Moli Montgomeri - od kancelarije Olbrajtove do pitanja Kosova 1Foto: Twitter

Dok nova službenica Stejt departmenta zadužena za Istočnu Evropu Moli Montgomeri, inače prethodno angažovana u konsultantskoj kući Madlen Olbrajt, govori o politici Bajdenove administracije prema Kosovu, neizvesna je pozicija Metjua Palmera, zaduženog za Zapadni Balkan.

Nova američka administracija postavila je svoje ljude za dijalog Beograda i Prištine, na čelu sa Moli Montgomeri, koja se nalazi na funkciji zamenice pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Aziju, iako istu funkciju i dalje obavlja Metju Palmer, koji se već 25 godina bavi Zapadnim Balkanom.

Montgomeri je nedavno govorila o stavu nove američke administracije po pitanju dijaloga Beograda i Prištine u intervjuu za Glas Amerike, objavljenom pre tri dana, čime i najavljuje svoje angažovanje i dalje korake u odnosima SAD i Balkana.

Moli Montgomeri postavljena je na funkciju nove zamenice pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu, kao pojačanje iz Bajdenove administracije, 20. januara 2021.

Prema njenoj zvaničnoj biografiji na sajtu Stejt departmenta, pre stupanja na ovu funkciju Montgomeri je bila potpredsednica za Evropu u Olbrajt Stounbridž grupi, globalnoj konsultantskoj kući na čijem čelu je Madlen Olbrajt, bivša državna sekretarka SAD, omražena u domaćoj javnosti kao jedna od najžešćih zagovornika bombardovanja Srbije, koja je nedavno ponovo bila u centru pažnje kada je govorila o pristupima koje Bajdenova administracija treba da zauzme prema Zapadnom Balkanu.

Nova zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju pre te funkcije provela je deceniju u službi Ministarstva spoljnih poslova SAD, na različitim pozicijama vezanim za odnose sa Evropom, između ostalog, radila je i u ambasadi SAD u Sarajevu.

Montgomeri će sada biti zadužena za odnose sa Istočnom Evropom i Evropskom unijom, dok Metju Palmer, prema sadašnjim informacijama, i dalje ima uža zaduženja vezana za Zapadni Balkan i Egejsku oblast.

Beogradski mediji, pak, spekulišu da bi Palmer mogao da postane novi ambasador SAD u Srbiji, nakon što sadašnji ambasador Entoni Godfri završi svoj mandat.

Palmerova pozicija je trenutno vrlo nedefinisana jer Bajdenova administracija još uvek procenjuje koji ljudi će ubrzati rešavanje pitanja Kosova, saznaje Danas iz diplomatskih krugova.

Palmer do sada nije vršio pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića po ovom pitanju, ali ako dobije nalog od nove administracije i poziciju ambasadora, taj pritisak bi mogao postati mnogo jači, smatra naš sagovornik.

Naš list uputio je pitanja u vezi s ovim spekulacijama i samom Palmeru, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Na poziciji pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja ranije su bili Viktorija Nuland i Ves Mičel, zamenik pomoćnika bio je Brajan Hojt Ji, dok je u istoj sekciji različite funkcije obavljao i Filip Riker, koji je deo i aktuelne administracije na poziciji izvršnog asistenta Biroa za evropska i evroazijska pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari