(Ne)moguća misija Barselone 1Foto: EPA/ Alessandro Di Marco

Da su fudbaleri Juventusa bilo koga drugog dobili s 3:0 u prvih 90 minuta borbe za polufinale Lige šampiona trener Masimilijano Alegri mogao bi mirne duše da se poigrava sa sastavom i taktikom u večerašnjem revanšu…

… ali najbolja evropska odbrana ove sezone mora biti zategnuta kao struna sve dok ne iscuri poslednji sekund vremena za golgeterske čarolije Lionela Mesija, Luisa Suareza i Silve de Santosa Žuniora Nejmara, tvoraca istorijske eliminacije PSŽ-a u prethodnoj rundi takmičenja. Tih šest udaraca u mlitave i nonšalantne Svece najveća su opomena i motivacija Staroj dami pred novu bitku za trofej na koji Torino čeka 21. godinu.

– Uradili smo neverovatan posao pred našim navijačima, ali to nije dovoljno da se zajedno radujemo eliminaciji velike Barselone. Ne još… Druga utakmica će biti drugačija, a domaćin agresivniji nego u prvom meču. Mi ćemo se držati našeg fudbala, gledati da opet budemo odlični u svakoj liniji tima i nestrpljenje protivnika kaznimo još nekim golom. Imamo lepu prednost, ali nećemo je samo braniti – zna strateg italijanskog prvaka koliko bi bilo rizično pokloniti sredinu terena Blaugrani i povući se u krilo Đanluiđiju Bufonu.

Niti crno-beli imaju razloga za tako nešto, s obzirom da u svojim redovima imaju dovoljno veštih „poentera“, poput Gonzala Iguaina i Maria Mandžukića, a Paulo Dibala se oporavio od subotnje povrede i kao zapeta puška čeka priliku da ubaci još neku loptu u mrežu Mark Andrea Ter Štegena posle one dve sa Dele Alpija.

– Srećom, dobro sam i gotovo 100 odsto ću biti u kombinaciji za utakmicu. Jedva čekam revanš s timom, kojeg sam pre žreba poželeo za rivala – optimista je ovaj sjajni argentinski špic iz najisturenijeg reda Juventusa.

U Barseloni se od malih nogu uče da igraju na pogodak više, a večeras će im biti potrebna najmanje četiri da bi nastavili trku za „ušati“ pehar, pa se ne mora biti fudbalski pismen da bi se pretpostavila totalna ofanziva izabranika Luisa Enrikea.

– Ako bude bilo potrebno napadaćemo sa osam igrača. Poštujemo Juventus i to ne samo zbog onoga što su uradili u prvom meču, ali još više verujemo u sebe. Barselonina istorija je puna visokih trijumfa, a izbacivanje PSŽ-a samo potvrda da vera u sebe i pobednički mentalitet prave čuda. Naši navijači to znaju i zato očekujem da nam do poslednjeg minuta daju vetar u leđa – i ne pomišlja na predaju trener osvajača LŠ iz 2015, u čijem finalu je baš Juventus završio pod točkovima njegove gol mašine (3:1).

NJegovu (samo)uverenost deli i Nejmar, momak s „barutom“ u nogama.

– Moramo da verujemo u ono što možemo, a sposobni smo za sve. Kada se zoveš Barselona nije bitno ko ti je protivnik. Napravili smo podvig protiv PSŽ-a, ne vidim zašto ne bismo i protiv Juventusa – puca od optimizma Brazilac.

Vatromet golova zagarantovan je i u drugom revanšu, jer supertalentovani igrači Monaka i Borusije i Dortmunda forsiraju totalni fudbal, s lajt motivom „trči, igraj iz prve i šutiraj“. S tim što su Francuzi bliži prolazu posle 2:3 u gostima, kada su na krilima još jedne fantastične role golobradog Kilijana Mbapea i teških sudijskih previda na štetu domaćina napravili finu zalihu za drugi susret.
Nemački klub zna kako je gledati kontinentalnu konkurenciju s vrha, jer se na njega popeo 1997, a večerašnji duel pokazaće umeju li Milioneri da izađu na kraj sa prošlonedeljnim porazom, sudijskom nepravdom te večeri i ehom bombaškog napada na klupski autobus noć pre toga.

– Ostavljamo ružne stvari iza nas, život mora da ide dalje. Ni moj tim ni ja nismo rekli poslednju reč u Ligi šampiona. Ovog puta ćemo biti puno koncentrisaniji na fudbal, što je dobra polazna osnova. Sve ostalo imamo, još da pokažemo protiv vrlo talentovane ekipe Monaka. Sve je otvoreno – računa Tomas Tuhel, koji je posle susreta na Vestfalenu osuo drvlje i kamenje na UEFA zbog njene odluke da im da svega 24 sata da se oporave od šoka preživljenog u terorističkom napadu, dok izvršni direktor Hans Joahim Vacke tvrdi „male su nam šanse, nismo sanjari“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari