Predrag Pedja Mijatovicfoto STARSPORT

Ako neko zna kako izgleda biti izbačen ili sprečen da se takmičiš, onda su to naši sportisti koji su tokom rata na prostoru bivše SFRJ bili onemogućeni da učestvuju na međunarodnim takmičenjima. U jeku rata u Ukrajini, Predrag Mijatović podsetio je evropsku i svetsku javnost na bombardovanje SR Jugoslavije 1999. odnosno na sankcije zbog kojih je naša reprezentacija izbačena sa Evropskog prvenstva 1992.

Proslavljeni jugoslovenski reprezentativac je u razgovoru za “BeIN sports” otkrio je da poslednjih dana često razmišlja o nepravdi koku je doživeo 1992.

Mijatović se prvo prisetio bombardovanja SR Jugoslavije 1999. koje je trajalo dva i po meseca.

„Dva i po meseca NATO je bombardovao Beograd, Podgoricu, mnogo gradova u Srbiji i Crnoj Gori. To je trauma koja te tera da se upitaš – zašto? Jesmo li mi Balkanci toliko loši da nam se to događa? To su komplikovane stvari za mene. Ja sam protiv rata, protiv bilo kakvog sukoba, ali ne razumem… I sada ovo što se događa u Ukrajini ne razumem“, emotivan je Mijatović i danas kad god se priseti strahota razaranja i izgubljenih ljudski života, civila koji su stradali u Srbiji i Crnoj Gori, a da pritom, niko za takva zlodela nikada nije odgovarao.

Čuveni fudbaler Real Madrida stava je da sportistima u takvim okonostima ne bi trebalo da bude uskraćeno pravo da se takmiče.

„Zašto sportisti dobijaju sankcije? Sport je nešto zdravo. Zašto uzimaš nekome mogućnost da se takmiči? Zato što su političari doneli pogrešne odluke? Oni se, dakle, bore za moć, a sportisti ispaštaju?“, istakao je proslavljeni jugoslovenski fudbaler.

Ruske selekcije su suspendovane iz međunarodnih takmičenja, odlukama Uefe i Fife. Takav slučaj je bio 1992. godine sa fudbalerima Jugoslavije.

„Bili smo na pripremama u Švedskoj, a izbačeni smo sa Evropskog prvenstva kao da smo smeće“, i danas je Mijatović rezigniran zbog odluke Uefe od pre tri decenije.

Ispričao je i kako mu je bilo zamereno što je u jeku rata u bivšoj Jugoslaviji posetio članove hrvatske fudbalske selekcije.

„Oni su igrali prijateljski meč u Španiji, ja sam igrao sa Šukerom, Prosinečkim, Bobanom… Osvojili smo Mundijal za mlade. I sada političari, ili političke strukture u mojoj zemlji, kažu da sam izdajnik jer sam posetio moje prijatelje. Sport mora da ostane izvan toga“, jasan je Mijatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari