Nesanica do revanša zbog Kataija i Dragovića 1Foto: FK Crvena zvezda

Napustili su fudbaleri Crvene zvezde Haifu sa obećavajućih 2:3 pred revanš plej-ofa Lige šampiona na stadionu “Rajko Mitić”. Rezultatski, crveno-beli mogu nadoknaditi zaostatak za Makabijem, međutim, igrački će to biti zadatak sa “više nepoznatih”, s obzirom na prikazano na stadionu “Sami Ofer”.

Crveno-beli su odigrali prvi meč ispod standarda nepohodnih za igranje u Ligi šampiona. Trener Dejan Stanković u Haifi kadrovski nije odstupio od primarnih opcija, formacijski je izvršio određene korekcije, međutim ostao je pri stavu da se Zvezda sa ekipom potencijala izraelskog šampiona može nadmetati bez klasičnog zadnjeg veznog.

Kataiju je omogućio da se kreće između protivničkih linija i napada najslabije defanzivne strane Makabija po bokovima, između štopera i bekova. Najdarovitiji Zvezdin tehničar, i u Izraelu je potvrdio da od starta sezone ne podseća na igrača koji je sa dva dodira pravio razliku, stvarao višak i spajao napadače sa protivničkim golom. Energetski, Katai deluje kao da u rezervoaru nema dovoljno goriva, odnosno da mu je kondiciono lampica konstantno upaljena.

U Haifi nije uspevao da napravi željeni presing na protivničku poslednju liniju, pri svakom neuspešnom driblingu nije imao snage da isprati igrača, pomogne saigračima u defanzivnoj transformaciji, ostavljajući veliki prostor iza sebe. Posledično, Stanković ga je zamenio već početkom drugog poluvremena, što je momak iz Srbobrana ironičnim osmehom ispratio, svestan da nema razloga da bilo šta zameri šefu struke.

Jasno je mladom stručnjaku da u razmaku od samo nekoliko dana Kataiju mora pronaći žicu, razloge nedovoljne startne eksplozivnosti, koji se možda nalaze i u motivacionom segmentu. Sa raspoloženim kreativcem, fizički pripremljenim, Zvezda bi dobila  svog Šerija u revanšu koji će tehnički biti nedokučiv za Planića i Goldberga.

Upornost ne mora u svakoj svojoj formi da bude pozitivna karakteristika. Videlo se u Haifi koliko je Zvezda defanzivno bila limitirana bez klasičnog zadnjeg veznog. Kanga i Kangva neretko su “veslali u mestu” po sparnom vremenu i krajnje osrednjem terenu. Na izgubljen posed u manevru, nijedan nije prelazio u visok presing, baš kao ni Ivanić, dok je Bukari bio pošteđen striktnih defanzivnih obaveza.

Mohamed i Lavi bili su personifikacija onoga što je Zvezdi nedostajalo. Defanzivnim markacijama, visoko izlazeći na Kangu i Kangvu tako su lako dolazili do poseda da su jednim pasom izbacivali Hazizu i Davida ispred šesnasterca gostiju.

Još jednom je potvrđeno da na vrhunskom nivou Zvezda naprosto ne može sebi da dozvoli luksuz nemanja desnog beka modernih karakteristika. Iako je Makabi posebno porozan po krilima i u poslednjoj liniji, Bukariju nije imao ko da pomogne po desnoj strani.

Po vokaciji štoper, Eraković u ulozi desnog beka nije prelazio centar igrališta, dok je defanzivno, neretko bio ostavljan na vetrometini sa dvojicom brzih igrača, uslovljen i dupliranjem po strani kako bi se usporio korpulentni centarfor Pijero.

Kao retko kada, otkad je iznenadio javnost odlukom da u najboljim godinama dođe u Zvezdu, Dragović je odigrao slabo, nedovoljno agresivno i sigurno sa loptom u nogama. Trpeo je konstantan pritisak od strane Haziza, Davida i Pijeroa, baš kao i kompletna odbrana, ne uspevajući da iznese loptu i prvim pasom napravi višak i rastereti Kangu i Kangvu. Ulascima Srnića, potom i Sanoga smanjen je prostor Makabija u manevru, a igra Zvezde dobila je na čvrstini.

Taktički, Stanković u Haifi za 90 minuta nije uspeo da reši problem Šerijevog ubacivanja i delovanja između linija. Kreativac iz Surinama prečesto je u tom delu terena dobijao loptu i bez pritiska šutirao ili kreirao igru. Takođe, oštri centaršutevi Haziza, kod kojih lopta beži od štopera, a omogućuje korpulentnom Pijerou da je u trku napadne nisu apslovirani, naprotiv, bili su enigma za Milunovića i Dragovića, prevashodno, tokom čitave utakmice.

Posle utakmice u Haifi, stručnom štabu Crvene zvezde daleko je jasnija situacija pred revanš težine dvadesetak miliona evra i plasmana u Ligu šampiona. Kadrovski, Stankoviću je sužen prostor za manevar, ali bi formacijski i taktički mogao rivala da uhvati u raskoraku i ostavi ga u Ligi Evrope.

U Makabiju trojica rovitih

Iako im je prvobitno odbijen zahtev, Makabi je uspeo u nameri da odloži meč u domaćem prvenstvu, između dve utakmice sa Crvenom zvezdom. Bnei Saknin pristao je na pomeranje duela sa izraeslkim šampionom i to na startu domaćeg prvenstva. Istovremeno, u Haifi pomno prate zdravstveno stanje čak trojice igrača. Korpulentni Frantzdi Pijero, dvostruki strelac u prvom meču, napustio je ranije igru zbog bolova u zadnjoj loži.

Problem sa mišićem imao je i Dolev Haziza, najbolji dribler izraelskog tima, koji je takođe pre kraja morao da napusti teren, kao i krilni napadač Din David, koji je sa terena otišao posle sat vremena igre.

Milunović: Idemo po Ligu šampiona

Imao je Nemanja Milunović u Haifi sijaset duela sa korpulentim Pijeroom. Kod drugog gola 25-godišnjeg napadača sa Haitija bio je direktan krivac, a i prilikom uvodnog vođstva domaćina nije baš spretno reagovao: “ Ostaje žal za vođstvom na poluvremenu, gorak je ukus, ali ništa nije gotovo i znamo šta nam je činiti u Beogradu. Bili su teški uslovi za igru, ali znali smo to i svesni smo da nije lako ući u Ligu šampiona. Žao mi je i zbog prilika iz prvog poluvremena, posebno ona Bukarijeva, ali šta je tu je. Malo smo lošije započeli meč, ali čim smo došli do našeg pasa i osetili teren, bilo je dobro. Žao nam je što smo ispustili prednost. Na našem stadionu, idemo na prolaz i ulazak u Ligu šampiona”, uveren je Milunović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari