Mnogo enigmi uoči zaključnog kola prve runde Lige nacija 1Foto: STARSPORT

Širom Evrope večeras se igraju poslednje utakmice prve runde fudbalske Lige nacija, čijim ishodima će biti rešeni preostali rebusi oko daljeg statusa pojedinih reprezentacija.

U mnogim grupama B, C i D divizije, jer je u skupinama A klase sve poznato posle vikend mečeva.

Konačni lideri Francuska, Švajcarska, Portugal i Engleska sigurno idu u plej-of novog takmičenja Evropske fudbalske federacije, odnosno ostaju u borbi za prvi takav UEFA trofej i zadržavaju šansu da se zaobilaznim putem, mimo redovnih kvalifikacija, plasiraju na prvenstvo Evrope 2020. godine. Najlošije rangirane reprezentacije istih skupina Nemačka, Island, Poljska i Hrvatska, pak, silaze stepenik niže, među lošije pozicionirane timove na UEFA rang-listi, što je najveći udarac za Nemce, kao svetske prvake iz 2014. godine, i Hrvate kao osvajače vicešampionskog znamenja na letošnjem Mundijalu u Rusiji.

Na njihova mesta doći će pobednici B divizije. Ukrajina, Bosna i Hercegovina i Danska su to na vreme postali, dok će Rusija i Švedska međusobnim duelom odlučiti ko od njih će u elitu. Na drugoj strani, Republika Irska, Turska i Severna Irska su već „kupile“ povratne karte u slabije društvo, a pridružiće im se gubitnik susreta između Češke i Slovačke. Najviše nepoznanica je u C diviziji. Za Finsku se zna da će se popeti više na lestvici, a Estonija, Albanija, Slovenija i Litvanija ispadaju u najniži rang, dok su druga pitanja još bez odgovora. Izrael i Škotska se u direktnom okršaju bore za B prosperitet, Srbija i Rumunija u odvojenim duelima žele istu stvar, baš kao Norveška i Bugarska protiv njihovih protivnika.

Od mečeva D divizije, iz koje nema ispadanja, profitirali su već poznati osvajači grupa Gruzija, Belorusija i gotovo izvesno Makedonija (pre duela sa autsajderima sa Gibraltara ima dva boda više od Jermenije), dok Kosovo i Azerbejdžan imaju priliku da se preko leđa ovog drugog vinu do kvalitetnijeg nivoa Lige nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari