Najveći aplauzi za Cibonu i Megu 1Boriša Simanić foto Mega I. Veselinov

Više od očekivanog pokazale su dve ekipe koje vode mladi treneri istog imena i prezimena- Vlada Jovanović

Poigravanje košarkaša Crvene zvezde sa slabašnim i finansijskim problemima opterećenim Splitom, kao i dominacija Cedevita Olimpije nad Krkom bili su očekivani na startu sezone u ABA lige.

Aktuelni šampion prikazao se publici u Hali „Aleksandar NIkolić“ kao dobro „našpanovan“ NFL tim fizički snažnih i spremnih igrača da u visokom ritmu „lome“ i mnogo kvalitetnije rivale od Splićana.

„Zmajevi“ su pak nagovestili da bi mogli ove sezone da izdrže ritam u maratonskoj trci sa najkvalitetnijim ekipama, međutim ono što je takođe zavredilo pažnju bile su pobede Cibone u Baru, Mege nad Studentskim centrom, kao i otpor FMP protiv Budućnosti u Podgorici, odnosno Borca Igokei u Laktašima.

Igra Cibone polako dobija obrise stila na kojem insistira srpski stručnjak Vlada Jovanović.

Uprava Cibone povukla je pametan potez kada ga je angažovala sredinom prošle takmičarske godine.

Mladići poput Prkačina i Gnjidića, koji su i perspektiva hrvatske reprezentacije, postaju nosioci igre „vukova“ sa 20 godina; talentovani centar Danko Branković sa 215 centimetara na putu je povratka na regionalnu košarkašku mapu, dok je angažovanje Nejtana Ruversa sa univerziteta Viskonsin-Medison, potez koji bi mogao višestruko da im se isplati.

Cibona je u Baru imala čak 25 timskih asistencija, baš kao i Borac na gostovanju Igokei. Posle 29 uspešnih dodavanja Crvene zvezde i impresivnih 35 Mege, to je treći najbolji timski učinak u prvom kolu ABA lige.

–  Ovo je dokaz da smo dobro radili u pripremnom periodu i da ova ekipa, pored talenta, ima i kvalitet. I to smo pokazali na terenu. Praktično, veći deo utakmice bili smo bolji, kontrolisali skok. Koliko smo bili nesebični govori i 25 asistencija koje smo imali. Ono jedino čime nisam bio zadovoljan jesu neke izgubljene lopte na kraju, u poslednja tri-četiri minuta, ali to zbog mladosti i neiskustva mojih igrača mogu da razumem – bili su osnovni utisci trenera Jovanovića.

Čačani su se na lep način predstavili publici u Laktašima. Novajlije Hejl i Lopez, sa zbirno 17 asistencija, pokazali su da su u Borac stigli ne samo da bi se individualno nametnuli, već i kako bi unapredili igru čitave ekipe.

Čačani su impresivno šutirali za tri (41,9 odsto), imali su odličnu produkciju centarske linije, međutim kapitalnim se ispostavila napadačka samouverenost Starksa, Robinsona i Volera i fenomenalnih 45 odsto uspešnosti domaćina za tri poena.

Uprkos odlascima Petruševa i Simonovića, Mega je na startu sezone demonstrirala kolektivnu moć oličenu u sjajnih 35 timskih asistencija. Uz 60 odsto preciznosti sa distance, „ljubičasti“ bi na kapitulaciju naterali i daleko kvalitetnije rivale od debitanta, Studenstkog centra.

– Očekivao sam tešku utakmicu, međutim, mi smo od prvog minuta odigrali jako koncentrisano u svim segmentima odbrane i napada. Kontrolisali smo skok, dobro smo trčali i kada smo ubacili te otvorene šuteve, rezultat je ubedljivo otišao u našu korist. Nama sad predstoji sedmica resetovanja kako bi svi igrači shvatili da nas je rad doveo do ovako dobre utakmice koju smo imali. Moramo se vratiti radu – poručio je Vlada Jovanović, trener Mege.

Zbog pruženog otpora Budućnosti, aplauze su zaslužili i košarkaši FMP.

Predvođeni trenerom debitantom u regionalnim okvirima, Nenadom Stefanovićem, u hali Morača odolevali su favorizovanom domaćinu sve do pred sam kraj utakmice.

Osim Amerikanaca Nevelsa i Džonsa, zanimljive partije pružili su iskusni domaći igrači Tasić, Radonjić i Nerandžić.

Procentima šuta za tri (34,8 odsto), „panteri“ su uspeli da u dobroj meri iznivelišu veći broj izgubljenih lopti u odnosu na timske asistencije (17-15).

Ivanovićev debi iz snova

Prva zvanična utakmica Nikole Ivanovića u dresu Crvene zvezde pamtiće se kao najbolja među debitantima u novijoj klupskoj istoriji. Nije ekipa Splita baš pravi reper, ali to ne umanjuje zaista sjajnu partiju koju je Ivanović imao na zvaničnom debiju. Za nešto više od 25 minuta na parketu dao je 20 poena (8/11 iz igre, 2/4 za tri), imao po šest skokova i asistencija, te po četiri ukradene lopte i iznuđena faula, za ukupni indeks korisnosti 35. Takvu rolu nije imao nijedan košarkaš Crvene zvezde na debiju u poslednjih 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari