Može li se na Marakani ponoviti "slučaj Liverpul": Zvezda nema šta da izgubi ako na Lajpcig navali sa svojom decom i grlom u jagode 1Foto: AP/Matthias Schrader

Fudbalska Bundesliga Nemačke je kazan u kojem se i Lajpcig u svakoj utakmici prepeče za rutinske pobede kad god mu se za njih ukaže prilika, a utakmica s Crvenom zvezdom u trećem kolu Lige šampiona bila je upravo takva.

Čudo se nije desilo jer crveno-beli u vodećem klupskom takmičenju evropskog fudbala ni ovaj put nisu kadri da se u gostima protiv favorita za čudo izbore. Pretrpeli su i osmi poraz na suparničkom igralištu u svoja tri učešća.

I Lajpcig je napadačke pretenzije pretočio u delo i svojim nespornim kvalitetom i blagodareći rivalovim nedostacima. Pogodak kojim je lepršavi Simons, još jedan Holanđanin iz surinamskog majdana, udvostručio prednost domaćina u 59. minutu bio je prelep, ali mu je i Hvang dao podlogu da se proslavi. Do izražaja su došli očigledni nedostaci koje Zvezdin Korejac ispoljava u odbrambenim zadacima, a Simons je njegovu sporost iskoristio da mu u trku s loptom umakne i da se ispred šesnaesterca namesti taman kako mu je i odgovaralo za neuhvatljivi streloviti šut. To su propusti koji u Ligi šampiona zapečaćuju sudbinu.

Kad više nije imalo šta da se čeka, Izraelac Bahar, osporavani trener crveno-belih, opredelio se za reskir. Poslao je na teren Zvezdinu decu Mijatovića, Lučića i Nedeljkovića. Srpski šampion se oslobodio stega sopstvenog grča i primakao se protivničkom šesnaestercu. Jednostavno rečeno – Zvezda je počela da igra fudbal.

Iz njene prvorođene ambicije na meču izrodio se i Stamenićev gol kratke nade u 70. minutu. Sve je delovalo mnogo bolje i mnogo hrabrije nego dok su mesta koja su popunili rezervisti držali Ndiaje, Mitrović i Rodić, s tim što je ovaj poslednji, levi bek, na iskustvo obavljao posao solidno, ali ga je izdala snaga. Uz to, još od početka drugog poluvremena je umesto Olajinke ušao življi Bukari. Bahar je tačno uočio čiji je doprinos bled da ga izvede iz igre.

Kapital rizikom s mlađima u Lajpcigu nije stvorio, ali ima zalog za buduća iskušenja u želji da se bar s trećim mestom u grupi prezimi u Evropi seljenjem u njenu drugostepenu ligu.

Nemački tim je gost na Marakani u sledećem kolu 7. novembra (21 čas). Neće se po svaku cenu zaletati ka protivničkom golu, igraće s ojačanim bedemom pred svojim i vrebaće priliku iz protivnapada. I bodom će biti zadovoljan.

Da napadne – to je Zvezdino. I da krene grlom u jagode, da izgubi nema šta, a da dobije može mnogo u uvertiri za, sva je prilika, odlučujući susret s Jang bojsom u Bernu 28. novembra. I sam Bahar treba da se okuraži za taktiku na sve ili ništa s Mijatovićem i Lučićem u napadu makar mu omladina sagorela u želji za isticanjem pred više desetina hiljada navijača.

Najprostije rečeno – Zvezdi i zbog njenih namera i zbog njene reputacije treba pobeda formata one protiv Liverpula 2018, koja se i dalje prepričava. I zato na Lajpcig mora da navali sa svih strana i s Hvangom bliže Ivaniću u manevru, a ne bliže halfovima. Samo tako će moći da ućari od najslabijeg dela Lajpcigovog tima, a to je njegova odbrana.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari