Perfektna Dominikanska Republika spremna za Srbiju, Italijani mogu i da ispadnu (VIDEO) 1foto:FIBA basketball

Sve tri neizvesne završnice u prvoj fazi Svetskog prvenstva, košarkaši Dominikanske Republike rešili su u svoju korist. Trijumfom nad Angolom (75:67) sa perfektnih 3-0 u pobedama, nameriće se na Srbiju u drugoj fazi.

Istorijski rezultat napravili su košarkaši Dominikanske Republike na Mundobasketu. Pre dolaska u Manilu, nikada ranije nisu vezali tri trijumfa na planetarnoj smotri. Na prošlom Svetskom prvenstvu u Kini uspeli su da prođu u drugu fazu, što su i sada učinilil ali na rezultatski ubedljiviji način. Nema sumnje da će u drugoj fazi biti veoma neugodan protivnik za reprezentaciju Srbije.

Mogla je i Angola da bude reprezentacija koja će pomno pratiti naredni susret u grupi A između Filipina i Italije. Da su kojim slučajem pobedili, Angolci bi se nadali trijumfu domaćina koji bi imao težinu njihovog prolaska u drugu rundu.

Kao i protiv Italije na startu prvenstva, Angola je sve vreme bila u igri. Iako je Dominikanska Republika početkom druge četvrtine vodila sa maksimalnih plus 15 (28:13) predstavnik Afrike dočekao je početak poslednje deonice na svega jednom poenu zaostatka (50:49). Faktički do poslednjih minut i po Bruno Fernando i saigrači imali su posed zaostatka, međutim, u najodsutnijim momentima na videlo je izašla taktička nezrelost. Angola se svo vreme mučila u šutu sa distance, ubacila je svega dve trojke iz 21 pokušaja, ali ni jednu u prelomnim trenucima meča. Takođe, Bruno Fernando, centar Atlante Houks bio je van igre zbog problema sa ličnim greškama. Bez njegovog doprinosa u poslednjih šezdesetak sekundi, Angolci su napravili sijaset bespotrebnih grešaka i loših poteza.

Uprkos tome što su nadskočili Dominikance imavši čak 21 ofanzivni skok, pa čak i više asistencija (18-14) i manje izgubljenih lopti (9-16) na kraju su na osetno veći broj poseda morali da čestitaju boljem. Dominikance je sa 17 poena predvodio odični bek Huventuda Andres Feliz, Viktor Liz je dodao 13, dok je Karl Entoni Tauns meč završio sa svega osam poena.

Na poraženoj strani, odlično građeni krilni centar francuskog Roana, Silvio Sousa ubacio je 19 poena. Bruno Fernando je duel završio sa 13 poena a Žerson Fernando sa poenom manje. Žilson Banog je sa 11 poena bio još jedini dvocifren u Angoli, koja može biti ponosna na prikazano u prvoj fazi takmičenja koje je završila trijumfom nad Filipinima i dva poraza.

Domaćin se naročito obradovao pobedi Dominikane. Pred više od 35 hiljada navijača u Manili, od 14 časova, pokušaće da pobedom nad Italijom izbori i prolaz u narendu rundu. Za takvo čudo Filipinima će biti potreban trijumf od najmanje 13 poena kako bi u krajnjem saldu imali bolju koš razliku od Azura, kao i od Angole u krugu u kojem bi te tri reprezentaicje imale isti odnos pobeda i poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari