"Navijam za Crnu Goru, ali to ne znači da sam protiv Srbije": Da li su moguće nove tenzije između dve države uoči fudbalskog okršaja u ponedeljak? 1Foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Utakmica između fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine, koja se igra u ponedeljak u Podgorici, neće biti običan meč u kojem se sastaju dva nacionalna tima.

Treći duel reprezentacija ove dve države od kad su se razdvojila „dva oka u glavi“, osim zbog rezultata, biće zanimljiv zbog činjenice da će obe ekipe imati veliki broj svojih navijača na „Gradskom stadionu“, a dodatno će biti interesantan i zbog toga što se igra između dva kruga izbora za predsednika Crne Gore.

Vladimir Pavićević, politikolog i bivši narodni poslanik u skupštinama i Srbije i Crne Gore, kaže da je politička atmosfera u Podgorici mnogo relaksiranija nego ranije i da će to doprineti da utakmica prođe u sportskoj atmosferi.

– Očekujem fudbalsku feštu. U Crnoj Gori je danas mnogo stabilnije nego što je bilo u eri Mila Đukanovića i ova utakmica je prilika da se sport prepusti sportistima, a politika političarima i građanima van sportskih borilišta – kaže Pavićević.

Gojko Perović, bivši rektor Bogoslovije na Cetinju, slaže se da ova utakmica u crnogorskoj javnosti ne izaziva političku napetost, ali dodaje da se ne oseća ni veliko interesovanje ljubitelja fudbala.

– Crna Gora se nije kvalifikovala, a Srbija se nije proslavila na Mundijalu u Kataru, tako da navijačka atmosfera ne odiše nekim nabojem. Prethodni neuspesi su olabavili raspoloženje prema domaćem fudbalu, tako da će se ova utakmica gledati mirno i bez nekih prevelikih očekivanja, što mislim da je dobro. Tako ostaje šansa da nas fudbaleri oba tima prijatno iznenade, a umanjena je šansa da nas razočaraju – kaže paroh crkve Svetog Đorđa u Podgorici.

Naši sagovornici se slažu da to što se meč igra između dva kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori ne bi trebalo da izazove napetost na stadionu.

– Biće navijača i za jedne i za druge, i u Srbiji, i u Crnoj Gori. Očekujem da će se videti kolika je međusobna povezanost ljudi iz ove dve države i da će najveći broj onih koji budu na stadionu navijati za obe reprezentacije – smatra Pavićević.

Perović dodaje da je prošlo vreme kada su se ovakvi događaji koristili za politčku manipulaciju.

– Mislim da politika ovaj put neće imati većeg uticaja na događaje na stadionu, niti joj treba dati priliku – kaže Perović.

Sagovornici Danasa u ponedeljak neće navijati protiv jedne od ekipa koje se sastaju u Podgorici.

– Ja sam jedan od onih koji navijaju i za jedne i za druge, pa nek pobedi bolji – izjavio je Pavićević, dok bivši rektor Bogoslovije Srpske pravoslavne crkve na Cetinju dodaje da ipak ima blagog favorita:

– Navijam za Crnu Goru, ali istovremeno ne navijam protiv Srbije. Kako se ono kaže: „U fudbalu je sve moguće“ – zaključuje Perović.

Adnan Prekić, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, kaže da je na „relaksiraniju atmosfere u crnogorskoj javnosti“ povodom predstojeće utakmice uticalo nekoliko faktora.

– U sportskoj javnosti je veća pažnja bila usmerena ka duelu sa Bugarskom, jer se smatra da je to selekcija sa kojom bi, eventualno, Crna Gora mogla da se takmiči za mesto koje vodi na šampionat. Srbiju svi smatraju za favorita i ne vide kao rivala – kaže Prekić i dodaje:

– Politički, atmosfera je potpuno normalna, a čak je Andrija Mandić. jedan od predsedničkih kandidata koji sebe smatra Srbinom, rekao da će u ovom duelu navijati za Crnu Goru. Treba pustiti te momke da igraju, a politiku udaljiti od fudbala.

Prekić dodaje da lični odnosi predsednika Fudbalskog saveza Crne Gore Dejana Savićevića i selektora Srbije Dragana Stojkovića takođe bitan za pozitivnu atmosferu u kojoj se ovaj meč dočekuje.

Utakmica druge runde kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine između Crne Gore i Srbije igra se u ponedeljak 27. marta od 20.45 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari