Nije bilo dopinga na Kupu konfederacija 1

Pošto je britanska štampa objavila da se među 1.000 ruskih sportista koje Svetska antidoping agencija (WADA) povezuje sa dopingom, nalazi i ruska fudbalska reprezentacija koja je učestvovala na SP 2014, kao i petorica igrača koji su prošle nedelje igrali na Kupu konfederacija,

Međunarodna fudbalska federacija e istakla da ne može komentarisati pojedinačne optužbe dok istraga traje. Na drugoj strani, zamenik ruskog premijera Vitali Mutko pisanje britanskih medija nazvao je „glupošću“, dodajući da se ne zamara čitanjem engleskih novina ujutru.

– FIFA je samo potvrdila da blisko sarađujući sa Wada, još uvek ispituje optužbe na račun fudbalera iznete u tzv. Meklarenovom izveštaju. Ipak, FIFA ne govori o pojedinačnim slučajevima jer ne može komentarisati istragu koja je u toku – istakao je predstavnik Svetske fudbalske organizacije.

Iz Niona dodaju da su svi uzorci urina uzeti od fudbalera tokom SP 2014. poslati u laboratoriju Svetske antidoping agencije u Švajcarskoj i da je ista procedura primenjena i tokom Kupa konfederacija koji se ovog meseca igra u Rusiji i na kome je domaćin ispao nakon poraza od Meksika.

– Što se tiče Kupa konfederacija, svaki igrač-učesnik je testiran putem analiza krvi i urina tokom nenajavljenih kontrola. Svi nenajavljene kontrole i testovi nakon utakmica su bili negativni za sada – tvrde u FIFA.

Na drugoj strani zamenik premijera Rusije i ministar sporta do 2016. Vitali Mutko kazao je agenciji Tas da se u Rusiji poštuju doping procedure.

– Nikada nije postojao niti će postojati problem sa dopingom u našem fudbalu – naš tim je konstantno testiran i prolazi kontrolu nakon svakog meseca – kazao je Mutko.

Najnovija afera u vezi sa dopingom ruskih sportista dešava se u trenutku kada je Rusija domaćin Kupa konfederacija, odnosno godinu dana pre nego što će ugostiti najbolje fudbalere sveta na Svetskom prvenstvu. S obzirom da su pripreme globalnog takmičenja već uveliko odmakle teško je očekivati da će Rusiji biti oduzeto domaćinstvo uprkos sve brojnijim zahtevima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari