Moskva priznala prevaru 1Foto: Maxim Shipenkov/ Epa

Posle višemesečnog negiranja otkrića istražitelja Svetske antidoping agencije o masovnom i organizovanom dopingu sportista iz Rusije, uz znanje države, iz Moskve je stiglo priznanje o učešću više od 1.000 njenih sportista u programu ciljanog korišćenja nedozvoljenih sredstava u periodu od 2011. do 2015. godine.

– To je bila institucionalna zavera u koju nisu bili uključini vladini zvaničnici – izjavila je za američki NJujork tajms aktuelna direktorka ruske Antidoping agencije Ana Anceliovič.

Prema svedočenju bivšeg direktora laboratorije Grigorija Rodčenkova, datog još u maju, sportistima je davan koktel stimulativnih lekova, a članovi Federalne službe bezbednosti (bivši KGB) menjali su uzorke urina i zataškavali celu stvar tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine,

– Nisam upoznao pojedince koji se pominju u izveštaju WADA, zbog čega su oni i otpušteni, niti znam gde su bili. S moje tačke gledišta, kao bivši ministar sporta i predsednik Olimpijskog komiteta, napravili smo mnogo grešaka – na stranicama iste novine oglasio se i nekadašnji prvi čovek sporta u najvećoj zemlji sveta Vitalij Smirnov, os strane predsednika Rusije Vladimira Putina postavljen za glavnokomandujućeg pokrenutih reformi antidoping sistema.

– Moramo pronaći razlog zašto su mladi sportisti koristili dopiong, zašto su pristali da budu dopingovani – poručio je Smirnov, ali i podsetio na drugačiji tretman sportista sa Zapada, gde je korišćenje kršenje doping zabrana takođe česta alatka u nadmetanju sa “čistim” protivnicima.

– Da li ste videli dokumenta „Fancy Bear“? Brojni sportisti iz zapadnih zemalja imali su posebne dozvole da koriste zabranjena sredstva iz terapeutskih razloga. Rusija nikad nija imala te mogućnosti.

Na ovoj “frekvenciji” je i advokat OK Rusije Viktor Berezov.

– Srećom, WADA je imala Rodčenkova. Možda su se na Igramna u Londonu, Kini i na drugim mestima dešavale iste stvari. Sistem je uništen.

Kao i uvek u životu istina nije crno-bela, jer je teško poverovati da niko iz ruske političke vrhuške nije znao za masovno dopingovanje ljudi čije su medalje toliko veselile inaciju i koštale je prilično novca za nagrade, baš kao što bi bilo naivno misliti da ceo slučaj nije poslužio kao oruđe u sukobu interesa Rusije i zapadnih sila, po raznim tačkama i na različitim mestima. Iiluzorno je smatrati i da sportisti, naknadno kažnjeni oduzimanjem medalja i suspenzijama sa velikih takmičenja, nisu znali u šta se upuštaju, a zbog čega su neke kolege bile kolateralna šteta, kao kada je Međunarodni olimpijski komitet zabranio kompletnoj atletičarskoj reprezentaciji Rusije učešće na OI ovog leta, poštedevši samo skakačicu u dalj Dariju Klišinu.

Ričard Meklaren: Kontrola štete

Autor poslednjeg WADA izveštaja o instruiranom dopingu sportista iz Rusije profesor Ričard Meklaren zadovoljan je zbog toga što “ruski zvaničnici više ne osporavaju otkrića”, ali i uveren da je njihova promena iskaza zapravo najviše “motivisana željom da se prekinu dalje istrage o prevari”.
– To je kontrola štete. Može mnogo etiketa da se stavi na činjenice, oni imaju drugačiji pogled na vlast, ali je sve to u stvari pomalo i igra reči.

Kremlj proverava izjavu

Ruski prodržavni mediji su brzopotezno reagovali na pisanje kolega iz tiražne novine s one strane Atlantika, tvrdeći da su date izjave pogrešno interpretirane, dok je iz Kremlja saopšteno da će “proveriti verodostojnost teksta NJujork tajmsa”. Ujedno, zvanični glasnogovornici ruskih vlasti su još jednom negirali umešanost najviših državnih organa u slučaj organizovanog dopinga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari