Na pobedu do mira u kući 1Zabrinutost: Mrkela i Terzić na stadionu u Tirani Foto: Starsport

Žreb u Nionu za treće kolo i plej-of za ulazak u Ligu šampiona (nedelja i ponedeljak) biće za Crvenu zvezdu prelomna tačka ove sezone.

Crveno-beli su u drugom kolu pokazali mnoge nedostatke protiv Tirane (1:0), pa je logično da se osim u svoje sposobnosti uzdaju i u sreću na žrebu.

Nema dileme da će treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona biti i tačka preokreta za trenera Dejana Stankovića koji je izgleda već na pragu gubitka poverenja uprave posle oštrih kritika na igru njegovog tima u Albaniji.

Uprava crveno-belih jasno je stavila do znanja da igranje u grupnoj fazi nekog od dva evropska takmičenja ne sme biti dovedeno u pitanje. Ne treba posebno podsećati da bi pobeda u trećem kolu garantovala Zvezdi grupnu fazu Lige Evrope.

Rezultati Zvezde iz prethodnih godina i neočekivano ispadanje nekih od favorita omogućili su šampionu Srbije epitet nosioca na žrebu za treće kolo (ne i u plej-ofu). Međutim, ni to nije garancija da će klub sa „Rajka Mitića“ lako izaći na kraj sa rivalom u samo jednoj utakmici, bez prava na popravni.

Potencijalni rivali su već poznati i svaki od njih je bez dileme višestruko jači od Tirane: Molde (Norveška), Midtjilend (Danska), Ferencvaroš (Mađarska), Omonija (Kipar) i Dinamo Brest (Belorusija).

Najlakši rival trebalo bi da bude šampion Belorusije koji je prošle sezone prekinuo dominaciju BATE Borisova. Međutim, ove godine Dinamo Brest posle posle 20 odigranih kola drži tek desetu poziciju, bez ikakvih šampionskih ambicija, ali i bez velikih šansi da izbori poziciju koja vodi u evrokupove. Protiv Sarajeva je u drugom kolu kvalifikacija beloruski klub imao i pomoć sudija koje nisu videle da je njihov fudbaler igrao rukom u kaznenom prostoru u finišu meča.

Svi ostali rivali su sličnog kvaliteta. Jačinu Moldea osetio je prošle sezone Čukarički u kvalifikacijama za Ligu Evrope, ali je kasnije Partizan uspeo da ih izbaci.

Šampion Danske Midtjiland bio je u svojoj zemlji bolji od Kopenhagena, kojeg je upravo Zvezda prošle godine posle velike borbe izbacila u trećem kolu posle boljeg izvođenja penala. Midtjiland je u drugom kolu kvalifikacija bio bolji od Ludogoreca u Bugarskoj. Ferencvaroš je usred Glazgova uspeo da napravi senzaciju i nadigra Seltik, a Omonija je posle produžetaka eliminisala favorizovanu Legiju.

S obzirom na to da je UEFA ove godine zbog pandemije virusa kovid-19 napravila specifičan sistem takmičenja u kojem se u prve tri runde kvalifikacija igra samo jedan meč, moguće je da će šampionu Srbije teže pasti igranje trećeg kola nego eventualnog plej-ofa.

U poslednjoj rundi pred fazu po grupama igraće se dve utakmice, a nije isključeno i da na njima bude i publike, što je za Zvezdu u nekoliko navrata ranijih godina bio bitan faktor za uspeh.

U poslednjem kolu kvalifikacija crveno-bele potencijalno čekaju: Salcburg (Austrija), Olimpijakos (Grčka), Dinamo Zagreb (Hrvatska) i Slavija Prag (Češka). Mečevi trećeg kola igraće se 15. ili 16. septembra, plej-ofa 22. i 23. septembra, a revanši nedelju dana kasnije.

Zvezda inače nije jedini favorit koji se mučio u trećem krugu kvalifikacija. Pritisak jednog meča uticao je i na AZ Alkmar koji je tek posle produžetaka bio bolji od Plzenja. Najveća drama odigrala se u Rumuniji gde je Dinamo Zagreb tek posle penala savladao Kluž, a junak meča je bio golman Dominik Livaković koji je odbranio dva jedanaesterca.

Stankovićev „rat“ sa napadačima

Trener Crvene zvezde nije krio od početka sezone da je najviše razočaran učinkom napadača. Ričmond Boaći je još prošle sezone izgubio status prvotimca i sada je tek treća opcija za napad crveno-belih. Milan Pavkov čak nije bio ni registrovan za mečeve drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, čime mu je u suštini i od Stankovića i od uprave upućena jasna poruka da se na njega više ne računa. Aleksa Vukanović je od početka sezone igrao na samo jednom meču, u prvom kolu protiv Novog Pazara. Prvi špic Zvezde je sada El Fardu Ben, dok se Tomane golom u Tirani nametnuo kao prva sledeća opcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari