Ministar Vanja Udovičić posetio sportski kamp Karataš kod Kladova 1Foto: Ministarstvo sporta i omladine

U sportski kamp Karataš u neposrednoj blizini Kladova država je poslednjih godina u rekonstrukciju uložila oko dva miliona evra sa namerom da se mladim sportistima obezbede maksimalni uslovi za njihovo usavršavanje.

Ovaj sportski kompleks  koji se prostire na 15,2 hektara  raspolaže sa 350 dvokrevetnih i trokrevetnih soba sa kupatilom. Ceo kompleks sadrži šest paviljona, devet apartmana i osam osmokrevetnih bungalova,  kao i brojne otvorene i zatvorene terene.

Karataš je najveći kamp u Srbiju u kome postoji odgovarajući uslovi da tokom čitave godine sportisti iz 30 sportova imaju idealne uslove za trening. Kako navode nadležni, tokom ove godine  trening-kampove u Кaratašu izvodiće ukupno 63 sportskih saveza  što je za 10 odsto više nego ranije, a očekuje se da će kroz njih proći preko 3000 dece svih uzrasnih kategorija i selekcija.

Karataš su posetili ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i  predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Aleksander Bec i Tanja Cupać.

– Drago mi je da smo danas mogli da se uverimo da ovaj kamp itekako služi svrsi. Možemo da se pohvalimo da Kladovo ima pravi biser i najbolje uslove za trening mladih sportista u celoj Srbiji. Drago mi je što saljemo sliku timskog duha i zahvaljujem se predsedniku opštine Kladovo, direktoru GIZ-a na izuzetnoj saradnji. – kazao je ministar sporta Udovičić, nastavljajući: „Želimo da ovo mesto unapredimo, da okuplja mlade iz cele Evrope i najbolje mlade sportiste. Svake godine ćemo nastaviti da renoviramo, MOS je ovde najveći investitor i pokazujemo da na isti način gledamo na sve delove Srbije. Takođe, čuli smo i da neke stvari ne valjaju i u najbržem roku ćemo sve to popraviti kada bismo ostali lideri u ovom polju, privlačili goste, pre svega iz Rumunije i da dodatno poboljšavamo sistem sporta“ – istakao je Udovićić.

Da je investiranje u obnovu infrastrukture  priprema za širenje omladinskih i sportskih programa u Karatašu uverila se i delegacija nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ koju je predvodio program menadžer GIZ-a Aleksandar Bec.
– Video sam idealne uslove za rad mladih sportista, mi ćemo zajedno sa Ministarstvom nastaviti da podržavamo projekte koji pomažu mladima. – istakao  je Bec .

Zahvaljujući Vladi i Ministarstvu omladine i sporta na podršci zahvaljujući kojoj je Karataš vratio nekadašnji sjaj čime  doprinosi  afirmaciji turističkih potencijala kladovskog kraja, predsednik opštine Kladovo, Saša Nikolić naglasio je da će lokalna samouprava učiniti sve na
dodatnom razvoju kampa.

Tokom zajedničke posete Karatašu  Udovičića i predstavnika GIZ-a, vođeni su razgovori o nastavku uspešne saradnje u oblasti dualnog i celoživotnog obrazovanja,zapošljavanja mladih, razmatran potencijal Кarataša za organizaciju omladinskih kampova i radionica.

Ova  poseta predstavlja uvod u realizaciju novog projekta Ministarstva omladine i sporta i GIZ-a, koji će objediniti najvažnije elemente tri prethodno uspešno sprovedena i zapažena projekta –  „Podsticanje zapošljavanja mladih“, „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ i „Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje“.Inače, projekat “Podsticanje zapošljavanja mladih“, koji u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta sprovodi GIZ, ušao je u četvrtu godinu uspešnog rada, a Nemačka će nastaviti da pruža podršku u oblasti zapošljavanja mladih od 1. januara iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari