Nemački virolog se protivi nastavku Bundeslige 1Ilustracija: Pixabay/ Kelvin Stuttard

Nemački virolog Uve G. Libert usprotivio se danas predlogu da takmičenje u Bundesligi ponovo počne u maju, pošto i dalje postoji rizik po zdravlje fudbalera zbog korona virusa.

On je nemačkim medijima rekao da predložene higijenske mere Lige – utakmice bez navijača, stalna testiranja i praćenje igrača, nisu dovoljne da garantuju bezbednost učesnika.

„Ne znamo kakvi su dugotrajni efekti bolesti. Moguće je da se neko mlad ozbiljno razboli i umre od korona virusa“, rekao je Libert aludirajući na smrt 31-godišnjeg muškarca koji pre zaraze nije imao zdravstvenih problema.

Direktor Instituta za virologiju Univerziteta u Lajpcigu ocenio je da plan lige da stavi u karantin svakog igrača koji je pozitivan na korona virus pogrešan.

„Infekciju možete da otkrijete tek posle 48 sati. Sa moje tačke gledišta, svi koji su u kontaktu sa fudbalerom su kontakti prvog stepena, pa bi svi morali da idu u karantin, verovatno i protivnički tim“, naveo je on.

Uprkos zabrani masovnih okupljanja do kraja avgusta u Nemačkoj, fudbalski zvaničnici u toj zemlji nadaju se da bi takmičenje u ligi moglo da počne 9. maja bez gledalaca. Međutim, konačnu odluku o tome doneće nadležni.

Prema poslednjim podacima u Nemačkoj je registrovano skoro 160.000 slučajeva korona virusa, a skoro 6.000 ljudi je umrlo od posledica virusa.

Brojni naučnici su protiv nastavka lige, a tome se protive i pojedine navijačke grupe. Sindikat policije upozorio je da bi navijači mogli da se okupljaju ispred stadiona ako im bude zabranjen ulaz na utakmice.

Nekoliko stotina navijača Borusije iz Menhengladbaha okupilo se ispred stadiona za derbi utakmicu sa Kelnom, koja se 11. marta igrala pred praznim tribinama.

Takmičenje u Bundesligi prekinuto je 13. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari