Mitrović kao Maradona za tri boda 1Foto:BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Može da igra promenljivo u klupskim bojama; da čitave sezone bude „žrtva taktike“ u Fulamu, pa čak i da sa markerom za rezervne igrače posmatra početak debitantske utakmice selektora Stojkovića na klupi „orlova“, ali kada obuče dres Srbije Aleksandar Mitrović postaje igrač svetskog formata kadar da minijaturama podseti domaću javnost na retko doživljenu genijalnost Dijega […]

Može da igra promenljivo u klupskim bojama; da čitave sezone bude „žrtva taktike“ u Fulamu, pa čak i da sa markerom za rezervne igrače posmatra početak debitantske utakmice selektora Stojkovića na klupi „orlova“, ali kada obuče dres Srbije Aleksandar Mitrović postaje igrač svetskog formata kadar da minijaturama podseti domaću javnost na retko doživljenu genijalnost Dijega Maradone takođe na današnjem stadionu „Rajko Mitić“.

Za samo pola sata, popularni Mitar, prvo fenomenalnim lobom sa šesnaest metara, a onda i divnim udarcem glavom obezbedio je miran san Piksiju, ali i tri boda Srbiji na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Da su „orlovi“ blistali i nisu; iako desetkovana, Irska se pokazala kao vrlo nezgodna reprezentacija dovoljno kadra da do poslednjih sekundi drži rivala u gardu, pogotovo nakon neshvatljivog kiksa Stefana Mitrovića kojim je sigurnih 3:1 pretvoreno u dramatičnih ali i konačnih 3:2 (1:1).

Srbija je kvalifikacije započela u formaciji 3-4-3 sa novim kapitenom Tadićem koji je često ulazio u sredinu kako bi nadoknadio manjak očekivane kreacije jer su u srcu manevra, iznenađujuće, bili Lukić i Račić.

Uprkos činjenici da je bila znatno oslabljena, neigranjem čak petorice standardnih prvotimaca, Irska je koncepcijski delovala vrlo uigrano na terenu.

U želji za posedom, vršili bi presing, munjevito pritiskali našu poslednju liniju koja je delovala nesigurno.

„Orlovi“ su generalno imali dosta problema da iskreiraju nešto kroz sredinu terena, pasovima u prostor; gotovo sve šanse dolazile su iz prekida, prevashodno nakon korenera, segmenta u kojem su Irci defanzivno najjači.

Debitant Gajić posebno je morao da bude oprezan, s obzirom na to da se po levoj strani Irske često ubacivao Robertson.

Rezervista engleskog VBA uspeo je u 18. minutu da odlično centrira, na drugoj stativi Braun je nadskočio Mladenovića i lako matirao Dmitrovića.

Šok je relativno kratko trajao, selektor Stojković, na prvom meču na klupi Srbije, momentalno je naredio Tadiću da se više uvlači u sredinu terena i pasovima u dubinu traži Vlahovića i Đuričića.

Na materijalizaciju ideje čekalo se do 39. minuta kada je Mladenović slabijom desnom nogom poslao solidan pas ka Tadiću a as Ajaksa maestralno glavom pronašao Vlahovića koji je u trku rutinski matirao golmana Irske za svoj drugi gol u reprezentativnom dresu.

Tek od tog momenta pa do kraja poluvremena „orlovi“ su delovali kao ekipa koja ima jasnu ideju u završnih 20 metara.

Đuričić u dva navrata, kao i Tadić direktno iz kornera imali su odlične šanse kojima su rasplamsali maštu da bi epilog prve utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru mogao da bude krajnje pozitivan.

Popularni Piksi je na startu drugih 45 minuta Kostićem zamenio Mladenovića na levoj strani, međutim prodornost nije bila viđena od jednog od najboljih asistenata u Bundesligi.

Rešen da rizikuje, selektor Stojković je u 63. minutu odlučio da promeni formaciju, zaigra sa dvojicom napadača i Vlahoviću pridružu Aleksandra Mitrovića.

Napadač koji u dresu Srbije deluje kao Supermen za samo 12 minuta odigrao je u stilu najboljih egzekutoraa današnjice.

Mitrović kao Maradona za tri boda 2
Foto:BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Pamtiće se dugo 68. minut i divna kombinacija Vlahovića i Tadića koji verovatno ni slutio nije da će njegov pas u dubinu Mitrović iskoristiti da u punom trku sa nekih šesnaest metara iskosa lobuje golmana Irske i da tako po genijalnosti bude pandan Maradoni koji je u dresu Barselone protiv Zvezde maltene četiri decenije ranije na istom mestu lobom „kao rukom“ oduševio čitavu Marakanu dobivši gromke aplauze.

Nije to bilo sve od Tadića i Mitrovića sinoć. Prepričavanje vđenog kod drugog gola Srbije bilo je u jeku kada je momak iz Smedereva briljantan centaršut novopečenog kapitena „orlova“ pretvorio u divan gol glavom, njegov 38. u dresu Srbije na samo 62 nastupa.

Koliko je dobro postupio ubacivanjima Mitrovića i Maksimovića, toliko je Piksi, utisak je, promašio odluikom da zameni Tadića, trostrukog asistenta.

Reprezentacija je momentalno izgubila na kreaciji igre, stihijski napadi u stilu „hitni lopticu u šumicu“ doveli su do dramatike koja je mogla da se pretvori u pravi horor kada je Stefan Mitrović, zamenik kapitena, jednu jednostavnu loptu umesto glavom ka golmanu Dmitroviću prosledio bez kompasa na nogu prekaljenog Longa a ovaj jedodao Kolinsu za zabrinjavajućih i nepotrebnih 3:2. Branili su se „orlovi“ do kraja; javnost se sigurno prisetila neshvatljivih kikseva sa primesama komike u prethodne dve godine, ali Irska na sreću nije Nemačka pa da poklone bez pardona nosi iz Beograda.

Mitrović kao Maradona za tri boda 3
Foto:BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO
Najlepši gol u karijeri

Odmah nakon utakmice počelo se sa konstatacijama da bi Aleksandar Mitrović, s obzirom na to da je često bio a i danas je neshvaćen u Fulamu, prethodno u Njukaslu, trebalo da igra samo za Srbiju.

Popularni Mitar po ko zna koji put spasao je saigrače u nacionalnom dresu i tako pokazao da je promašeni penal protiv Škotske bio momenat koji će dugo pamtiti, ali i događaj zbog kojeg neće previše patiti igrajući za Srbiju, iako je time dobrano kumovao neodlasku na predstojeće Evropsko prvenstvo.

Lob za vođstvo protiv Irske smatra najlepšim golom u karijeri: “ Dobro sam se kretao, video sam da je golman krenuo, pa je stao, probao sam… Nekada moraš da rizikuješ i drago mi je da se isplatilo. Jako bitna pobeda, dobro smo odigrali. Uigravali smo se dva dana, u početku se video strah i mali pritisak. Kako je utakmica odmicala bili smo sve bolji i bolji. Ima još detalja koje treba popraviti, ali tek smo počeli nešto novo pre dva dana, sigrno će trebati malo vremena. Jako je bitno što smo posle dugo vremena počeli kvalifikacije pobedom, jako bitan vetar u leđa pred Portugal. Nadam se da ćemo tako i nastaviti“, poručio je Aleksandar Mitrović.

Rezultati i tabela

1. kolo
Grupa A
Srbija – Irska 3:2
Portugalija – Azerbejdžan 1:0

1. Srbija 3
2. Portugalija 3
3. Irska 0
4. Azerbejdžan 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari