Meč sa Monakom prilika za rušenje neslavne Zvezdine tradicije 1Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Image

Srpski šampion još nije slavio u utakmicama na terenima francuskih timova.

Sedam puta je Crvena zvezda gostovala u zemlji Galskih petlova i nijednom nije osetila slast pobede. Pet puta su crveno-beli poraženi, a u dva navrata su izvukli remi u UEFA takmičanjima u tim okolnostima. Uz jednako neveselu gol razliku od 22 primljena pogotka i 10 iskorišćenih šansi.

Zvezdin deo tradicije srpsko-francuskih fudbalskih okršaja započet je 1998. godine. U toj sezoni nekadašnjeg Kupa UEFA crveno-beli prvo su imali posla sa Mecom, pa sa Lionom. Meč na strani sa prvim timom izgubili su rezultatom 2:1, s tim da je ta bitka, pošto se radilo o revanšu i jednakom ukupnom skoru, dobila epilog na penal ruletu. I drugi rival je slavio minimalnom razlikom (3:2).

Sezonu kasnije, pod okriljem istog takmičenja Evropske fudbalske federacije, u Monpeljeu je bilo 2:2, a tako je prošao i uzvratni susret sa Strazburom 2005. godine (2:2).

Zvezdini putevi sa Renom ukrstili su se 2011. godine, a francuski tim je ubedljivo trijumfovao kod kuće (4:0). Sa Bordoom je bilo mnogo napetije i neizvesnije, da bi na kraju gosti iz Beograda ostali kratkih rukava (3:2).

Poslednji „izlet“ crveno-belih u taj deo Evrope završio se najneslavnije, ali očekivano, s obzirom da je Zvezda u grupnoj fazi Lige šampiona naletela na preskupi Pari Sen Žermen (6:1).

Sledeći izazov zove se Monako, protiv koga izabranici Miloša Milojevića jure pobedu i ostanak u Ligi Evrope. Ili prešaltovanje u Ligu konferencije, u zavisnosti od ishoda duela Trabzona i Ferencvaroša, odnosno konačnog plasmana u H grupi drugog po jačini UEFA takmičenja.

U Beogradu je slavio klub iz Kneževine (0:1).

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari