Metju Leki odveo Australiju u osminu finala i razočarao Tunišane - Miloš Degenek jedan od junaka 1EPA-EFE/Rolex dela Pena

Fantastična noć za fudbalere Australije; golom Metjua Lekija savladali su Dansku, dirktnog takmaca za mesto u osmini finala na Mundijalu (1:0). Istovremeno, time su rastužili Tunišane, koji su uspeli da iznenade Francusku, ali im se istorijski trijumf pretvorio u Pirovu pobedu (1:0).

Pred poslednje kolo u Grupi D, osim Francuske, koja je već bila obezbedila prolaz u osminu finala sa prve pozicije, Australija je bila u povoljnijoj poziciji u odnosu na Dansku, pre svega, zbog pobede nad Tunisom u prethodnoj rundi.

Svestan značaja utakmice, selektor Grem Arnold uvrstio je Miloša Degeneka u startnu postavu, prvi put od početka Mundijala, a Srbin sa australijskim pasošem, odigrao je izuzetno zrelo u defanzivnim markacijama odličnog Jespera Lindstroma.

Jesu Danci diktirali tempo, posebno u prvom poluvremenu, stvarali izglednije prilike – samo u uvodnih dvadesetak minuta čak četiri, usled finog kombinovanja iz prve, međutim, Metju Rajan na golu, kao i poslednja linija Australije, bili su prisebni i koncentrisani u odsutnim momentima.

Danska je na Mundijal doputovala kao jedna od boljih evropskih reprezentacija sa sijasetom kvalitetnih pojedinaca, od kojih većina nastupa za vrlo respektabilne klubove poput Mančester junajteda, Atalante, Ajntrahta, Totenhema…

Ipak, tradicija je ukazivala na vrlo lošu seriji rezultata, podvučenu sa svega dve pobede na poslednjih deset mečeva na svetskim prvenstvima.

Kako je vreme prolazilo, Australija se sve bolje i pametnije oslobađala pritiska i lakše prebacivala težište igre na polovinu rivala.

Baš kao i protiv Tunisa, opredelili su se da iz kontranapada ili brze tranzicije pokušaju da ugroze Kaspera Šmajhela i u tome su uspeli preko Metjua Lekija u 60. minutu.

Nekadašnji fudbaler Herte, a danas Melburn sitija, izbio je jedan na jedan sa Kristensenom, promešao je tako kvalitetno štopera Barselone, da je visoki defanzivac izgubio orijentaciju, a Šmajhel pojam o tome da je matiran i da se Danci nalaze u, ispostaviće se, bezizlaznoj situaciji.

Za prolaz dalje morali su da naprave rezultatski preokret u relativno kratkom vremenu. Negde u istom trenutku (59. minut), Vahbi Kaziri rasplamsao je maštu Tunišana golom protiv Francuske, koja je nastupila, gotovo u rezervnom sastavu.

Iskusni kreativac, koji već čitavu deceniju igra u Francuskoj, u momentu kada je prevario Mandandu, matematičkom računicom svoje saigrače pozicionirao je na drugo mesto na tabeli.

Ipak, Australija je posle vođstva mudro zatvorila bočne strane, konstantnim udvajanjima Lindstroma i Skov Olsena, odnosno Jensena, sprečavala je i nešto konkrentije centaršuteve ka Brajtvajtu, odnosno Kornelijusu, uspevši da sačuva vođstvo i dostigne najbolji rezultat reprezentacije u istoriji nastupa na planetarnom šampionatu.

Za nas nikad zaboravljena utakmica sa Svetskog prvenstva 2006, u Australiji je zapisana kao kapital vredan prolaska u osminu finala.

Do Katara, bio je to i jedini prolaz grupe Australije na Mundijalu.

Zajedno sa Francuzima, pomno će pratiti ishode mečeva od 20 časova, s obzirom na to da će se ukrstiti sa najbolje dve ekipe iz Grupe C u kojoj su Argentina, Poljska, Saudijska Arabija i Meksiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari