godišnja Dara Tores osvojila treće srebro na Igrama. Kina je bila treća, a bronzanu medalju osvojila je sa 3.56,11.
Plivač iz Tunisa Usama Meluli osvojio je zlatnu medalju na 1.500 metara slobodnim stilom. Meluli je deonicu prešao za 14 minuta, 40 sekundi i 84 stotinke. Srebrnu medalju osvojio je Grant Haket iz Australije sa 14.

godišnja Dara Tores osvojila treće srebro na Igrama. Kina je bila treća, a bronzanu medalju osvojila je sa 3.56,11.
Plivač iz Tunisa Usama Meluli osvojio je zlatnu medalju na 1.500 metara slobodnim stilom. Meluli je deonicu prešao za 14 minuta, 40 sekundi i 84 stotinke. Srebrnu medalju osvojio je Grant Haket iz Australije sa 14.41,53, dok je bronzu uzeo Kanađanin Rajan Kokrejn sa 14.42,69.
Iako nije uspeo da se plasira u finale olimpijske trke na 200 metara prsno, američki plivač Erik Šanto dobio je zlatnu medalju od šangajskog centra za lečenje obolelih od raka. Šantou je u junu ove godine otkriven rak testisa, samo nekoliko dana pre američkih kvalifikacija za Olimpijske igre. On je ipak odlučio da se takmiči, ispunio je olimpijsku normu, a operaciju je odložio za posle povratka iz Pekinga. Zlatna medalja koja podseća na onu olimpijsku, uručena mu je jutros u Šangaju, u prisustvo 200 ljudi obolelih od raka.
Kineski strelac Ćiju Đijan osvojio je zlatnu medalju u trostavu zahvaljujući pogrešnom hicu Meta Emonsa iz SAD. Emons je pogrešno opalio svoj poslednji hitac, kada je povukao obarač neposredno pre nego što je bio spreman da opali i tako je upropastio veliko vođstvo od 3,3 poena. On je u Atini pre četiri godine pucao u pogrešnu metu na jednom takmičenju. Srebrnu medalju osvojio je Ukrajinac Jurij Suhorukov, dok je bronzanu medalju uzeo Slovenac Rajmond Debevec.
Na Nacionalnom stadionu pred oko 50.000 gledalaca u maratonu slavila je Rumunka Konstantina Tomesku, koja je daleko iza sebe ostavila dve Kineskinje i dve Kenijke. Ušla je u cilj posle dva sata, 26 minuta i 44 sekundi. Kenijka Katrin Ndereba je odbranila srebro sa prethodnih Olimpijskih igara u Atini pošto je u ciljnoj ravnini bila brža od Kineskinje Ču Cunksiu. Svetska rekorderka Pola Retklif, imala je mnogo problema za vreme trke, a zauzela je 23. mesto.
Slovenački atletičar Primož Kozmus osvojio je zlatnu medalju u bacanju kladiva. Kozmus je u drugom pokušaju u finalnoj seriji bacio kladivo 82,02 metra, što je bilo dovoljno za zlato, a to mu je ujedno i najbolji rezultat u sezoni. Srebrnu medalju osvojio je Belorus Vadim Devjatkovski, čiji najbolji hitac je iznosio 81,61 metar. Bronzano odličje pripalo je još jednom Belorusu Ivanu Cikanu sa hicem od 81,51 metara.
Ruska atletičarka Gulnara Galkina Samitova oborila je svetski rekord i osvojila zlatnu olimpijsku medalju u trci na 3.000 metara stiplčez. Samitova je finalnu trku istrčala u vremenu od osam minuta, 58 sekundi i 81 stotinke, što je za tri sekunde i sedam stotinki brže od prethodnog svetskog rekorda koji je postavila pre četiri godine. Srebrnu medalju osvojila je Kenijka Junis DZEPRIKOR sa vremenom 9:07.41, što je novi afrički rekord. Bronzana medalja pripala je Ruskinji Jekatarina Volkova, koja je trku istrčala u vremenu 9:07.64.
Jamajčanske atletičarke osvojile su sve tri medalje u trci na 100 metara, a najsjajnije odličje osvojila je Šeli En-Frejzer. Pobednica trke je stazu pretrčala za 10,78 sekundi i osvojila prvu zlatnu medalju na nekom značajnijem takmičenju. Srebrnu medalju osvojila je Šeron Simspson, koja je, kao i bronzana Keron Stjuart, za pobednicom zaostala 0,2 sekunde. Beloruskinja Julija Nestsijarenka, koja je osvojila zlatnu medalju na prethodnim Olimpijskim igrama, nije uspela da se plasira u finale takmičenja.
Kineska rvačica Điao Vang osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u kategoriji do 72 kilograma. Kineskinja je u finalu savladala bugarsku takmičarku Stanku Zlatevu sa 5:0. Bronzane medalje osvojile su Japanka Kjoko Hamaguči i Poljakinja Agnješka Višcek, koje su trijumfovale u mečevima repesaža.
Japanka Kaori Ičo odbranila je titulu olimpijskog šampiona u rvanju slobodnim stilom u kategoriji do 63 kilograma. Rvačica iz Japana je u finalu savladala Ruskinju Alenu Kartašovu sa 3:0. Starija sestra Kaori, Ćiharu Ičo, osvojila je srebrnu medalju u kategoriji do 48 kilograma, što je učinila i na prethodnim Olimpijskim igrama. Bronzane medalje u kategorije do 63 kilograma osvojile su Jelena Saljigina iz Kazahstana i Rendi Miler iz SAD.
Kineski gimnastičar Kai Žu osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u vežbama na strunjači. Srebrna medalja pripala je Špancu Hervasiju Deferu, dok je bronzano odličje osvojio Rus Anton Golocuckov. Aktuelni svetski šampion Dijego Hipolito je u većem delu finalnog takmičenja bio blizu medalje, ali je u poslednjoj vežbi pao i ostao bez odličja.
Rumunska gimnastičarka Sandra Izbasa osvojila je danas zlatnu olimpijsku medalju u takmičenju na strunjači, pošto je u finalu zabeležila rezultat od 15,65 poena. Aktuelna svetska šampiona Šon Džonson osvojila je srebrnu medalju sa 15,50 poena. Bronzana medalja pripala je Amerikanki Nastji Lijukin, koja je ove nedelje osvojila zlato u višeboju.
Severnokorejska gimnastičarka Jong Un Hong osvojila je zlatnu medalju u preskoku. Hong, koja je prošle godine bila četvrta na Svetskom prvenstvu, imala je dva odlična pokušaja u finalu, što joj je donelo prvo mesto. Srebrnu medalju osvojila je Nemica Oksana Čusovitina, dok je bronzano odličje pripalo Kineskinji Čeng Fei. Čeng je bila prvi favorit u borbi za zlatnu medalju, ali je u finalu, u drugom pokušaju, doskočila na kolena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari