Na Savskom jezeru 1.000 veslača 1

Regatna staza na Savskom jezeru u naredna tri dana pretvoriće se u najveću pozornicu svetskog veslanja na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu. Na regatnoj stazi učestvovaće preko 1.000 učesnika iz 42 zemlje sveta.

„Veslački savez Srbije ima iskustvo sa organizacijom ovakvih takmičenja na našoj prelepoj stazi. I ovoga puta ništa nismo prepustili slučaju, na vreme smo krenuli sa ispunjavanjem svih organizacionih zadataka i potpuno spremno dočekujemo start prvih trka. U odnosu na prošlogodišnji Svetski kup, ove godine imaćemo gotovo duplo više učesnika i zbog činjenice da je termin znatno bolji „, rekao je generalni sekretar Veslačkog saveza Nebojša Jevremović.

Svetski kup se održava od 1997, a čine ga tri regate, posle čega se proglašavaju ukupni pobednici. Svetski kup u Beogradu je prvi ove godine, drugi će biti održan u Lincu (Austrija) od 22. do 24. juna, a treći u Lucernu (Švajcarska) od 13. do 15. jula.

„Posle Svetskih kupova 2012. i 2017. i Evropskog prvenstva 2014. domaća publika imaće ponovo priliku da vidi neke od najboljih veslača i veslačica današnjice što bi trebalo da bude sasvim dovoljna pozivnica za sve ljubitelje veslanja i sporta uopšte da dođu na Adu. Ponosni smo na činjenicu da će se na Savskom jezeru ogledati mnogobrojni osvajači svetskih medalja sa šampionata u Saraosti 2017. i učesnici Olimpijskih igara u Riju. Na programu će biti ukupno 17 disciplina, od kojih je 14 olimpijskih i četiri u para veslanju. Najbrojniju reprezentaciju imaće Holandija sa 22 posade, prošlogodišnji pobednik Velika Britanija nastupiće sa 21 čamcem, Nemačka i Kina imaće po 20 posada“, objasnio je Jevremović.

Srbiju će predstavljati 10 takmičara – u skifovima Marko Marjanović, Miloš Vasić i Nenad Bedjik, Miloš Stanojević u skifu za lake veslače, Aleksandar Beđik i Igor Đerić u dubl skulu, zatim u okviru razvojnog programa Svetske federacije dubl skul Vukašin Pivač i Dušan Slavnić, kao i ženski dvojac Nataša Zarić i Jovana Arsić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari