MOK se izvinio i obrisao tvit o Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izvinio se danas i obrisao je poruku na Tviteru, koju su neki protumačili kao proslavu domaćinstva Olimpijskih igara 1936. godine u nacističkoj Nemačkoj.

Obeležavajući godinu dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju, MOK je u četvrtak na Tviteru postavio film o prvoj štafeti olimpijske baklje na putu do stadiona u Berlinu.

„Izvinjavamo se onima koji su se osetili uvređenim zbog filma o Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine. Obrisali smo film, koji je bio deo serije filmova koji predstavljaju poruku jedinstva i solidarnosti, sa našeg olimpijskog Tviter naloga“, navodi se u saopštenju.

U komentarima ispod te objave, korisnici Tvitera su izrazili iznenađenje zbog objave filma sa Igara u Berlinu, a neki su naveli da MOK-u nedostaje svest o istoriji. Komentarima se priključio i zvanični nalog muzeja u koncentracionom logoru u Aušvicu, preko kojeg je poslata poruka da je „nacistički režim dve nedelje kamuflirao svoj rasistički i militaristički karakter“.

„Iskoristio je Igre kako bi impresirao strane gledaoce slikama mirne i tolerantne Nemačke“, naveli su.

U poruci koji je postavio MOK vidi se i tamnoputi američki atletičar Džesi Ovens, koji je osvojio četiri zlatne medalje u Berlinu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “MOK se izvinio i obrisao tvit o Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine”

  1. MOK je licemeran, kao i uvek. Nosenje stafete jeste pocelo u Nemackoj i to jeste ideja vrlo mnogobrojnih obozavatelja nacizma u MOK. Dalje, te 1936 je ucestvovala na Olimpijskim igrama ogromna vecina drzava, i nista im nije smetalo. I Jugoslavija. Na otvaranju su mnogi pozdravljali svecanu lozu podignutom desnom rukom (npr. Francuzi). Pjer de Kuberten je bio obozavalac Hitlera i nacizma i licno mu se zahvalio u pozdravnom pismu, najtoplijim recima. I najzad, ideja olimpizma je izrazito anti-hriscanska, zbog cega se i dopala nacistima. Pored uvazavanja primitivnog kulta tela, fizicke snage i nadmoci, nemilosrdne borbe, razdvajanja polova (sve ideje zajeddnicke nacizmu i olimpizmu). Naravno, Kuberten je bio i neobuzdani i sasvim otvoreni rasista, a prezirao je i zene i smatrao da treba samo da urucuju medalje….

    • @to je istorija MOK-a: ah sta cete, pa 2/3 Srbije je licemerno, davalo je plebiscitarnu podrsku Milosevicevom imperijalizmu, da bi posle svi presli kod Demokrata a sada opet kod onih koji su bili za granice Virovitica – Karlovac – Karlobag.

      • važno je da Hrvatska nije licemerna… najveće etničko čišćenje posle drugog rata. I nikom ništa…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.