MOK i kompanija Fajzer Biontek dogovorili donaciju vakcina za učesnike Olimpijskih igara 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTOPHER JUE

Međunarodni olimpijski komitet danas je objavio informaciju da je potpisan Memorandum o razumevanju sa kompanijom Fajzer Biontek u vezi sa donacijom vakcina za zaštitu od virusa COVID-19, kojima će se imunizovati učesnici Olimpijskih igara širom sveta.

Nacionalni olimpijski komiteti će, kako se navodi u saopštenju, u saradnji sa Vladama svojih zemalja raditi na distribuciji dostupnih vakcina i određivati prioritete za proces imunizacije.

U saopštenju se navodi da Međunarodni olimpijski komitet snažno podržava sve nacionalne olimpijske komitete koji sprovode procese imunizacije od kako su vakcine postale dostupne za široku upotrebu.

Napominje se da je da vakcinacija jako bitna u procesu zaštite svih sportista i članova delegacija koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali i zbog zaštite lokalnog stanovništva u Japanu.

Međunarodni olimpijski komitet već je ranije istakao primer Olimpijskog komiteta Srbije koji je kroz saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta i Vladom Srbije među prvima sproveo proces vakcinacije sportista kao pripremu za nastup na Olimpijskim igrama.

-Donacija vakcina će biti veliki doprinos u našim naporima da ovoga leta u Tokiju održimo bezbedne i sigurne Olimpijske igre za sve učesnike. Pozivamo sve sportiste i članove delegacija koji će biti u Tokiju da prime vakcinu i tako nam pomognu da stvorimo sigurno okruženje za sve. Primanjem vakcine sportisti, kao najveći ambasadori zdravog načina života, šalju jaku poruku da vakcinisanje nije samo pitanje ličnog zdravlja, već i brige za zajednicu i sve ljude oko nas – rekao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah i zahvalio kompaniji Fajzer Biontek na donaciji vakcina.

U svetlu priprema za Olimpijske igre, a u skladu sa aktuelnom pandemijskom situacijom vezano za infekciju COVID-19, Olimpijski komitet Srbije podseća da je  formirao Radnu grupu za praćenje svih aspekata COVID-19 infekcije na sportiste i članove Misije koja je održala i predavanje svim sportistima i članovima sportskih saveza o važnosti imunizacije putem vakcinacije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.