Nemanja Krstić: Sami odlučujemo o svojoj sudbini 1

Nemanja Nedović, Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Stefan Marković, Nikola Kalinić, Đorđe Gagić, Nenad Krstić, Danilo Anđušić, Raško Katić i Vladimir Štimac.

Malo je verovatno da je neko čitajući ustanovio da je na spisku 11 imena i zamislio se zašto kako red nalaže na njemu nema i 12 igrača. Namerno je izostavljen da bi bio izdvojen. Za one koji ne znaju ovo je tim Srbije s kojim je selektor Dušan Ivković nastupio na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013. godine i na kojem su naši košarkaši zauzeli sedmo mesto. Na red stiže i jedino ime koje na ovoj listi nedostaje, a reč je o jednom od najboljih košarkaša Novog Pazara, Nemanji Krstiću (26).

Šta se posle takvog meteorskog uspona u 20-oj godini života dogodilo u košarkaškom životu Nemanje Krstića?

– Nije prošlo mnogo vremena kad me je stigla povreda. Problemi sa diskus hernijom postali su nesnošljivi. Posle operacije izgubio sam šest meseci u oporavku, tako da je baš trebalo vremena vratiti snagu. Kad se sve sabere na pravi povratak utrošio sam pune dve godine. Srećom, više nikada sa leđima nisam imao ni najmanji problem.

Podmlađeni tim reprezentacije Srbije letos je predvođen Jovicom Antonićem učestvovao na dva turnira u Kini. Bili ste u tom sastavu, međutim, selektor Saša Đorđević nije vas se setio u bici za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kini. Da li još uvek očekujete Đorđevićev poziv?

– U reprezentaciji bi uvek trebalo da bude mesta za igrače iz KLS. Sad je tu Ilija Đoković. Zašto se ne bih nadao? Kao što sam svojevremeno kod Ivkovića tiho iz mlade reprezentacije i spletom srećnih okolnosti došao do A tima, ne vidim zašto se nešto slično opet ne bi dogodilo.

Posle prve utakmice u dresu Novog Pazara i pobede nad Vojvodinom u kojoj ste učestvovali sa 34 poena, jeste li pomislili da će se igra ekipe vrteti oko vas, odnosno da li ste se potom svesno podredili timu?

– Svi igrači u Novom Pazaru su podređeni timu. Igramo timski i po tome se razlikujemo od ostalih timova, zato i jesmo treći na tabeli. Obzirom da igram za ekipu imam odličnu statistiku, uostalom ovo je definitivno najbolja sezona u mojoj karijeri. U Novom Pazaru imate više igrača koji su u stanju da na svakoj utakmici postignu po dvadesetak poena. Samo je pitanja ko ima kakav dan. Takođe, nije ni lako doći do tih brojki obzirom da svi rivali odlično rade naš skauting. Novi Pazar je dobra ekipa, sutra kad odem u još bolju, sigurno da ću imati još manje slobode da se ističem individualnim potezima. Igrači koji su u vrhu po statističkim parametrima i poenima igraju za sebe i dolaze iz timova koji su na dnu tabele. Ne verujem da bi se o meni pričalo da po utakmici postižem tridesetak poena, a tim mi je pri dnu tabele.

Da li su dva uzastopna poraza kad im vreme nije, od Slobode i Zlatibora, potom i onaj od OKK Beograda morali da se dogode?

– Zbog učestalih povreda i virusnih infekcija intenzitet treninga je opao. Događalo se početkom godine i kasnije da ne možemo da odradimo trening pet na pet. Tim dobro igra samo kad i dobro trenira. Zato su nam ove ekipe ubacili veliki broj poena, što je posebno na domaćem terenu nedopustivo.

Amerikanac Aleks Merzet stigao je kao pojačanje za KLS i Superligu iz FMP-a. Da li je doneo nešto novo u igri?

– Reč je o vrhunskom atleti sjajnih predispozicija. Pokriva poziciju dva, odličan je sa loptom, agresivan u napadu. Da nam je to trebalo videlo se na njegovom debiju protiv Spartaka.

Zbog nediscipline iz ekipe baš pred tu utakmicu otpušten je vaš cimer Petar Ivanović?

– Veoma talentovan igrač, jedan od boljih u generaciji 1997. Nije se do kraja uklopio u tim iako je neke utakmice odlučio u našu korist, ali bilo je onih prema kojima se odnosio onako kako to trener od njega tražio. Na kraju trener je doneo odluku da ga otpusti, što je sve sastavni deo sporta. Bio mi je divan i odan prijatelj.

Da li je sezona u Novom Pazaru poslednja u Srbiji pred odlazak u inostranstvo?

– Ne znam, voleo bih. Bilo je kontakta sa nekim timovima iz najbolje turske lige, videćemo.

