smo se na vodećem mestu u grupi. Protiv Irske moramo da damo sve od sebe. Sve je u našim rukama i ne smemo sebi da dozvolimo luksuz da gubimo bodove – rekao je Nemanja Matić.

I Aleksandar Mitrović ističe da se u Dablin putuje po tri boda, mada bi i sa nerešenim rezultatom fudbaleri Srbije mogli biti zadovoljni.

– Iskreno, nadam se da ćemo se iz Irske vratiti sa pozitivnim rezultatom. Očekuje nas težak rival. Prvi smo, nadam se da će tako i ostati posle tog meča. Idemo na pobedu, kao i u svakoj utakmici, a možda i bod ne bude loš. Pokušaćemo da uzmemo sva tri – kazao Mitrović.

Utakmica između Srbije i Irske na programu je u utorak od 20.45 na stadionu Aviva, a pobeda u Dablinu po rečima Filipa Kostića značila bi da bi se reprezentacija našla izuzetno blizu plasmana na SP.

– Mislim da Dablin može da bude meč lopta za nas. Blizu smo plasmanu na Svetsko prvenstvo i nadam se da ćemo otići u Rusiju. Bodovna razlika ne sme da nas zavara jer će protiv Irske svakako biti teško. Svi se nadamo pozitivnom rezultatu, pobedi pre svega. Ako budemo igrali kao što umemo, možemo to i da očekujemo – zaključio je Kostić.

Italija izgubila posle 11 godina

Fudbaleri Italije doživeli su prvi poraz u kvalifikacijama za svetska ili evropska prvenstva posle čak 11 godina pošto su poraženi od Španije na stadionu ‘Santjago Berbnabeu’ rezultatom 3:0. Tako je prekinuta serija od 56 utakmica bez poraza. Poslednji put Azuri su izgubili 6. septembra 2006. godine od Francuske (3:1). Ipak, kada se gledaju samo kvalifikacije za Mundijal, Španija ima još impresivniji niz jer nije izgubila od 1993. godine kada je bolja bila Danska. U kvalifikacijama za SP 2018, Španija je prva u grupi sa 19 bodova, dok je Italija druga sa tri boda manje.

Tabela i raspored

1. Srbija 15

2. R. Irska 13

3. Vels 11

4. Austrija 8

5. Gruzija 4

6. Moldavija 2

Utorak, 8. kolo

R. Irska – Srbija 20.45

Moldavija – Vels 20.45

Austrija – Gruzija 20.45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari