"Najuspešniji period u istoriji srpskog fudbala": Savezov gensek Jovan Šurbatović brani i hvali rad Bjekovića i vrhuške FSS 1foto. Starsport

Prvi operativac Fudbalskog saveza Srbije podneo izveštaj o radu FSS u proteklom mandatu, smatrajući ga dovoljnom argumentacijom za pohvale toliko napadanim čelnicima FSS.

Na tekućoj sednici Skupštine FSS, u Staroj Pazovi, prisutnim delegatima i gostima FSS pušten je filmski prikaz rezultata vladavine preostalih saradnika Slaviše Kokeze, a onda je za govornicu stao generalni sekretar Jovan Šurbatović. Pa, taksativno naveo stvari za koje smatra da su pohvalne za rad zamenika predsednika Nenada Bjekovića i ostatak Izvršnog odbora FSS.

„Svedočimo najuspešnijem periodu u istorijski srpskog fudbala. Najveći uspeh je plasman „A“ tima na Mondijal u Kataru. Drugi u nizu, posle Rusije 2018. Igramo sjajan fudbal, možda i najlepši u Evropi, potom se plasirali i u „A“ diviziju, sa jednim porazom. Te slike i danas izazivaju jezu kod nas. Kadeti su treći u Evropi, omladincima malo nedostajalo sreće u završnici Evropskog prvenstva.

Ženski fudbal se razvija, seniorke i kadetkinje imale su zapažene rezultate, futsaleri takođe beleže sjajne rezultate… Uradili smo veliku stvar u takmičenjima, prečistili sudijske liste. Nema više prijava UEFA, u ranijem periodu imali smo 94 prijave, od toga pet klubova čak 51! Uhvatili smo se sa nasleđenim problemima i za to smo dobili pohvale sa najviših mesta.

VAR tehonologija nam je donela boljitak, povećali vrednost našeg proizvoda. Fudbal je postao konačno i kod na profitabilan… Potpisali smo sjajne sponzorske ugovore, najvrednije u istoriji. Superligaši, na primer, imaju 5,25 miliona zagarantovanog novca od sponzora“, nabrajao je dr. ekomonije i deklarisani zvezdaš, sa dugom funkcionerskom karijerom u fudbalu.

Gensek FSS osetio je potrebu da navede i sledeće podatke iz perioda vladavine garniture kojoj, izgleda, mnogi žele da vide leđa. Iako se do jučerašnje propale sednice izborne Skupštine FSS činilo da će on i Nenad Bjeković (drugi kao „pravi“ predsednik) nastaviti da sede na ključnim pozicijama na Terazijama 35. Uz bitno izmenjen sastav Upravnog odbora FSS.

„Zarađujemo novac u inostranstvu, a trošimo u Srbiji. Uplatili smo preko 12 miliona evra, na ime poreza i doprinosa. Uložili smo veliki novac u klubove, pomogli regionalnim savezima, amaterskom fudbalu. Od prošle godine obezbedili smo plaćene troškove svim učesnicima u takmičenjima FSS. Ponosni smo na to, naša praksa je među retkima u Evropi.

Budžet u 2022. godini, zahvaljujući uspehu Piksija i njegovih izabranika u državnom timu, dostići će rekordnih 30 miliona evra. U posledniih pet godina, imali smo prihod od 14,2 miliona evra. Zaradili smo ogroman novac, iako poslujemo kao neprofitabilna organizacija. Imamo nepotrošenih 4,5 miliona evra i četiri miliona dolara, od UEFA i FIFA projekata…“, naveo je šurbatović, pa najavio.

„Imamo ideju da regionalni savezi dobiju Kuće fudbala, nalik postojećoj u Staroj Pazovi. Plan je da krenemo u projekte, u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu“, otkrio je generalni sekretar FSS.

Podneti izveštaj o radu dat je potom na glasaanje, a onda usvojen, uz udržan glas predsednika Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije „Nezavisnost“, Mirka Poledice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari