Najbolji tim u poslednjih deset godina? 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOŽIĆ

Opuštena i pozitivna atmosfera vladala je na jučerašnjem susretu sa novinarima u Beogradskoj areni, koji je tradicionalno posvećen učesnicima Evrolige.

U punom sastavu, sa celokupnim stručnim štabom od osam ljudi i šesnaestoricom igrača, od kojih osmoricom stranaca, Košarkaški klub Crvena zvezde prezentovao je „arsenal“ sa kojim će krenuti u sezonu prepunu ciljeva i izazova. Nepodeljeni je utisak da kadrovski, kvalitativno i prema brojnosti, crveno-beli imaju kapaciteta da krenu u osvajanje ABA lige, istovremeno igrajući u povratničkoj evroligaškoj godini sasvim solidnu rolu u kojoj na gostovanjima, prevashodno, ne bi trebalo da služe za popravljanje protivničke koš-razlike.

Spreman za šalu, što mu baš i nije svojstveno, trener Milan Tomić na simpatičan način replicirao je prilikom zvanične konstatacije da je prošle godine, u debitantskoj sezoni na klupi Zvezde, osvojio dve titule (ABA i Superligu), podsetivši da crveno-beli u Zagreb putuju u sredu kao zvanični osvajači Superkupa ABA lige, čiji su pehar prošle godine podigli u Baru. Ne bežeći od činjenice da Zvezda za potrebe regionalne lige ima odličan tim, Tomić je pomalo ostao zatečen, više konstatacijom, da je aktuelan sastav možda i najkvalitetniji u poslednjih deset godina.

Crvena zvezda Superkup ABA lige od 26. do 29. septembra u prestonici Hrvatske dočekuje nakon perioda priprema od nekih četrdesetak dana koje su okončali sa perfektnih šest pobeda, od kojih čak dve u Atini protiv Olimpijakosa.

– Pripreme idu kako sam zacrtao na početku, tako da sam time zadovoljan. Svi momci i stručni štab rade dobro, odigrali smo prijateljske utakmice u kojima smo mogli da vidimo na čemu još treba da radimo. Sve za sada ide dobro, nemamo povređenih igrača osim Branka Lazića, koji je imao lakšu povredu. Sve ide po planu i spremamo se za Superkup – bio je kroki prikaz trenera Tomića urađenog tokom priprema.

Na podsećanje da je prošle sezone osvojio „duplu krunu“ trener Tomić se nasmejao i spontanom reakcijom malo i iznenadio javnost, naviknutu na njegovu preteranu ozbiljnost, sa primesama određene prepotencije.

– Je l’ bilo dva ili tri trofeja? Jel’ se računa i ABA Superkup? On nije bitan, mada je dobar da se osvoji…- zna i sam trener Zvezde da je neosvajanje Superkupa mnogo teže svarljivo za navijače Zvezde nego samo potencijalno podizanje pehara u Zagrebu.

Zvezda će startovati u sezoni četvrtfinalnim duelom Superkupa protiv Primorske, slovenačkog predstavnika koji je prošle sezone osvojio čak četiri titule (domaće prvenstvo, domaći kup, superkup i ABA 2 ligu). Crveno-bele očekuje sezona od preko 80 utakmica, zbog čega je i tokom priprema trener Tomić svesno u Atini tempirao igranje tri utakmice u četiri dana.

– U Atini smo imali tri utakmice u četiri dana. Namerno sam napravio takav program, da bi tim navikao da igra u takvom ritmu i da bismo bili što spremniji na Superkupu – otkrio je Tomić.

Pred braniocem srpske i regionalne titule je i povratak u Evroligu, u kojoj će imati težak raspored od starta. Tako će 3. oktobra gostovati Panatinaikosu, nedelju dana kasnije dočekaće Fenerbahče, potom ići na teren Makabija, pa ugostiti Barselonu… Na konstataciju da je ovo jedan od najjačih Zvezdinih timova u modernoj eri Tomić je imao očekivan odgovor.

– Sigurno je da smo želeli da sklopimo dobar tim i napravimo dobru hemiju, kao prošle godine. Sad, da li je najbolji tim poslednjih godina ili nije… Biće teško, imaćemo oko 85 utakmica – Evroliga, ABA liga, naša liga… Idemo jedan po jedan meč, pa da vidimo dokle ćemo dogurati. Nema ciljeva, već idemo iz utakmice u utakmicu – frazom je replicirao trener Zvezde.

Četiri garniture

Poslednje dve sezone košarkaši Crvene zvezde odigrali su u istim garniturama dresova. U nedelju se klub potrudio da na originalan način predstavi čak četiri garniture koje će crveno-beli nositi tokom sezone. Osim one osnovne, koju su košarkaši obukli za potrebe kolektivnog slikanja, Startos Perperoglu, Ognjen Dobrić i Čarls DŽenkins, predstavili su još tri garniture tako što su sa isto toliko strana tribina izašli pod prigušenim svetlom Beogradske arene. Tačno naznačen snop svetla „zumirao“ ih je na svakoj od tribina, dok je sve vreme, tokom „medija deja“ zujao dron koji je snimao svaki detalj.

Kuzmić: Bilo je baš napeto

Ognjen Kuzmić je u julu mesecu doživeo stravičnu saobraćajnu nesreću zbog koje je nekoliko dana bio u indukovanoj komi. Na „medija deju“ je ostavio utisak čoveka koji je proživeo najteže dane u životu. Sa par kilograma manje, ožiljkom na temenu glave i nijansiranim, još uvek prisutnim malim podlivom ispod desnog oka, bio je vrlo predusretljiv. „Bio sam kod doktora i rekao mi je da se u narednih par sedmica uvodim u trening, da su svi nalazi u redu i sada čekam da dostignem nivo da mogu da uđem u kontakt“, potvrdio je iskusni centar da mu se treninzi zasnivaju na vežbama bez direktnog kontakta. „Teško da mogu da kažem koliko sam spreman dok ne uđem u treninge sa kontaktom, u kojima se igra pet na pet“. Dok kuca u glavu za dobru sreću, Kuzmić kaže da za sada ne oseća nikakve bolove ni nelagodnosti. Kada se osvrne na period za sobom, kaže da nije bilo lako ispočetka. „Bilo je napeto na početku, međutim sad kako vreme prolazi lakše je. Dobro se osećam. Tako da nastavim i biće dobro“, optimista je centar Zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari