NBA meč na Balkanu? Silver kaže da će probati… 1Foto: EPA-EFE/ NUCCIO DINUZZO

Ono što je nekad stidljivo najavljivano kao mogućnost, kada su Peđa i Vlade igrali u Sakramentu, sada se isto pominje u slučaju Janisa Adetokunba.

Predsezonski NBA meč se nikada nije odigrao u Srbiji iako su postojale verovatno samo želje da se tako nešto desi, a sada sličnu ima i najbolji grčki košarkaš, piše Sport Klub.

Bitna razlika u odnosu na situaciju sa Kingsima od pre dvadesetak godina je ta što je Janis veoma uticajan košarkaš i uticajna figura u NBA ligi. Takođe je i šampion iz 2021. godine i predvodnik ekipe koja će biti pretendent na titulu i ubuduće.

Njegovo lobiranje da se jedan predsezonski meč Baksa desi u Atini očigledno traje odavno, a da je takav spektakl moguć na Balkanu potvrdio je i komesar NBA lige Adam Silver.

„Voleli bismo da to napravimo. Znam koliko je to važno Janisu lično. Video sam i njegovu majku i njoj je takođe to važno. Probaćemo… Nije lako prebaciti te predsezonske utakmice preko bare, ali znamo koliko je to važno ne samo Janisu već i neverovatnim navijačima u Grčkoj. Probaćemo to da izvedemo“, rekao je Adam Silver.

U godinama pre pandemije NBA timovi su uvek imali iskustvo igranja protiv neameričkih ekipa. Ove godine su se igrale utakmice u Emiratima i u Japanu, a poslednji put je predsezonski meč igrala Oklahoma na tlu Evrope i to u Španiji 2016. Tanderi su tada dobili Barselonu u Kataloniji i izgubili su od Reala u Madridu. Iza toga je NBA preferirala da zvanične utakmice iz sezone prebaci u velike dvorane i tu nije bilo prilike za evropske timove da se odmere sa američkim.

Pre Španije NBA timovi su gostovali u Milanu, Istanbulu, Berlinu, Bilbau, Malagi, Rimu, Kelnu, Parizu, Lionu, Londonu, Tel Avivu… Neretko se dešava da uticajni igrači poput Janisa dovedu svoj tim u svoju zemlju, pa je tako na primer Toni Parker sa Sparsima 2006. igrao protiv Asvela u Lionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari