Moto GP: Spektakularna pobeda Rinsa na "Silverstonu" 1Foto: EPA-EFE/ NICOLAS JIMENEZ

Pobednik VN Velike Britanije voženoj na stazi „Silverston“ je Aleks Rins koji je na svom Suzukiju za 13 hiljaditih delova sekunde prošao „kroz karirane zastave“ ispred aktuelnog svetskog šampiona Marka Markeza na Hondi.

Trka je počela na veoma ružan način, u drugoj krivini prvog kruga pao je Fabio Kvartarao, a na njegov motor naleteo je vozač Dukatija Andrea Doviciozi i pri velikoj brzini ga udario, a sam Doviciozo je pao sa njega pokraj staze i u jednom trenutku samo ležao, da bi tek nakon par sekundi podigao ruku u znak svima na stazi da nije životno ugrožen.

Ubrzo zatim izdvojili su se u „daljini“ Markez, Rins i Valentino Rosi, Rins je veoma brzo pretekao Rosija i punih 16 krugova vozio iza Marka Markeza, pri čemu nijednom Markez nije imao prednost veću od pola sekunde.

Videlo se već tada da Rins apsolutno ima ritam kojim može da parira Markezu, ali se osetilo da nema želju i da ga pretekne, jer bi borba njega i Markeza uvukla i Maverika Vinjalesa, koji je uveliko već pretekao Rosija, u bitku za prvo mesto i pobedu na trci.

Dva kruga pre kraja Rins je počeo da „testira“ Markeza, na ulasku u startni ciljni pravac ga je obišao sa spoljne strane, ali mu je aktuelni šampion ubrzo uzvratio, da bi u poslednjem krugu Rins ponovo pokušao da obiđe Markeza, ovoga puta sa unutaršnje starne poslednje krivine, u čemu je apsolutno i uspeo, a Markez to apsolutno nije očekivao, te je vozač Suzukija došao do pobede, druge u ovoj sezoni.

Treći je na kraju bio Maverik Vinjales, na motoru Jamahe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari