Mlade nade i naši majstori badmintona osvojili šest medalja za Srbiju: Turnir u Novom Sadu okupio 600 takmičara iz 26 zemalja 1Foto: Badminton savez Srbije

Takmičari iz Srbije, majstori badmintona, osvojili su ukupno šest medalja na Međunarodnom badminton „Serbian U17 & Youth International“ turniru koji se prethodnog vikenda održao u Sportskom centru „Slana bara“ u Novom Sadu. Osvojili su dve zlatne i četiri bronzane medalje, navodi Badminton savez Srbije.

Turnir je okupio gotovo 600 takmičara i trenera iz 26 zemalja i više od 1.000 učesnika iz čitave Evrope, 11. put za redom.

Teodora Latas je Srbiji donela zlato i to u kategoriji ženski singl do 15 godina (U15). Zlatnu medalju je osvojila i Anica Lazović koja se izdvojila u mešovitoj kategoriji do 9 godina „Play for fun“ (U9).

Staša Lazović je osvojila bronzanu medalju u kategoriji ženski singl do 11 godina (U11), Mihajlo Pantić je osvojio bronzu u kategoriji muški singl do 11 godina (U11), a dva para – Miona Barišić i Marija Savić (U11), ali i Lena Brkić i Maša Golubović (U11) izborile su po bronzanu medalju u ženskom dublu za uzrast do 11 godina.

Predsednik UO Badminton saveza Srbije Radomir Jovović je istakao da je turnir u Novom Sadu već godinama jedan od najbolje organizovanih evropskih turnira za mlade.

“Mi sa pravom ovo takmičenje zovemo ‘evropskim prvenstvom u malom’, jer smo ugostili takmičare, trenere i zvanične predstavnike 26 država – od Jermenije, Luksemburga, Nemačke do Kipra, Estonije, Gruzije, Francuske, Holandije… Ovo je ‘turnir u velikom’ kada je reč o formatu, obimu, organizaciji takmičenja, kvalitetu takmičara, koji baš na ovom mestu stasavaju kao igrači. Dobijanjem statusa Grand Prix takmičenja i zvanično je potvrđeno da je turnir, koji organizujemo više od deset godina, najbolje evropsko takmičenje za mlade.”, rekao je Jovović.

Najbolje rezultate na turniru zabeležila je Bugarska sa osvojenih 12 medalja, od čega su takmičari ove zemlje osvojili četiri zlata, tri srebrne medalje i pet bronzanih u kategorijama U11, U13 i U15. Dok su se u okviru takmičenja Serbian U17 International (do 17 godina) najbolje pokazali izgrači Francuske (šest medalja), Turske (pet medalja), Rumunije (tri medalje).

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja ovog badminton spektakla, priznanja najuspešnijim takmičarima, između ostalih, uručio je i pomoćnik ministra sporta Mirko Kantar, koji je istakao je da srpski igrači beleže fantastične rezultate te da su dospeli na vodeće pozicije evropskih i svetskih rang listi, što je pokazatelj da se u ovom sportu dobro radilo.

Organizatori badminton turnira u Novom Sadu su Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i Badminton klub Novi Sad, a ‘’Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2023’’ podržale su kompanije i institucije: VICTOR, Tin Šped, Beoexpo System, Algotech, Coca Cola HBC Srbija, Bambi, Lenovo Srbija, Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Novog Sada.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari