Nemanja Bjelica: Ostvario sam san i u NBA dao sve što sam imao, u Feneru želim da budem - ja 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Retko daje intervjue, delimično i zbog toga zanimljivo je čuti i saznati zbog čega se posle šampionskog naslova u NBA, Nemanja Bjelica ovoga leta vratio u evropsku klupsku košarku, tačnije Fenerbahče.

U razgovoru za Eurohoops, Bjelica je prvo pričao o doživljenom iskustvu u dresu Golden Stejta i ostvarenju NBA sna u vidu osvajanja šampionskog prstena prošle sezone.

„Iza mene je sjajna godina, ostvario sam ono o čemu sam sanjao – bio sam deo Golden Stejt Voriorsa, tima koji je osvojio prsten. Osećao sam da sam u NBA dao sve što sam imao. Bila je to teška odluka jer sam imao priliku da ostanem još jednu godinu. Ipak, osećao sam da sam završio jedno poglavlje i da treba da otvorim novo. U avgustu se Fener zainteresovao za mene i bio sam srećan što ću igrati za tim iz kojeg sam otišao u SAD pre sedam godina.“

Imao je privilegiju srpski košarkaš da bude saigrač sa Stefom Karijem, Klejom Tompsonom i Drejmondom Grinom.

„Bilo je neverovatno iskustvo igrati sa tim momcima – sa Stefom, Drejmondom, Klejom Tompsonom – trojica takmičarski nastrojenih momaka, trojica pobednika, tri različite ličnosti. Bilo je to zadovoljstvo, san – igrati košarku u najboljem timu na svetu. Naučio sam mnogo toga, kako u manjoj ulozi biti deo nečeg većeg“, otkrio je Bjelica, koji je najbolju konekciju imao sa Tompsonom.

Kada je 2015. otišao iz Fenera sa statusom MVP Evrolige, ali bez osvojenog torfeja u najelitnijem takmičenju, Bjelica je navijačima obećao da će se vratiti u Istanbul, što je i ispunio.

„Oni su veoma strastveni, vole igrače i nikada ne zaboravljaju. Morao sam da se vratim. Zadovoljan sam svojim izborom jer se osećam kao da nikada nisam ni odlazio, kao da sam deo ove porodice.“

Tokom sedam godina igranja u NBA, u dresovima Minesote, Sakramenta, Majamija i Golden Stejta, 34-godišnji košarkaš stasao u Crvenoj zvezdi, možda je samo u Kingsima imao ulogu koja nije bila isključivo epizodna.

„Još jedan razlog zašto sam se vratio jeste to što pokušavam da budem – ja. Mnogo se toga promenilo, format je drugačiji, imam iskustva, ali ipak će mi biti potrebno neko vreme da se prilagodim, jer je drugačije od NBA“, podelio je svoja razmišljanja sa javnošću rođeni Beograđanin koji se raduje i saradnji sa Dimitrisom Itudisom.

„Mislim da je on doprineo modernizaciji košarke, pušta igrače da igraju slobodno, da čitaju igru. Dopada mi se kao trener – razume igrače, ima karakter i pobednik je.“

Bjelica nije još uvek zaigrao za Fener, propustio je i meč prvog kola šampionata Turske, a sve zbog oporavka od povrede lista, zbog koje nije ni igrao na Evropskom prvenstvu, u dresu reprezentacije Srbije.

„Nije ozbiljna povreda, bio je to samo list. Povredio sam ga sa reprezentacijom i pokušao sam da igram. Biću spreman uskoro.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari