Nebojša Čović: Daćemo sve od sebe da zadržimo Kampaca; da smo imali para ostali bi Radonjić, Kalinić, Davidovac 1foto Srđan Stevanović/Starsport

Neulazak u TOP 8 Evrolige možda i ne bi bio neuspeh za Crvenu zvezdu, da za Fakunda Kampaca nije izdvojen ogroman novac za samo šest meseci igranja u crveno-belom dresu.

Zvezda je prošlog leta imala mogućnost da pripreme započne sa igračima koji su predstavljali okosnicu tima prethodne sezone, u kojoj je osvojena tripla kruna.

Nikola Kalinić je bio raspoložen da odigra i drugu povratničku sezonu, dok je vezanost Dejana Radonjića za klub sa Malog Kalemegdana opšte poznata.

Ipak, odluka kluba da sa crnogorskim sturčnjakom ne produži saradnju imala je kumulativan efekat u vidu odlazaka Kalinića i Davidovca, pre svih.

Kasnijim potezima, u klubu su „polupali lončiće“ uprkos izdvajanju velikh novčanih sredstava.

Fleke su pokušali da izvade naknadnim dolascima Luke Vildoze, a posebno Fakunda Kampaca i to za enormno velike svote novca.

S tim u vezi, poslednje javno obraćanje Nebojše Čovića ne deluje uverljivo, pre svega u kontekstu nemanja dovoljno novca tokom prethodnog leta.

– Da smo imali sredstva, ostali bi Nikola Kalinić, Dejan Davidovac, Ostin Holins, Nejt Volters, možda i Dejan Radonjić koji je očigledno napravio grešku odlaskom u Panatinaikos – poručio je Čović tokom gostovanja u Jutarnjem programu TV Prva.

– Mi smo rekli da ćemo pokušati da uđemo u Top 8, ponašamo se realno, ne živimo u virtuelnom svetu. Ponašamo se u skladu sa svojim mogućnostima. Osvojili smo prošle sezone triplu krunu i završili smo sezonu tako što smo ostali dužni igračima i trenerima nekih pet plata. Kada pravite tim, morate to da radite ranije, mi smo morali da plaćamo neke naše obaveze, to ne umanjuje našu zahvalnost od pomoći države. Postavili smo tim, krenuli sa takvim stručnim štabom, onda smo u toku sezone kombinovali tim, promenili trenera, doveli Vildozu, došao je Kampaco, pa je došlo do saplitanja, javili su nam to španski prijatelji. Sve smo to prošli.

Čović je svestan da će perspektiva u smislu sklapanja tima za narednu sezonu u mnogome zavisiti od ostanka Fakunda Kampaca, koji u ugovoru ima opciju za narednu takmičarsku godinu.

– Nemam šta nikome da se pravdam, niti smatram da je bilo šta protraćeno. Odmah ide na pitanje hoće li ostati? Nemojte da upadate u zamke, ako su protraćeni, zašto onda da ostanu i sledeće sezone? Treba pričati o čuvanju ekipe i pravljenju kontinuiteta. Učinićemo sve da ostavimo Kampaca i još neke igrače, kao i domaće košarkaše. Kada se peva ‘U boj krenite junaci’, neko to treba i da razume.

Kao što je to uradio Ostoja Mijailović dan ranije, poručivši da mu je veoma žao što se i Crvena zvezda nije našla u TOP 8, njegov najveći oponent, Nebojša Čović, od srca je čestitao crno-belima na prolasku u plej-of Evrolige.

– Stvarno i iskreno čestitam Partizanu na plasmanu u Top 8, verujem da mogu da naprave i korak dalje. Zvezda će protiv Fenerbahčea igrati maksimalno, pozivamo navijače da budu uz nas i na mečevima Evrolige i ABA i KLS.

Predsednik Zvezde i čovek čija je reč poslednja u klubu, uveren je da je odluka u vezi sa dolaskom Duška Ivanovića bila prava.

– Dolaskom Ivanovića dobili smo novi kvalitet, ušli u seriju pobeda, moja izjava da se ‘nismo palili na TOP 8’, stavljena je na neki drugi način. Napravili smo takav pristup, malo je falilo da budemo blizu najboljih osam. Nemamo logistiku koja nas košta prošle godine 400.000, ove više od 700.000, sećate se meča sa Barselonom i kako smo izgubili meč. Mi tu logistiku nemamo. Zavisi to od finansija, voća, povrća, koverata..

Pričao je Čović i o mogućnosti da se crveno-beli naredne sezone vrate u Beogradsku arenu.

– Da za nas Arena ima iste cene kao za Partizan… Mi ćemo od sledeće sezone preći da igramo u Areni. Nisu ni Arena ni Pionir vlasništvo Zvezde i Partizana. Mi kao klubovi treba da budemo transparentni, ako je za tri sezone 73.000.000 dinara za sve utakmice, treninge, mlađe kategorije i vi to platite samo tridesetak miliona. Zvezda ne duguje ni dinar Pioniru. Čestitam Partizanu na uspehu, ja sam u Partizanu proveo devet godina, kada mnogi nisu znali za to. Ako se ne opametimo i ne napravimo zajednički pristup, imaćemo još gore uslove. Mi stalno insistiramo da Beograd treba da ima dva predstavnika, da li će tako biti u sledećoj sezoni? Videćemo. Nije dovoljno da budete samo prvi u ABA ligi.

Kada je reč o opreskom dugu, predsednik Zvezde je napravio paralelu sa identičnim dugovanjima Partizana.

– Dug prema državi je samo za PDV i mi smo na oko 200.000.000 dinara, 167.000.000 je osnovni dug, treba da se odbije i 10.000.000 i kamata koja se vodi od 2012. godine, ako svodite na evre, oko milion i po evra. Partizanov dug je oko sedam i po miliona evra. Poslednji put su oni platili porez 8. juna 2017. godine.

U osvrtu na planove do kraja sezone, Čović se potrudio da „pecne“ kolegu po funkciji u Partizanu.

– Naš cilj je da idemo do kraja, sada smo relaksirani, pošto smo videli da ne morate da budete prvi u ABA i da možete u Evroligu. Nadam se da ćemo imati i tih 500.000 evra, platićemo porez, nećemo tražiti to od navijača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari