Miljenik Zvezdinih navijača nastavlja karijeru u Benfiki 1

U tri mandata je igrao u Crvenoj zvezdi; svaki naredni bio je lošiji od prethodnog, što je na kraju dovelo do toga da se dve strane ovoga leta rastanu bez posebnih pozdrava. Iako je vremenom postao miljenik navijača crveno-belih, Maik Cirbes završio je sa boravkom na Malom Kalemegdanu kao puki epizodista, daleko od glavne scene. S obzirom na godine (32) ali i seriju povreda, vest da će karijeru nastaviti u Benfiki nekako deluje potpuno očekivano.

Nekadašnji reprezentativac Nemačke potpisaće jednogodišnji ugovor sa klubom iz Lisabona, daleko slavnijim po uspesima u klupskom fudbalu.

Cirbes će stići u prestonicu Portugalije kao neko ko je šest sezona igrao u Evroligi i pet u Evrokupu. Možda i najbolje partije, pružao je u Bambergu, iz kojeg je prvi put u Zvezdu stigao 2014. Posle dve uspešne sezone na Malom Kalemegdanu, napravio je unosan transfer u Makabi, iz kojeg je, potom, prešao u minhenski Bajern.

Već u drugom mandatu u Zvezdi, u sezoni 2018/19, bilo je jasno da je Cirbesu karijera u padu i da više ne može biti nosilac igre na petici. Već u drugom delu sezone pisalo se da bi mogao da promeni sredinu, što se na kraju i desilo odlaskom u Kinu.

Pokušao je kasnije da rehabilituje karijeru u evropskoj konkurenciji dolaskom u Cedevita Olimpiju, ali ni u Ljubljani, kao ni u trećem mandatu u Zvezdi Cirbes nije bio centar koji pravi jasnu razliku u oba pravca igre, naprotiv.

Na pad forme sigurno su uticale i brojne povrede, naročito u prethodnoj sezoni pod vođstvom Dejana Radonjića.

Inače, Benfika je najtrofejniji košarkaški klub u Portugalu, osvojila je 28 titula i 22 kupa, a ovog leta se vratila na šampionski tron prvi put posle pet godina, tako što je u finalu plej-ofa bila bolja od Porta, ukupnim rezultatom 3:1.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari