Na težak posao posle odmora 1foto Cedevita Olimpija Tine Ružič

Košarkaši Crvene zvezde posle skoro 20 dana večeras (19.00) igraju takmičarski meč, protivnik je u polufinalu plej-ofa ABA lige Cedevita Olimpija, koja je igrala i dve utakmice četvrtfinala sa Igokeom.

Atipična pauza između regularne sezone i doigravanja, onespokojila je i stručni štab crveno-belih, koji je imao težak zadatak da se u odmoru i oporavku potpuno ne izgubi i ritam.

Skrenuo je na to pažnju i trener Dejan Radonjić, koji je najavio da se može očekivati mnogpo više grešaka njegove ekipe, a da je poenta u ovom prvom meču da se što više sakriju sopstvene slabosti. Atipična je ovo izjava za njega, a još više je neobično da je baš inistirao na podršci navijača, i to frenetičnoj. I biranim rečima govorio o protivniku.

– Ogroman respekt. Ekipa koja je napravila modifikacije posle početnih meseci i uradila korekcije koje su im donele ogroman napredak u igri. Pokazali su da mogu svakog da dobiju, pobeđivali velike mečeve. U dva duela protiv nas i u prvom kada je tim bio sa igračima s početka, gde su imali ogromnu prednost, pa smo mi stizali… U LJubljani su odigrali sa sastavom koji će sutra biti tu. Bila je utakmica na jedan posed. Na osnovu svih analiza i svega što znamo, imaju kvalitet koji zaslužuje ogroman respekt. Individualni kvalitet je veliki, iskustvo takođe – jasan je trener Crvene zvezde.

Crveno-beli će na parket nekadašnjeg Pionira izaći u najjačem sastavu, izuzev Maika Cirbesa, međutim pitanje forme Branka Lazića i Ognjena Dobrića nešto je što takođe brine crnogorskog stručnjaka. Cedevita Olimpija, otkad se tako zove, samo jednom je pobedila Crvenu zvezdu i to u prvoj utakmici pod tim imenom krajem 2019.

Od tada je nanizala pet poraza, poslednji na svom parketu u izuzetno zanimljivoj završnici (82:83). Po imenima to je moćan napadački sastav, Pulen, Jogi Ferel, Jaka Blažič,Zoran Dragić i Edo Murić spolja, uz Edžima, Ogusta i Omića unutra, u trenucima inspiracije mogu da pobede zaista svakoga, ali su ekipa koja mnogo oscilira u oba pravca i koja se teško vraća iz opipljivog minusa. Pokazali su to ove sezone više puta i verovatno će biti bitno kako otvore utakmicu u šutu.

Zvezda će insistirati na čvrstoj odbrani na ivici faula, i na manjem broju poseda. Cedevita je prosečno ove sezone bila efikasnija (84,71) poena, Zvezda za malo skromnija (82,31), ali su crveno-beli mnogo čvršći u odbrani, Zvezda prima 70, a Cedevita 78 poena.

– Želimo da ih uvedemo u naš ritam, da igramo našu igru. Pokazali su ove sezone da mogu svakoga da pobede. Moramo da odigramo koncentrisano i čvrsto. Format u kome se u polufinalu igra je na dve pobede, i vrlo je jedostavno, nema velikog prostora za grešku“, smatra Nikola Kalinić.

Druga utakmica je u ponedeljak u Ljubljani (18.30).

Blažič: Posao pre emocija

Protiv svog bivšeg kluba nastupiće večeras Jaka Blažič i Alen Omić.

Nisu u pitanju emocije koje imam prema Crvenoj zvezdi. U njoj sam proveo dve lepe godine. Lep je osećaj kada idem u Pionir, ali ja sam igrač Cedevita Olimpije i daću sve od sebe za pobedu. Crvena zvezda je favorit ovog takmičenja, igrali su Evroligu, sastavili su baš jak tim, imaju na svakoj poziciji po dva kvalitetna igrača i sigurno će biti spremni za ovaj meč. Imali su dosta slobodno i sigurno će biti dobra utakmica“, rekao je Blažič.

Omić ne razmišlja mnogo kako će ga dočekati navijači Crvene zvezde.

„Znam gde sam igrao i šta sam uradio za Zvezdu dok sam bio ovde. Tako radim za svaki klub u kojem sam igrao, tako da ću ići pozitivan, sa pozitivnim razmišljanjem i idemo po nove pobede i dobre utakmice“, poručio je Omić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari