"Nemam čarobni štapić, ne planiram radikalne zaokrete...": Prvi predsednički govor Dragana Džajića u FSS 1Photo by Pedja MilosavljevicStarsport.rs

Naslednik Slaviše Kokeze na mestu prvog čoveka Fudbalaskog saveza Srbije, u obraćanju glasačima FSS i medijima u Staroj Pazovi, skicirao svoje namere i planove u sledeće četiri godine.

Nakon što je dobio podršku 78 od 79 kvorumskih delegata Skupštine FSS (ima ih ukupno 85) – pošto je prethodno „vođa“ Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ i potpisnik u zadnji čas povučene predsedničke kandidature Nemanje Vidića, Mirko Poledica, napustio sednicu u Staroj Pazovi – Dragan Džajić je stao za govornicu.

I održao svoj prvi predsednički govor sa čela najvećeg i najbogatijeg sportskog saveza u Srbiji. Pri čemu je legendarni igrač i trofejni direktor Crvene zvezde, godinama već i njen počasni predsednik, najavio čime sve misli da se bavi sa timom svojih saradnika u novom Izvršnom odboru FSS.

„Poštovani članovi Skupštine, hvala na poverenju na izborima za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Ponosan sam i počastvovan. Prihvatio sam ovaj izazov, jer mislim da zajedno možemo da rukovodimo srpskim fudbalom i dignemo ga na još viši nivo. Kada sam bio kandidat rekao sam da sebe smatram odgovornim čovekom i želim da ispunim i dokažem to sa svojim timom.

Mislim da ima mnogo stvari koje možemo da unapredimo. Merilo rada FSS je reprezentacija i daćemo sve da ona postane redovna na svim takmičenjima i da posle dugo vremena zablista. U ovom trenutku je prioritet da se kvalifikujemo za EURO i tamo ostvarimo uspeh“, poručio je 75-godišnjak sa Uba, pa nastavio.

„Zato sam formirao tim da srpski fudbal napravi iskorak. Dobro je da i ljudi iz politike sa najviših nivoa vode računa i pomažu. Država pomaže maksimalno onoliko koliko može. Razvoj treba širiti i van Beograda i grade se novi stadioni, a svi čekamo i onaj nacionalni. Želimo kvalitetnije stadione i terene, hoćemo da direktno pomažemo klubovima.

Taj napredak će lako biti uočljiv i zbog boljeg fudbala i više navijača. Uvek sam hteo navijače, i kao igrač, a to možemo da postignemo samo igrama. Najodgovorniji za uspehe su stručni štab i igrači ali mi smo tu da im obezbedimo sve uslove i tako će i biti.

Znam koliko kvalitetne dece imamo i ne smemo da dozvolimo da propadaju. Verujem da tu možemo mnogo da se popravimo. Trudićemo se da ojačamo sve segmente saveza i da svima dam punu autonomiju i odgovornost. Isto je i da regionima. Čelnici će imati slobodu, a posebno ističem da će Sudijska organizacija raditi samostalno. Savez će biti brana udarima na njih i oni moraju biti maksimalno profesionalni. Slično je i sa trenerskom organizacijom.

Želim da ukinem klubaštvo koje dovodi do razvoja sitnih interesa i destrukcije. Trudićemo se da budemo važan deo UEFA. Pratićemo modernizaciju fudbala koja se dešava i brz koje nam nema napretka. Nemam čarobni štapić i nikad nisam obećavao kule u gradove. Nit kome obećavam, niti sam to radio. Mogu da dam iskustvo, znanje i umeće, i videćemo kako će to izgledati.

Ovo je okviran plan koji ćemo razrađivati. Rekao sam da je potrebna seda glava, iskustvo ima prednost šta god ko radio. Iskreno to mislim, samo vas molim da na početku imamo strpljenja da sagledamo iz različitih uglova svaki problem. Porodica mi je veliki oslonac, u saradnike imam puno poverenje…“, rekao je, između ostalog Džajić, u svojstvu četvrtog predsednika FSS u njegovoj samostalnoj eri.

Bez prilike da se direktno, tj- uživo, obrati Nemanji Vidiću, jer je čuveni kapiten Mančester junajteda odlučio da ne iskoristi svoje delegatsko pravo učešća na današnjoj sednici. Pošto je dan pre povukao svoju kandidaturu, na kraju, kako je više puta isticao, neravnopravne borbe. A svoje preuzimanje komandi u srpskom fudbalu odložio za budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari