Vest iz Zadra primljena je u regionu sa strahopoštovanjem. Crvena zvezda je u hali „Krešimir Ćosić“ toliko napunila koš domaćina da Dalmatincima zaista nije bilo dobro nakon jedne od najvećih blamaža u istoriji bitisanja na Jadranu (66:103).

Crveno-beli su u Hrvatskoj pojasnili najvećim konkurentima u ABA ligi zbog čega su aktuelni dvostruki uzastopni šampioni i sa kakvim arsenalom raspolažu u ovosezonskom izdanju regionalne lige.

Nukleus igrača, tačnije kombinacija mladih poniklih u Zvezdi (Gudurić, Rebić, Simanić, Dobrić) i iskusnijih kojima klima na Malom Kalemegdanu veoma prija (Simonović, Lazić, Mitrović, Dangubić, Jović), praktično je omogućio treneru Radonjiću da već na početku priprema samo ovlaš pređe uvodne lekcije i odmah krene sa uigravanjem tima, u kojem su kao pridošlice ili povratnici podvedeni Kuzmić, Bjelica i DŽenkins.

Automatizam i prepoznavanje situacija na terenu prednosti su koje kapiten Mitrović i saigrači obilato koriste na startu sezone; fizički snažni i kondiciono spremni košarkaši Zvezde defanzivno deluju impresivno. Trener Radonjić odlično kombinuje i tačno zna momente u kojima Dangubića treba zameniti Lazićem, DŽenkinsa Gudurićem ili Mitrovića Simonovićem. Kako minuti odmiču crveno-beli podižu agresivnost u odbrani i povećavaju broj lakih poena, samim tim i ukupnu razliku koja je u Zadru dostigla maksimalnih 37 poena. Zvezda je (ne)očekivano već u 3. kolu ostvarila jednu od najubedljivijih pobeda ikada na gostujućem terenu u regionu. Kvalitativna razlika omogućila je crnogorskom stručnjaku da u optimalnom momentu, pred start Evrolige, izvrši veliki broj rotacija i odmori nosioce igre poput Jovića.

– Pre svega, jako dobro smo radili na pripremama i sa minimalnim problemima sproveli u delo sve što smo planirali. Igrači su dolazili postepeno, uključivali se u rad, imali smo vremena da podignemo nivo spremnosti, iako svaki trener želi da mu ekipa što ranije bude na okupu, što se nama ni ove sezone nije dogodilo. Iskoristili smo prijateljske utakmice da dođemo do korektnog nivoa i dovoljno spremni dočekali početak – naveo je Radonjić.

Trener sa najviše pobeda u istoriji Zvezde kao da očima ne veruje na startu sezone. Prosečna razlika od 27,6 poena na uvodna tri meča umesto da raduje, kao da pred Radonjića stavlja znak upozorenja da se sa trijumfalnog puta može lako skrenuti u slepu ulicu. Delom i zbog toga košarkaši Zvezde su u petak ujutro obavili trening u Zadru, a zatim se autobusom uputili ka Splitu, odakle su avionom stigli u Beograd.

– Moguće da se nije očekivalo da na startu budemo ovako dobri, s obzirom na činjenicu da se zna da nismo popunili tim, ali zadovoljan sam pruženim i time kako smo izgledali, svestan činjenice da će ovaj raspored, koji je težak, za nas predstavljati i lakši deo naspram onoga što dolazi – pet nedelja sa po dva meča u EL, plus putovanja, plus mečevi ABA lige. Biće potrebno da vidimo kako će sve to da izgleda i kako će se to reflektovati na tim i na igre ekipe u oba takmičenja – poručio je prvi čovek struke crveno-belih.

Rakićević registrovan za ABA i Evroligu

Čekajući rasplet, odluku Arbitražne komisije, i momenat kada će mu se ostvariti dečačka želja da pređe u Crvenu zvezdu, klub za koji svi u porodici navijaju, Petar Rakićević je praktično pet meseci radio individualno. Postojala je bojazan kod trenera Radonjića u kakvom će se stanju pojaviti bivši košarkaš Metalca, međutim na osnovu odluke da ga registruju za ABA i Evroligu u klubu su pokazali rešenost da mladog reprezentativca Srbije brzo uvrste u takmičarsku konkurenciju.

Prevelika razlika

– Dobro smo krenuli u meč i izgledalo je na startu da će to tako da bude do kraja, ali Zadar je naravno odgovorio, što sam i očekivao. Međutim, veći izbor igrača i razlika, koja je očigledno u našoj strani, došli su do izražaja kako je vreme odmicalo. Zadar ima problema i sa povređenim igračima i to se osetilo do kraja. To smo iskoristili da napravimo razliku, koja je ipak bila prevelika – realan je Radonjić.

U nedelju repriza finala

Sporni ritam od četiri utakmice u regionu za deset dana Crvena zvezda završiće u nedelju utakmicom protiv Mega Leksa u hali „Aleksandar Nikolić“ (17.00). Biće to svojevrsna repriza prošlosezonskog finala plej-ofa ABA lige, a cene karata za tribine i parter su iste kao i za prethodni duel sa Cedevitom (300 i 500 dinara) „LJubičasti“ su nešto lošije započeli sezonu; nakon pobede na jednu loptu protiv Olimpije, „glatko“ su poraženi od FMP i Budućnosti: „Moramo da izvučemo pouke, imamo jako težak raspored. Sledi Zvezda u gostima, posle Cedevita kod kuće. U tri kola praktično igramo sa tri najjače ekipe. Raspored je takav i mi gledamo da izvučemo najviše što možemo. Verujem da će vremenom ovaj tim igrati sve bolje i da prave partije Mege tek dolaze“, optimista je trener Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari