Ni Turska nije nimalo naivna 1Srećko Lisinac Foto: EPA

U poslednji čas, preciznije napisano posle petog seta duela Finska – Turska, odbojkaši Srbije sticajem srećnih okolnosti izbegli su Rusiju u osmini finala Evropskog prvenstva.

Finci su sa konačnih 3:2 u setovima Turke ostavili na trećem mestu Grupe C i tako ih poslali na megdan našim odbojkašima, koji su u Grupi A zauzeli drugu poziciju.

Nema nikakve sumnje da će puleni selektora Slobodana Kovača u nedelju imati lakši zadatak protiv kolega u dresovima Turske, međutim moraće krajnje oprezno da pristupe tom meču, svesni da su Turci u grupnoj fazi uspeli da nadigraju „zbornaju“.

Teško je proceniti u kakvoj su formi trenutno Uroš Kovačević i saigrači. Nemanja Petrić je i dalje rovit i vrlo je upitan njegov nastup u borbi za četvrtfinale.

Takođe, nosiocima igre igra oscilira, a pritom rezervisiti na utakmicama sa Portugalom i Grčkom nisu nikoga uverili da mogu biti adekvatna alternacija starterima.

Uprkos porazu, najbolju partiju zvanični prvaci Evrope pružili su protiv jednog od organizatora kontinentalnog šampionata, reprezentacije Poljske.

Jednostavno, u svakom daljem meču, „orlovima“ će biti neophodan servis preciznosti i snage demonstriran protiv poslednjih dvostrukih svetskih prvaka.

Prijem servisa je još uvek relativna kategorija i od stabilnosti i kontinuiteta zavisiće i rezultati odbojkaša Srbije, naročito jer Aleksandar Atanasijević, kao startni korektor, više nije u formi na osnovu koje je godinama unazad bio među najboljim napadačima na Starom kontinentu.

– Jasno je da je osmina finala faza na Evropskom prvenstvu težine „biti ili ne biti“ što znači da ćemo morati da odigramo naš najbolji meč u dosadašnjem delu prvenstva. Bilo je oscilacija, igre koja i nije bila na nivou onoga što želimo i možemo da prikažemo ali verujem da ćemo od osmine finala biti pravi – razmišljanja je Atanasijević.

Turska se u grupnoj fazi predstavila na vrlo lep način. Da nije bilo poraza od Finske u poslednjm kolu, moglo bi se konstatovati da su u grupi najprijatnijih iznenađenja.

Ne samo da su savladali Rusiju, već su i namučili Holandiju, u jednoj ravnopravnoj partiji. Osim što su osvojili set, naredna tri izgubili su bukvalno u samim završnicama.

Očigledno je da su godine ulaganja u klupsku odbojku dale rezultat i na reprezentativnom planu.

Za naše podneblje zanimljivo je i to da je jedan od srednjih blokera 208 centimetara visoki Mert Matić, 26-godišnji odbojkaš iz Đakova u Hrvatskoj.

Ukoliko savladaju Tursku, odbojkaši Srbije u četvrtfinalu će se sastati sa boljim iz duela Holandije i Portugalije.

Kostur žreba je takav da u polufinalu „orlove“ izvesno očekuje meč sa Poljskom ili Rusijom, koja na kontinentalnom šampionatu mnogo oscilira bez pomoći Mihajlova na korekciji, odnosno Petajeva.

Mladi ne mogu da budu nosioci

Kad god je bio u prilici selektor Slobodan Kovač pokušavao je da rastereti nosioce igre i šansu ukaže mlađima, pre svih, Pavlu Periću na mestu prijema. Doskorašnji odbojkaš Vojvodine, koji će od naredne klupske sezone nastupati za Olimpijakos, pokazao je izvesnu moć udarca i tehniku u napadu, ali je na prijemu bio vrlo nekonstantan. Šansu su periodično dobijali i tehničar Todorović, kao i srednjak Okolić. Ipak, ideja selektora nije bila da se oni nametnu i izađu u gro plan, već da im nosioci igre omoguće da se osećaju korinim. Selektor Srbije očekuje od najiskusnijih da budu na nivou već od osmine finala.

„Umesto da iskusniji igrači daju podršku mlađima koji su ulazili, došli smo do toga da sav teret pada na mlađe igrače, koji ne mogu da budu nosioci. Nama je na pojedinim mečevima problem bila i sama motivacija, što nije dobro. Tek kada je postajalo gusto mi bismo prikazivali partije kakve želimo, odnosno, nivo igre bio je pravi. Verujem da ćemo od osmine finala biti na vrhunskom nivou“, poručio je selektor Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari