Mikec osvojio bronzu na Svetskom kupu u Gabali 1Foto: Streljački savez Srbije

Damir Mikec je osvojio bronzanu medalju malokalibarskim pištoljem slobodnog izbor u Gabali (Azerbejdžan), na trećem Svetskom kupu u sezoni, saopštio je Streljački savez Srbije (SSS).

U finalu je gađao i Dimitrije Grgić, koji je zauzeo šesto mesto. Srpski reprezentativci su skoro sasvim zamenili uloge u odnosu na prethodni Svetski kup u Minhenu, kada je Grgić bio treći, a Mikec četvrti u ovoj disciplini

Mikecovo odličje je druga medalja za Srbiju u Gabali, jer je juče (četvrtak), prvog takmičarskog dana, Milutin Stefanović osvojio zlato uz svetski rekord finala vazdušnom puškom.

U kvalifikacijama, Grgić je sa 560 krugova zauzeo peto, a Mikec sedmo mesto sa 559. Obojica su postigli nešto slabije rezultate nego dan ranije u eliminacijama, a do kraja su vodili veliku borbu za plasman među osam najboljih. Mikec je do sedme pozicije došao zahvaljujući odličnoj poslednjoj seriji (97). Trojica strelaca poređanih od sedmog do devetog pogodili su po 559 krugova, Mikec je zauzeo sedmo mesto zahvaljujući tome što je „ubio“ 11 unutrašnjih centara, osmoplasirani Slovak Pavol Kop je pogodio sedam, a bez finala na devetoj poziciji ostao je Jauheni Zajčuk (Belorusija) sa tri centra.

Mikec je u finalu nastavio u ritmu u kome je završio kvalifikacije, pa se posle prvih pet hitaca ustalio u „gornjem domu“, među četvoricom najboljih. Za razliku od njega Grgić nije uspevao da uhvati korak sa vodećima i zauzeo je šestu poziciju.

U drugoj polovini finala, od 12. metka, Mikec se uglavnom nalazio na drugom ili trećem mestu, a pred 20. hitac, kada ispada četvrtoplasirani malo je nedostajalo da završi finale. Pogodio je 9,2 kruga u 19. seriji. Pao je sa drugog na četvrto mesto, iza Ukrajinca Omelčuka, Turčina Dikeca i Slovaka Pavola Kopa, koji je zahvaljujući sjajnih 10,7 u istoj seriji izbio na treće mesto sa 0,2 kruga prednosti nad srpskih strelcem.

U 20. seriji Kop je ispao iz dobrog ritma, pogodio 8,1, Mikec je „ubio“ 10,3 vratio se na treće mesto, osigurao medalju. Potom je vezao dva svoja najlošija pogotka u finalu (dva puta po 7,9) i ispao kao trećeplasirani. Pobedio je Ukrajinac Oleg Omelčuk, osvajač 12 medalja u svetskim kupovima, nekadašnji prvak Evrope. Drugo mesto pripalo je najboljem turskom strelcu Jusufu Dikecu, koji u riznici ima zlatna odličja kako sa svetskih kupova, tako i sa svetskih i evropskih prvenstava.

Mikec, aktuelni evropski vicešampion vazdušnim pištoljem, je u Gabali došao do svoje desete medalje na turnirima Svetskog kupa, prve bronzane. Do sada je imao po četiri zlatne i srebrne na sezonskim turnirima SK, a prošle godine je na finalnom takmičenju Svetskog kupa u Bolonji trijumfovao vazdušnim pištoljem.

– Veoma sam želeo plasman u finale i u kvalifikacijama sam se takmičio sa mnogo motiva. Kvalifikacioni meč je bio vrlo zahtevan i težak. Nisam se predavao do kraja što govori i rezultat poslednje serije, u kojoj sam pogodio 97 krugova. Velikom borbom sam se domogao finala – prenosi Mikec. – Izuzetno sam srećan što se ceo trud isplatio osvajanjem medalje koja za mene ima posebnu draž, jer po najavama iz Svetske streljačke federacije ova disciplina je poslednji put u istoriji bila na programu svetskih kupova.

O ne baš sjajnoj završnici finala (dva hica po 7,9) kaže:

– Nisam se opustio. Naprotiv, kada sam video da sam osvojio medalju krenuo sam na još viši plasman, Omelčuk i Dikec nisu bili nedostižni. Ali, napravio sam dve velike greške. Bio sam ubeđen da su bili dobri pogoci, jer sam pri opaljivanju imao dobar osećaj, ali izgleda da sam se tada već ispraznio i nisam uspeo da nastavim dalju borbu.

Za Mikeca turnir u Gabali nije završen.

– Vrlo sam zadovoljan početkom, ali idemo dalje. U Gabali me očekuju još nadmetanja vazdušnim pištoljem u pojedinačnoj konkurenciji, a potom i u miksu sa Zoranom Arunović, u disciplini koja će po najavama biti i na programu Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Danas su se od srpskih reprezentativaca takmičile i Zorana Arunović i Bobana Veličković, u drugom delu kvalifikacija (brza paljba). U konačnom plasmanu Arunovićeva je zauzela 33, a Veličkovićeva 46. mesto.

U subotu na vatrenu liniju izlaze trojica naših strelaca. Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Stevan Pletikosić gađaće u eliminacijama MK puškom iz ležećeg stava.

Svi finalisti takmičenja pištoljem slobodnog izbora su danas oko ruke nosili crni flor, kao i na Svetskom kupu u Minhenu. Na taj način su simbolično podsetili da ova disciplina skoro sigurno više neće biti u olimpijskom programu. Čeka se još samo završna odluka MOK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari