Nema drame zbog Matića, uskoro se povlači i Kolarov 1Poslednji pozdrav u dresu "orlova": Aleksandar Kolarov i Nemanja Matić Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Oproštaj Nemanje Matića od nacionalnog tima Srbije nije zabrinuo, ali jeste iznenadio sportskog direktora Fudbalskog saveza Srbije Vladimira Matijaševića.

Iako priznaje da gubitak Matića u nacionalnom timu nije došao u najboljem momentu, Matijašević u razgovoru za Danas ističe da uzroci sigurno nisu sukobi među igračima ili sa rukovodstvom Saveza.

– Ne znam odakle priča za svađu sa Lukom Milivojevićem, mogu vam potvrditi da to nije tačno. Njih dvojica se dobro znaju, sarađuju, viđaju se i na utakmicama u Engleskoj… Nije bilo svađe ni sa kim. Nijednog trenutka mi nije delovao da ima nešto protiv nekog iz Saveza ili saigrača ili selektora, već je samo rekao da je red da preuzmu mlađi – priča Matijašević.

*Šta mislite da je onda pravi razlog Matićeve odluke?

– Ne znam da li ima neki drugi faktor, preneo sam zaista sve što mi je rekao. Nemanja je stvarno rešio da ne igra i to moramo poštovati. Nisam ni pokušavao da ga ubedim u suprotno jer sam video da ne vredi da pričamo o tome, da nema efekta. U Mančester junajtedu su ranije igrači završavali reprezentativne karijere zbog kluba, setimo se Ria Ferdinanda koji je to uradio u 29. godini. Iskreno, ne znam da li Nemanjin klub ima veze sa time, nije mi rekao. Naveo je da misli da je vreme da mlađi preuzmu njegovo mesto i da nema problem ni sa kim. Bio je to prijateljski razgovor. Meni lično nikada nije iznenađenje kada neko sa preko 30 godina odluči da završi reprezentativnu karijeru. Voleo bih da znam pravi razlog, ali poštujem njegovu odluku. Veliki igrači se opraštaju od nacionalnih timova u određenim godinama, sve je to normalno.

*Da li ćete vi ili selektor pokušati da ponovo razgovarate sa Matićem da ostane u reprezentaciji do kraja ciklusa, odnosno baraž utakmica za odlazak na Evropsko prvenstvo?

– Tumbaković je sa njim pričao telefonski. Trebali su i da se vide uživo, ne znam da li su stigli u ovih par dana dok je Nemanja bio tu. Selektor je naravno prvi koji treba da priča sa igračima, a ja sam tu ako postoje neki problemi. Oni su se dogovarali da se vide, ne znam da li su uspeli. Na selektoru je dalje da vidi kako će da premosti problem i kome će dati šansu.

*Kada vam je Bane Ivanović rekao da se oprašta od reprezentacije, pošto i to deluje kao iznenađenje jer je selektor Tumbaković najavljivao da će ga zvati na mečeve baraža u martu?

– Ne vidim razlog da pričamo o tome jer Bane nije u reprezentaciji već dve godine. Nije nikad dobio poziv od Tumbakovića, to je bila novinarska priča da će za mart dobiti poziv, ali ga selektor nije zvao. Bane nije tu već dve godine, a da li se razišao lepo ili ružno, zaista ne znam. Ja sam ovde godinu dana.

*Strahujete li da bi posle Nemanje Matića još neki reprezentativci mogli da se uskoro oproste od nacionalnog tima?

– Moraćemo uskoro da tražimo rešenje za pozicije i desnog i levog beka. Antonio Rukvaina (fudbaler Astane) mi je rekao da ima problem s dalekim putovanjem iz Kazahstana. On ima 36 godina i očekivano je da se oprosti od reprezentacije. I Aleksandar Kolarov će ubrzo napuniti 35 godina i on mi je takođe rekao da će se uskoro povući. On će to uraditi po završetku ciklusa, odnosno posle Evropskog prvenstva ili možda i ranije ako se plasiramo. Kolarov mi je kao profesionalac najavio svoju odluku i koja je kada sve sagledate potpuno logična u njegovim godinama. Smena generacija je logična stvar i ne treba zbog nje strepeti. Sada dolaze igrači koji su osvajali i Evropsko i Svetsko prvenstvo i normalno je da oni postanu nosioci igre.

*Da li je u reprezentaciji odlaskom Matića narušena atmosfera?

– Nije narušena, to vam garantujem. Igrači su se isto ponašali i kada je Matić bio tu i kada nije. Mislim da potcenjujemo potencijal nacionalnog tima i da on može mnogo više. Verujem da u budućnosti možemo da napravimo uspeh kao Hrvatska. Belgija nije bila na velikom takmičenju 15 godina, a sad su sila. Za to je naravno potrebno i vreme, kao i sistem, ali mislim da mi imamo kvalitet.

*Da li će Luka Milivojević igrati u baražu za odlazak na EURO pošto se zbog njegovog odsustva ponovo pojavila dilema da li će se odazvati budućim pozivima?

– Ja se iskreno nadam da će igrati, mada je to prvenstveno pitanje za selektora. Mi smo na vezi non stop i nema tu nikakvih problema. On je tek počeo pripreme sa Kristal Palasom posle pauze i nije jedini koji još uvek nije u punom trenažnom procesu. Realno imamo samo nekoliko igrača kojima je već počela sezona i to je za selektora veliki izazov.

Verujem da će Sergej igrati Ligu nacija

Najveći problem sa kojim se selektor Ljubiša Tumbaković susreće uoči mečeva protiv Rusije i Turske odnosi se na to što je UEFA dala pravo klubovima da zabrane igračima da igraju utakmice Lige nacija.

– Mnogi su klubovi tražili izuzeće svojih igrača u Ligi nacija, ali u kontaktu smo sa svima i radimo na rešavanju problema. Ne znam šta ćemo uspeti da uradimo u vezi sa Lukom Jovićem i njegov klub je trenutno najčvršći u odluci. Jedino mogu sada da vam kažem da je izvesno da će Sergej Milinković Savić moći da igra. Još uvek pregovaramo sa Laciom, ali verujem da ćemo uspeti. Borimo se da dođu svi igrači – naglasio je Vladimir Matijašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari