Milovan Đorić o adutima naše reprezentacije: Piksi je ludački motivisao igrače 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Milovan Đorić je u bogatoj trenerskoj karijeri vodio više domaćih klubova, a kao selektor reprezentacije Salvadora i SR Jugoslavije. I u poznim životnim godinama jedan je od najboljih poznavalaca onoga što se dešava u srpskom fudbalu, a u razgovoru za Danas kaže da reprezentacija Srbije, najviše zahvaljujući selektoru Draganu Stojkoviću, ima velike šanse da se plasira u drugu fazu Mundijala u Kataru.

„Po svemu što je taj tim pokazao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, u Ligi nacija, ali i u prijateljskim utakmicama, mislim da bi trebalo da se plasira u drugi krug. Bolji smo od Švajcarske i Kameruna, a za Brazil ćemo videti. Sa njima igramo prvu utakmicu, a na velikim takmičenjima to su specifični mečevi. Prolazak u narednu rundu predstavljao bi uspeh, a za posle ćemo videti, sve zavisi od eventualnih protivnika koje ćemo dobiti“.

Selektor Stojković je objavio spisak igrača za Mundijal, kako vam izgleda ta selekcija?

„Ranije nisam verovao u našu odbranu. Ipak, taktika sa tri centralna defanzivca i dvojicom spoljnih igrača, pokazala je puno i dosta se popravila naša igra u defanzivi. Šteta što je Nastasić povređen. Problem su povrede Mitrovića i Vlahovića, pitanje je kad će se oporaviti i u kakvoj će posle toga biti formi. Takođe, nadam se da će Tadić popraviti formu, jer će ovo biti njegovo poslednje Svetsko prvenstvo i trebalo bi da pruži najbolje partije. Imamo odlične golmane, sva trojica mogu da budu starteri, ali je u kvalifikacijama isplivao Milinković-Savić, koji je najmlađi, ali mi se čini da je i najbolji. Ohrabrenje je to što u ovoj generaciji igrači pružaju mnogo bolje partije u reprezentaciji nego u klubovima“.

Dešavalo se na velikim takmičenjima da selektor našeg nacionalnog tima nema autoritet među igračima. Koliko je bitno to što će u Kataru ekipu voditi Dragan Stojković?

„Niko nije uspeo da motiviše igrače ovako kao što Stojkoviću to polazi za rukom, to mu je i ponajveći kvalitet. Svi igrači mu veruju što je veoma važno, on je za njih ogroman autoritet. Na kraju krajeva, imao je veću karijeru i bio bolji fudbaler od svih njih“.

Šta je uloga selektora i stručnog štaba na velikim takmičenjima?

„Treba dobro analizirati protivnike i u odnosu na rivale odrediti i uloge svojih fudbalera, pronaći im mesto u linijama tima. I, normalno, motivisati svoje igrače, a ovi u Piksijevoj reprezentaciji su ludački motivisani“.

Kako procenjujete kvalitet protivnika Srbije grupi?

„O Brazilu ne treba puno pričati, mada, bolje da se sa njima sastajemo u poslednjem kolu. Njihov najveći kvalitet su jaki individualci. S druge strane, Švajcarska ima ekipu, grupu jako dobrih igrača. S njima će biti velika borba, ali mislim da smo u prednosti. Kamerun ne treba potceniti, i oni imaju dobre pojedince. Ali, treba da dođemo do te utakmice sa Kamerunom sa šansom da to bude odlučujući meč. Ne bi smelo da se dozvoli da nam oni pokvare planove“.

Kako biste rangirali mečeve u grupi po važnosti za plasman u drugu fazu?

„Sve su podjednako važne, ali je ova druga, protiv Švajcarske najvažnija. Od nje sve zavisi i tu određujemo našu sudbinu. Protiv Brazila je bitno da eventualni poraz ne pokvari atmosferu u ekipi, toga se plašim“.

Na ranijim takmičenjima veliki problem je bila atmosfera među igračima. Da li vas brine da bi nešto slično moglo i sada da se desi?

„Ne brine me uopšte, ovoj generaciji tako nešto ne može da se dogodi. Sve zavisi od utakmice sa Brazilom – možemo čak i da izgubimo ali je neophodno da ostavimo dobar utisak“.

Mnogi se plaše da bi dešavanja u vezi sa izborima u Fudbalskom savezu Srbije mogla da imaju uticaj na reprezentaciju na Mundijalu.

„Ma kakva dešavanja, to se na njih ne odnosi“, rekao je Milovan Đorić u razgovoru za Danas.

ANTRFILE
Mlađe reprezentativne selekcije u velikoj krizi
Pažljivo pratite mlađe selekcije i čini se da niste optimista kad je u pitanju budućnost srpskog reprezentativnog fudbala. Da li su uspesi Stojkovićevog tima promenili vaš stav?

„Nisam zadovoljan. Recimo, iz mlade reprezentacije nema igrača koji bi mogli da se nametnu. U radu sa mlađim kategorijama smo preskočili neki period, već dugo pravimo loše rezultate. Najveći problem je to što je naša liga slaba i u što njoj igra puno stranaca, naročito u Crvenoj zvezdi i Partizanu. Ne znam ko dozvoljava da još dobijaju i naše državljanstvo. Recimo, iz naše lige je samo Eraković u ekipi koja će putovati u Katar, a pitanje je da li će uopšte igrati tamo. Mi napravimo talentovanog fudbalera, ali on postane igrač tek kad ode u inostranstvo. Nemamo ni jako takmičenje, a ni dobar stručni rad da bismo u Srbiji stvarali igrače“.

U košarci imamo primer da deca bivših vrhunskih igrača, koja su odrasla i igraju u inostranstvu, konkurišu za mesto reprezentaciji i da savez ulaže veliki napor da ih privoli da nastupaju za Srbiju. Da li bi taj recept mogao da se primeni na fudbal? Recimo, Bajčetić je u konkurenciji za prvi tim Liverpula, ali ima špansko državljanstvo.

„U fudbalu nema puno takvih primera, ali ćemo morati da povedemo računa i o tome. Možda Ilić ne spada u tu grupu, ali on je jako rano otišao iz našeg fudbala i ispostavilo se da se izborio i za mesto u reprezentaciji, čak i da bude starter“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari