Nema para, nema meča 1EPA/Nick Didlick

Fudbaleri reprezentacije Kanade odbili da igraju sa Panamom, zbog spora sa matičnim Savezom.

Prijateljski meč u Vankuveru otkazan je zbog istrajavanja Milana Borjana i kolega kapitena Crvene zvezde u nacionalnom timu ove prekookeanske države na zahtevu da im bude povećan procentualni udeo u deljenju novčane premije za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Tamošnji Savez im daje 10 odsto, a reprezentativci smatraju da su zaslužili najmanje 40 odsto od 10 miliona dolara.

Uprkos tom razmimoilaženju, utakmica je uredno zakazana i karte puštene u prodaju, da bi usled štrajka hiljade ljudi ostalo ispred stadiona dva sata pre planiranog početka, kada je objavljeno da se duel otkazuje.

Kanadski fudbaleri su tim povodom izdali saopštenje, uz upozorenje da ovo nije kraj bojkota, tj da neće nastupati sve dok pregovori o kolektivnom ugovoru ne budu završeni onako kako oni smatraju pravičnim.

„Vreme je da zauzmeno stav za dobrobit fudbala u Kanadi“, navodi se u njihovom timskom obraćanju javnosti.

Inače, pomenuti zahtev nije jedini razlog bunta. Igrači traže još; transparentniji rad FS Kanade, promene u rukovodstvu, dogovor u vezi putovanja njihovih porodica na Mundijal, jednake naknade za žensku i mušku selekciju, kao i veća ulaganja u razvoj ženske lige.

Naredni protivnik Kanade trebalo bi da bude Kurasao, 9. juna u Vankuveru, u sklopu takmičenja u CONCACAF Ligi nacija, ali u ovom trenutku nije poznara sudbina tog susreta.

Kanada će igrati na Svetskom prvenstvu prvi put od 1986. godine, a za nokaut fazu boriće se protiv Belgije, Hrvatske i Maroka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari