Nadoknaditi "minus" u špicu 1Luka Jović foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Posle dva domaćinska meča, na početku nove sezone Lige nacija, najbolji fudbaleri Srbije večeras prvi put igraju pred tuđom publikom, mada u Švedskoj ima dovolijno naših ljudi da se “Orlovi” ne osećaju kao potpuni stranci.

Ako je to uopšte važno kada maltene ceo tim čine reprezentativci s klupskim karijerama u inostranstvu i oreolom pobednika grupne faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a njihov selektor Dragan Stojković stalno priča da će nas tek oduševljavati partijama i rezultatima na novembarsko-decembarskom Mundijalu.

U tom smislu, poželjno je maksimalno iskoristiti svaki minut junskih utakmica za dalje uigravanje i poneki kadrovsko – taktički eksperiment, bez obzira što su došle u zao čas za sve evropske selekcije, jer igrači nisu stigli da se oporave od redovnih obaveza tamo gde zarađuju za život. A da se to ne odrazi na najavljeni napad na A diviziju Lige nacija i rezervnu opciju prolaska na EURO 2024. godine u slučaju neuspeha u pravim kvalifikacijama.

Startni poraz od Norveške (0:1), tačnije loše prvo poluvreme, na tacni su servirali očekivani fizički i mentalni umor ekipe, kao i locirali sve probleme u defanzivi i organizaciji igre u gornjem delu terena, kada ne krene sve po planu. Pobeda nad Slovenijom vratila je stvari na mesto, gde su bile pre martovskog poraza u prijateljskom susretu sa Danskom (0:3), a ubedljiv trijumf (4:1) u duelu sa selekcijom bivše jugoslovenske republike osvetlio put Piksiju i njegovim izabranicima u nastavku LN, pomerio ih na drugu poziciju u grupi 4 i popločao ambicije protiv Šveđana.

Naravno, sa svešću da je desetoplasirani tim sa poslednjeg EURO kvalitetniji i zahtevniji rival od Zmajčeka, bez obzira što je posle prolaska u četvrtfinala Mundijala 2018. i sedmog mesta u Rusiji izvisio za učešće na takmičenju u Kataru. I što je nakon „brejka“ u Sloveniji (0:2) u svom Stokholmu sve bodove „dao“ Norveškoj (1:2) i njenom dvostrukom strelcu Erlingu Halandu, a nema legendarnog Zlatana Ibrahimovića u napadu.

Niti standardnih Albina Ekdala i Filipa Helandera, a selektor Jane Anderson junski termin u kalendaru koristi i da na delu proba pojedince mlađih godina i manje minutaže. I, ako je moguće, sa pozvanim miksom igrača iz domaćih klubova i onih na privremenom radu u Španiji, Nemačkoj, Engleskoj, Italiji, Danskoj… predvođenih kapitenom i prvim strelcem ekipe Emilom Frosbergom (Lajpcig), proba da se vrati u najjaču kolonu, gde su bili u prethodnom izdanju Lige nacija.

Stojković sve to zna, ali fokus stavlja na momke koje on vodi i okolnosti u kojima će biti igran ovaj meč. Tačnije rečeno, na činjenicu da protiv “Tri krune” realizaciju ne može da prepusti povređenoj Juventusovoj zvezdi Dušanu Vlahoviću (nije ni bio deo priprema u ovom ciklusu) i viškom žutih kartona privremeno eliminisanom superstaru minulog Čempionšipa, Aleksandru Mitroviću.

U odsustvu udarnih centarforskih igli Srbije, moraće u špic da pošalje Luku Jovića, kome su cele sezone manjkali minuti u madridskom Realu ali je zato dao pogodak u prošloj rundi takmičenja, ili Đorđa Jovanovića, kome je takođe ukazao poverenje protiv Slovenaca. Možda i isturi nekog od ofanzivnih vezista, koji će i bez eventualnog pomeranja u „meso“ zadnje linije Švedske svakako morati da ponesu deo tereta te vrste u završnici akcija. Što neki od njih, a pre svih Filip Kostić i Dušan Tadić, često rade u svom Ajtrahtu i Ajaksu.

Naravno, bilo bi dobro da se ne ponavljaju (mahom individualne) greške u branjenju, tj. makar na kratko prekine s tradicijom najmanje jedne kapitulacije po utakmici.

Liga B, grupa 4

1. kolo (2. jun)

Srbija – Norveška 0:1

Slovenija – Švedska 0:2

2. kolo (5. jun)

Švedska – Norveška 1:2

Srbija – Slovenija 4:1

3. kolo (9. jun)

Švedska – Srbija 20.45

Norveška – Slovenija 20.45

4. kolo (12. jun)

Norveška – Švedska 18.00

Slovenija – Srbija 20.45

Tabela: Norveška 6, Srbija 3, Švedska 3, Slovenija 0.

Izjednačen skor

Od osamostaljivanja države, Srbija je samo dva puta gledala svoje najbolje fudbalere protiv Švedske. Oba susreta su bila prijateljske prirode, s tim što su Orlovi bili bolji 2009. godine (2:0), a večerašnji protivnik slavio 2012. godine (2:1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari