Muški spust u Pekingu 2022 odložen za ponedeljak u 5 časova ujutru 1Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Trka muškog spusta u alpskom skijanju bila je zakazana jutros za 4 časa. Ipak, usled loših vremenskih uslova, a prvenstveno zbog jakog vetra na stazi, ova trka biće održana u ponedeljak od 5 sati ujutru. Marko Vukićević na ovaj način nije imao mogućnost da danas debituje na ovim Zimskim olimpijskim igrama, već će to uraditi sutra.

Rano jutros takmičari u alpskom skijanju trebalo je da otvore takmičenja u alpskom skijanju, a prva disciplina po rasporedu bio je spust u muškoj konkurenciji. Naš skijaš Marko Vukićević bio je prijavljen za ovu trku i, prema startnoj listi koja je najavljena, bilo je planirano da nastupi sa startnim brojem 33.

Marko je odmah nakon otkazivanja današnje trke izjavio: „Danas je na žalost trajalo dugo dok su doneli odluku, što znaci da smo mi takmićari od 6 ujutru odradili ogled staze, zagrevanje, i posle jos dodatnih 5 sati čekali na startu spusta. To svakog takmičara umori, pogotovo psihički, jer si stalno u niskom startu kad će trka da krene i samo to nam je u mislima. Danas moram dobro da odmorim i da se strpljivo spremim za sutra.“

Kako javlja Olimpijski komitet Srbije, organizatori su se maksimalno potrudili da pripreme stazu za olimpijska nadmetanja, međutim jak vetar koji je i prethodnih dana pravio problem takmičarima tokom zvaničnih treninga, nije dozvolio da se današnja trka održi.

Start trke je planiran za 4 sata rano jutros, ali je sudijski žiri neposredno pred početak trke doneo odluku da se start odloži za dva sata. Međutim, obzirom da se vetar nije smirivao, trka je nakon nekog vremena ponovo pomerena za još sat vremena, odnosno za 7 časova.

Konačno, nakon procene stanja i vremenskih uslova na stazi, sudijski žiri je procenio da bi u ovakvim okolnostima bila ugrožena bezbednost učesnika, pa je doneta konačna odluka da se trka spusta danas odlož. U međuvremenu je doneta odluka da se trka održi sutra (ponedeljak, 7. februar 2022.) ujutru sa početkom u 5 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.