Na Efes za oproštaj sa stilom 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Da li je moglo bolje sigurno nije retoričko pitanje za navijače Crvene zvezde. Eliminacijom CSKA, Zenita i Uniksa crveno-belima se ukazala velika šansa da se nađu u plej-ofu i utisak je da su je ispustili stilom igre koji su negovali tokom čitave evroligaške sezone.

Usponi i padovi u formi, nedorečenost na parketu, nemanje rutine u kombinaciji sa hroničnim umorom i povredama za posledicu su imali da večeras puleni Dejana Radonjića, u poslednjem evroligaškom izdanju u takmičarskoj 2021/22 igraju za čast i obraz. Efes će biti rival po meri (hala „Aleksandar Nikolić“, 21.00) zakucan na petom mestu bez mogućnosti napredovanja ali i nazadovanja na tabeli.

Zvezda je tokom evroligaške sezone izgubila sedam mečeva na posed ili dva razlike, a među njima je posebno bolan bio protiv Albe u Berlinu (74:70). Ispostaviće se na kraju da je duel u prestonici Nemačke bio presudan po pitanju plasmana u plej-of. Crveno-beli su praktično u najvažnijim mečevima, na terenu Albe i Bajerna, manifestovali sve one nedostatke u igri koje demonstriraju od starta sezone.

Jeste da su nastupili bez povređenih Branka Lazića, Ostina Holinsa i Maika Cirbesa, ali je tačno i da je Alba imala velikih kadrovskih problema, kao i da je Bajern par dana ranije izašao iz izolacije zbog korona virusa u svojim redovima.

Slabosti u šutu sa distance, nemanje konstantnosti u toku meča, osetna bezidejnost, pogotovo u pozicionom napadu i upitan protok lopte doveli su do toga da protiv Albe Zvezda ne iskoristi, možda i istorijsku šansu, kao i da se u Minhenu preda, praktično u drugom minutu četvrte deonice.

Statističke činjenice da je Zvezda najslabija ove sezone u Evroligi u šutiranju za tri poena i izvođenju slobodnih bacanja nisu slučajnost, pogotovo ne na uzorku od 27, odnosno 32 odigrane utakmice. Na presudnim mečevima surovo su se manifestovale u procentima od svega 27 i 33 odsto sa distance, na skromnih 25 timskih asistencija (prosek od 12,5 dodavanja u Berlinu i Minhenu).

Za diskusiju je i to koliko su igrači bili disciplinovani na „nemačkoj turneji“. Neshvatljivo je bilo da početkom treće deonice u Minhenu naprave šest izgubljenih lopti u roku od nepuna četiri minuta i to u „režiji“ najiskusnijih igrača. Takođe, kada se u obzir uzme i da su u Kaunasu prevideli jasne sugestije sa klupe da naprave faul na protivničkoj polovini, u poslednjem napadu Žalgirisa i time obezbede pobedu, a ne da omoguće Tejloru Kavanou da trojkom meč odvede u produžetak upitnim se može postaviti i autoritet trenera Dejana Radonjića.

Ako najiskusniji ne prihvataju i ne apsorbuju jasne informacije i sugestije, što se uostalom i videlo u Kaunasu i ponašanjem Erona Vajta posle utakmice, onda su problemi unutar tima možda i složeniji, a međuljudski odnosi slojevitiji.

Uostalom, disciplina na i van terena se podrazumeva, a odluke na klupskon nivou obično se ne komentarišu na društvenim mrežama. Na primeru Erona Vajta i njegove supruge, usled klupskog stava da startna petorka protiv Žalgirisa pred meč ne nosi baner sa natpisom „Stop ratu“ zbog toga što je bio u boji ukrajinske zastave, može se naslutiti da podela uloga u ekipi nije najjasnija.

U Zvezdi strepe i od reakcije navijača na večerašnjem meču, odnosno da li će zvižducima zaparati svodove hale usled ponašanja Erona Vajta. Amerikanac je po povratku iz Kaunasa prošao bez većih sankcija, iako su svima u ekipi njegovi javni nastupi bili neukusni i mimo“ kolektivne discipline“. Efes je doputovao u Beograd neopterećen rezultatom, a nastupiće bez Vasilija Micića, svog najboljeg igrača, koji se oporavlja od povrede.

Povratak Ostina Holinsa

Branko Lazić i Maik Cirbes neće nastupiti ni na večerašnjem meču. U odnosu na njih dvojicu, Ostin Holins naći će se u sastavu posle maltene jednomesečnog odsustva zbog povrede kolena zadobijene na meču sa Makabijem 10. marta u hali „Aleksandar Nikolić“. U Zvezdi su se nadali da će njegov proces oporavka trajati znatno kraće i da će moći da se oslone na njegovo, pre svega, defanzivno znanje i atletske sposobnosti u Berlinu, najkasnije Minhenu, međutim sporiji oporavak od očekivanog doveo je do toga da crveno-beli odlučujuće utakmice za mesto u plej-ofu igraju bez jednog od najboljih defanzivaca u spoljnoj liniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari