MOK i Kina sklopili dogovor o vakcinama za olimpijce i paraolimpijce 1Foto: EPA-EFE/ KIMIMASA MAYAMA

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Kina udružili su se kako bi ponudili vakcine sportistima i ekipama koje se pripremaju za predstojeće Letnje Olimpijske igre u Tokiju i Zimske Olimpijske igre u Pekingu.

Saradnja sa kineskim olimpijskim zvaničnicima objavljena je danas tokom onlajn sastanka MOK.

„Zahvalni smo na ovoj ponudi, koja je u pravom olimpijskom duhu solidarnosti“, rekao je predsednik MOK Tomas Bah.

Bah je dodao da će MOK „platiti dodatne doze“ za olimpijce i paraolimpijce, učesnike Igara ovog leta u Tokiju i u Pekingu 2022. godine.

Vakcinacija u Japanu ide relativno sporo uprkos tome što se bliže Olimpijske igre, koje bi trebalo da počnu 23. jula u Tokiju.

Govoreći o zabrinutosti da bi sportisti preko reda mogli da dobiju vakcinu, Bah je rekao da će zemlje koje učestvuju u programu dobiti dodatne doze za širu javnost.

„MOK će platiti dve doze više, koje se stanovništvu u toj zemlji mogu staviti na raspolaganje u skladu sa njihovim potrebama“, naveo je on.

On je dodao da će se distribucija obavljati preko medjunarodnih agencija ili postojećih sporazuma o vakcinama koje države imaju sa Kinom.

Bah je rekao da će dogovor sa Kinom pomoći da se ispune obećanja organizatorima i takmičarima da će Olimpijske igre biti organizovane na bezbedan način.

Bah je dodao da projekat pokazuje solidarnost sa japanskim narodom, koga MOK izuzetno ceni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.