Posle velike pobede nad Borcem u prošlom kolu, duel sa Dinamikom u nedelju direktno odlučuje ko će pored Čačana u ABA 2 ligu. Samo pobeda od devet poena razlike ili sa 81 i više koševa, pod uslovom da bude osam razlike vodi Novi Pazar u drugu po kvalitetu regionalnu ligu. Čitavo prvenstvo stalo je u jednu utakmicu. Da li je moralo baš tako?

– Volim što sami odlučujemo o svojoj sudbini i to pred našom fenomenalnom publikom. Da nam je neko pre početka lige ponudio ovakav rasplet oberučke bi ga prihvatili. Sve je u našim rukama, a kad je tako ništa nije nedostižno. Sve je do nas. Dinamik je mlad i agresivan sastav koji odlično trči, ali ako smo Borac pobedili sa 9 poena razlike možemo i Dinamik.

Knjaževac kao odskočna daska

Iz rodnog Kladova kao 12- godišnjak Nemanja Krstić došao je u KK Knjaževac, tadašnju filijalu FMP-a. Od tog trenutka kreće njegov košarkaški uspon.

– Bio je to najveći klub u tom regionu. Osvojili smo treće mesto u Srbiji i drugo na svetu. Jedina škola košarke koja je u tom uzrastu bila ispred nas došla je iz Turske. Finalni turnir održan je u Turskoj u čijem timu je odskakao danas NBA igrač Enes Kanter. U Knjaževcu sam na jednoj utakmici protiv Hemofarma postigao 30 poena, to je video Miško Ražnatović i ubrzo sam bio u njegovoj BeoBasket agenciji. U njoj sam se zadržao od 15 do 23 godine. Sa 16 godina dolazim u Hemofarm za koji kao 19 – godišnjak potpisujem prvi profesionalni ugovor. Generacija u kojoj su još bili Luka Mitrović, Nemanja Dangubić, Nikola Milutinov, Đorđe Milošević, Danilo Anđušić, Jovan Novak, postala je juniorski prvak države. Nažalost, odmah po stavljanju potpisa na profi ugovor klub se gasi, a ja odlazim u Mega Vizuru i tu se zadržavam tri godine. Bio sam deo ekipe u kojoj su mi saigrači između ostalih bili Boban Marjanović, Novica Veličković, Ratko Varda… Igrali smo ABA ligu i dvaput izgubili u finalu Kupa Radivoja Koraća od Crvene zvezde. Posle Kapfenberga (Austrija) i Dinamika na red je došao i Novi Pazar“ – prisetio se svoje dosadašnje karijere, Krstić.

Fenomen zvani Milojević

S obzirom da je tri sezone sarađivao sa trenerom Dejanom Milojevićem, čovekom koji je u poslednje četiri godine na NBA draft izbacio više igrača od univerzitetskih trenera Amerike – Nikola Jokić, Vasilije Mićić, Nemanja Dangubić, Timote Luvavu, Ivica Zubac, Rade Zagorac, Vlatko Čančar, Alfa Kaba i Ognjen Jaramaz, zanimljivo je čuti šta za najperspektivnijeg trenera u zemlji kaže Krstić. „Razume mlade igrače i sve čini da ih afirmiše.

Prosto je neverovatno kako sa talentovanim visokim igračima radi leđnu tehniku u kojoj mu kao igraču nije bilo ravna. Impresivan je način na koji on praktično objašnjava pokrete. Prosto uživate dok gledate kako igrači napreduju, zato i nije slučajno da Mega Bemaks ima toliko velikih transfera u NBA i poznate evropske klubove“, sa uživanjem govori o Milojeviću Nemanja Krstić.

Dinamik za istoriju

Odložena utakmica 23. kola KLS između Novog Pazara i lidera Borca iz Čačka odigrana je u do poslednjeg mesta ispunjenom Pendiku (1.600) i bila je prva od dve najvažnije u sezoni za momke trenera Olivera Popovića. Pobeda nad Čačanima za Novi Pazar je bila i kvalifikaciona za šansu plus koja vodi ABA 2 ligi. U prelepom ambijentu Novopazarci su u dramatičnom finišu došli do velike pobede 77:68 (22:20, 19:12, 16:23, 20:13).

U igrača odluke izrastao je Tarik Brunčević pogodivši ključnih pet poena u poslednja tri minuta igre (ukupno 14). U domaćem sastavu najefikasniji su bili Radonjić sa 20 i Hadžifejzović sa 19 poena, kod gostiju Radovan Đoković (15). Da bi se domogao ABA 2 lige Novom Pazaru je u poslednjem kolu potrebna pobeda u direktnom duelu sa Dinamikom od devet poena razlike, obzirom da su Beograđani u prvu utakmicu rešili u svoju korist 80:72. Novi Pazar će u regionalni drugi rang i sa pobedom od osam poena pod uslovom da broj postignutih poena Novopazaraca bude 81 i više. Utakmica Novi Pazar – Dinamik igra se u Pendiku, u nedelju od 18 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari