Mesi bi svu vlast i u Barseloni 1Foto: EPA-EFE/ Andreu Dalmau

Barselona je klub klovnova u kojem nema sistema, niti elegancije, ali ima jako lošeg imidža.

Ovako je trenutno stanje u katalonskom klubu u jednoj rečenici opisao bivši igrač Barselone Krištof Dugari, aludirajući na sukob najboljeg igrača Lea Mesija sa upravom kluba.

Da stvari u Barseloni uveliko ne štimaju moglo se videti još sredinom januara kada je trener Ernesto Valverde, koji je klubu doneo titulu prošle godine, smenjen u trenutku dok je držao prvo mesto na tabeli.

Sada, tri nedelje kasnije, posle otvorenog sukoba Mesija sa sportskim direktorom, a svojim nekadašnjim saigračem, Erikom Abidalom i predsednikom kluba Đozepom Bartomeuom, više niko ni ne pokušava da sakrije da se timu snova dešava noćna mora.

Prva iskra je zapaljena pre nedelju i po, kada je Abidal posle prvog poraza novog trenera Kike Setjena, na gostovanju Valensiji (0:2), izjavio da je očigledno da se neki fudbaleri ne zalažu dovoljno i da je sada jasno da su namerno minirali bivšeg stratega Valverdea kako bi mogli da se ponašaju onako kako žele

Francuz je naveo kako „Valverde nije smenjen zbog loših rezultata i poraza od Atletiko Madrida na Nou Kampu (0:2)“ već zbog „internih problema“.

Iako Abidal nije naveo nijedno ime, odgovor je dobio od najboljeg igrača Katalonaca Lea Mesija, i to preko društvenih mreža. „Kada govorimo o igračima, mislim da je potrebno da navodimo imena, jer u suprotnom to postaje prljavo. Stvari koje su rečene nisu tačne“, napisao je između ostalog Argentinac na Instagramu.

Požar se zatim razbuktao u ponedeljak kada su španski mediji objavili da je došlo do opšte tuče na treningu, a da je novi trener Setjen u razgovoru s čelnicima kluba pomenuo da je spreman da ode jer među igračima vlada loša atmosfera koja se ne može lako popraviti.

Iako se prvi dan nije znalo ko se tačno s kim pobio, a klub se zvanično nije oglašavao, već u utorak je „As“ na naslovnoj strani izašao sa tvrdnjom da su se potukli Mesi i golman Mark-Andre Ter Štegen.

Nemački čuvar mreže navodno je na treningu jačim intenzitetom startovao na Argentinca, a ovaj mu je uzvratio tako što ga je namerno jako šutnuo u telo, te su zatim obojica krenuli pesnicama da se razračunaju.

Teže posledice sprečio je Setjen sa igračima koji su ih razdvojili, ali se navodno do kraja treninga jasno videlo ko je od fudbalera zauzeo stranu Argentinca, a ko je protiv njega.

Isti dan je objavljeno i da je predsednik Bartomeu zakazao hitan sastanak na kome će se raspravljati o sudbini sportskog direktora Abidala.

Taman kada se u sredu pomislilo da će tačka na slučaj biti stavljena saopštenjem kluba da Abidal ima poverenje uprave i da dobro radi posao od kako je 2018. preuzeo funkciju od Roberta Fernandeza – dogodio se novi poraz koji je samo dolio ulje na vatru, od Atletik Bilbaa (0:1) u Kupu kralja.

Mesi nije na „San Mamesu“ pružio partiju dostojnu jednog od najboljih fudbalera sveta, ali je ipak igrao ceo meč, što su pojedini mediji iskoristili za konstataciju da trener Setjen za razliku od Valverdea nema nikakav autoritet nad njim.

Jedan od komentara bio je i da Setjen očigledno čeka da mu Argentinac, kao što je to radio sa bivšim selektorom „gaučosa“ Horheom Sampaolijem, sam izda uputstvo kada sme da ga zameni.

Novinari sa Iberijskog poluostrva podsetili su da je Mesi „gazda Argentine“, da se napadač Mauro Ikardi godinama na poziva u nacionalni tim zato što je došao u sukob u sa njim, a da je fudbaler Juventusa Paolo Dibala morao da mu se izvini pred saigračima kako ne bi potpuno sebi zatvorio vrata nacionalne selekcije.

Španski listovi u međuvremenu cele nedelje pune stranice izjavama bivših zvezda Barselone koje se otvoreno stavljaju na Mesijevu ili na stranu uprave kluba.

Najglasniji branilac Mesija bio je bivši igrač Đordi Alba koji je naveo da „klub već previše spolja mažu fekalijama“, te da „ne treba to i da iznutra radi čovek koji je šest godina bio saigrač onoga koji više od decenije vuče celu ekipu“.

Među onima koji su dali podršku upravi našao se bivši fudbaler i trener Barse, a sada selektor Španije Luis Enrike, koji je konstatovao da se zna ko u velikim klubovima vodi glavnu reč, a da to ipak nisu igrači.

Epilog sukoba počeo je da se naslućuje juče kada su tri najpoznatija lista (Marka, As i El Pais) objavila istu informaciju – da je Mesi postavio ultimatum upravi da želi da se raspišu novi izbori u klubu na svim nivoima ili u suprotnom neće produžiti ugovor koji mu ističe na leto.

Prema jednom tumačenju Mesi želi da na čelo kluba dovede nekog od bivših saigrača s kojim je u odličnim odnosima i da na poziciju trenera postavi Čavija Ernandeza (slovio za kandidata posle smene Valverdera), dok bi prema drugom sve moglo da se reši smenom sportskog direktora Erika Abidala, koga Argentinac, srpski rečeno, ne može više očima da gleda.

Dok se klupko ne odmota do kraja, Barselona u nedelju igra protiv Betisa, a 25. februara ima duel sa Napolijem u Ligi šampiona. Sve su prilike po procenama španskih novinara da će konačni ishod morati da se zna do 1. marta i derbija protiv Real Madrida na „Santijago Bernabeuu“, odnosno da bi rezultat tog meča mogao da bude presudan po jednu ili drugu stranu.

Saigrači bojkotuju Luku Jovića?

„El Pais“ tvrdi da se Luka Jović za pola godine uopšte nije uklopio među igrače Real Madrida koji ga na terenu bojkotuju. List je kao primer izneo to da je Jović za 16 minuta na terenu u Kupu kralja protiv Real Sosijedada samo jednom imao loptu u nogama. Madriđani su u tih 16 minuta postigli dva gola, dok se na društvenim mrežama može pronaći dvocifren broj situacija u kojima se Jović otvorio saigračima, ali su oni odlučili da mu ipak ne dodaju loptu. Iako je trener Zinedin Zidan uvek branio Jovića od medijskih natpisa da nije opravdao transfer vredan 60 miliona evra, sve je manje dileme da će na leto biti prosleđen na pozajmicu u drugu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari