Rukometašice Srbije večeras startuju na Evropskom prvenstvu protiv Švedske: Kakve su im šanse i gde možete da ih gledate 1foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Orlice su sa Švedskom imale posla i na putu do Evropskog prvenstva u Sloveniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Najbolja ženska rukometna reprezentacija Srbije stigla je u sredu u Celje, a već 4. novembra (20.30) sa odgovarajućim timom Švedske počinje borbu za drugu rundu kontinentalnog takmičenja.

Duel B grupe u dvorani „Zlatorog“ biće susret kvalifkacionih takmaca – Orlice će želeti da naparave isto što su u Zrenjaninu (24:21), a Skandinavke da repriziraju epilog revanša na njihovom terenu (33:25).

„Švedska je predstavnik skandinavske škole, a za ovu selekciju je značajno da igraju veoma agresivnu odbranu, što je možda malo atipično za skandinavske timove. Agresivne su u odbrani i izlaze puno, pa je naš zadatak da ne gubimo lopte na pivote i ne tražimo pasove na krila, jer ako nam to preseku, dolaze do lakih golova iz polukontri i kontri.

Ipak je to skandinavska ekipa koja postiže dosta lakih golova i vrši brzu tranziciju. Za nas je u odbrani najbitnije da zaustavimo bekovsku liniju Dano, Roberts, Petren od početka, a to znači da moramo da imamo gustinu. Oni nemaju nekog šutera spolja, a imaju individualnu brzinu, pokretljivost u napadu i fenomenalan protok lopte.

Ako budemo dobri u individualnim duelima i zaustavimo njihovu igru dva na dva sa Blom i Lagerkvist, možemo da se nadamo uspehu“, jasan je slovenački stručnjak na srpskoj selektorskoj klupi Uroš Bregar.

Da će Orlice odmah morati da daju svoj maksimum, pa i više od toga, da bi uzele bod(ove) u ovih 60 minuta govori i podatak da će na drugoj strani terena imati četvrtoplasiranu selekciju sa Olimpijskih igara prošlog leta i osvajačice pete pozicije na Svetskom prvenstvu iste godine. Mada su samo sezonu pre toga bile tek 11. na prvenstvu Evrope za samo 12 meseci su visoko odskočile.

„Čeka nas izuzetno teška utakmica sa reprezentacijom Švedske, ali mislim da smo spremne i da smo imale dosta vremena da se pripremimo. Te dve utakmice iz kvalifikacija su nam bile od velike koristi. Sjajno je što smo jednu od te dve utakmice pobedile na domaćem terenu i pokazale da možemo da se nosimo sa njima. Takođe, u u drugoj kvalifikacionoj utakmici u Švedskoj smo u jednom periodu pružili dobru partiju.

AKo budemo zaustavile njihovu kontru i ako budemo dobro igrali u duelima jedan na jedan i dva na dva, mislim da neće biti problema. Utakmica traje šezdeset minuta i veoma je važno da budemo koncentrisani ceo taj period kako bi na kraju slavili i došli do prva dva važna boda. Naravno veoma je bitno kako ćemo otvoriti prvenstvo, zna se da je uvek ta prva utakmica na takmičenju najteža“, smatra Anđela Janjušević, jedno od Bregarovih rešenja na poziciji beka.

Utakmicu Srbije i Švedske prenosiće RTS (2. kanal) i Arena sport premium (2).

 

IZBOR SELEKTORA

GOLMANI – Jovana Risović (Krim Merkator, Slovenija), Kristina Graovac (Kišvarda, Mađarska), Jelena Đurašinović (Jagodina)

LEVA KRILA – Sanja Radosavljević (Krim Merkator, Slovenija), Aleksandra Stamenić (Kišvarda, Mađarska), Nataša Ćetković (Vojvodina)

PIVOTI– Marija Petrović (Glorija Buzau, Rumunija), Edita Nuković (Union Hale, Nemačka), Katarina Bojičić (Jagodina)

DESNA KRILA – Ana Kojić (Šiofok, Mađarska), Nataša Lovrić (Železničar), Jovana Bogojević (Kristijanštad, Švedska)

BEKOVI – Jovana Stoiljković (Šambrej, Francuska), Jovana Kovačević (Ramnicu Vlčea, Rumunija), Teodora Majkić (Bor Zijin Koper), Kristina Liščević (Dunarea Braila, Rumunija), Jelena Lavko (Dunarea Braila, Rumunija), Anđela Janjušević (Šiofok, Mađarska)

 

RASPORED SRBIJE

GRUPA B (Zlatorog dvovana, Celje)

1. kolo (4. novembar)

18:00 Danska – Slovenija
20:30 Švedska – SRBIJA

2. kolo (6. novembar)

18:00 Slovenija – Švedska
20:30 SRBIJA – Danska

3. kolo (8. novembar)

18:00 Slovenija – SRBIJA
20:30 Danska – Švedska

 

SASTAVI GRUPA

GRUPA A (Ljubljana) – Norveška, Mađarska, Hrvatska, Švajcarska
GRUPA B (Celje) – Danska, Švedska, Slovenija, Srbija
GRUPA C (Skoplje) – Francuska, Holandija, Severna Makedonija, Rumunija
GRUPA D (Podgorica) – Poljska, Crna Gora, Nemačka, Španija

* dalje prolaze po tri najuspešnije ekipe

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari